1. Ta věc s poklopem
Nahromaděný žář pod poklopem se postará o to, že váš grilovaný pokrm bude takto rychleji, stejnoměrně a šetrně upečen. V neposlední řadě umožňuje poklop zcela přesně regulovat žář a používat různé grilovací metody. A tím teprve začíná opravdový požitek z grilování.2. Bezpečnost
Obsluha grilu vyžaduje neustálou vysokou pozornost.U grilu na dřevěné uhlí používejte startovací komín na grilovacím roštu, nikoliv na podlaze. Grilovací rukavice jsou povinností. Uhlí po grilování přes noc nechte vychladnout a zlikvidujte minimálně po 12 hodinách. Plynový gril zapalujte vždy při otevřeném poklopu. Misku k zachycování odkapávajících štáv a tuku pravidelně kontrolujte a čistěte. Plyn vypínejte vždy nejpve v grilu, poté uzavřete plynovou lahev.
Elektrický gril se připojuje pouze na jednotlivě zajištěné zásuvky - nepoužívat vícenásobné zásuvky. Přípojky chránit před vlhkostí. Topnou spirálu čistit opatrně mosazným kartáčem při plném rozpálení
3. Rozpálení
Všechny typu grilů potřebují určitý čas k rozpáleníGril na dřevěné uhlí- základním nástrojem je startovací komín. Naplnit potřebným množstvím uhlí. Zapálit tři podpalovací kostky na palivovém roštu. Startovací komín umístnit nad kostky a počkat až bude povrch uhlí bíly. Žhavé uhlí vysypat do palivových nádob (pozor létající jiskry), hotovo!
Elektrický gril je nutno předehřát se zavřeným poklopem minimálně 25 minut, tak dosáhnete vysoké teploty. Plynový gril zapalovat pouze při otvoreném poklopu.
4. metody grilování
Základní techniky - zvolte správnou girlovací metodu pro váš recept a již se nemůže nic pokazit. Ať přímo, nepřímo nebo 50/50 - obratem ruky bude váš grilvoaný pokrm pekfertně ugrilován.5. Grilovaný pokrm správně nakoupit
Pro perfektní požitek z grilování potřebujete vedle perfektních nástrojů také kvalitní ingredience. Zde se vyplatí cesta do specializovaného obchodu, neboť poutze tam obdržíte spolehlivé informace o zboží.Kupujte maso a ryby v celku! Perfektní steak je minimálně 4cm vysoký! Vše ostatní je carpaccio.
6. Čištění a údržba
Po grilovaní jako před grilovánímHlavní práci při čišení vyřídí plynové a elektrické grily samy. Musí být jednoduše rozpáleny na maximální provozní teplotu, dokud se nespáli zbytky z grilování. Speciálními kartáči se potom dají zbytky z ještě horkého grilovacího roštu lehce odstranit. Čistěte a vyměňujte pravidlně misku k zachycení tuku a odkapávajících šťav. Rošty při vysokém žáru vypálit, vykartáčovat a příp. použít čistič grilovacích roštů. Smaltované a vnější části grilu čistit pouze speciálním čističem grilů. POZOR: Litinu čistit pouze ručně, nikdy ne v myčce.
6 1/2. Královská displína perfektní steak
Min. 4 cm vysoký by měl být perfektní steak, rovnoměrně mramorovaný, již 3-4 týdny vyzrálý (zeptejte se vašeho budoucího nejlepšího přítele řezníka). Steak vyndejte z lednice 2 - 3 hodiny předem. Uhlí zapalte startovacím komínem . Gril rozpalte přímým zářem. Steak grilujte na rozpáleném roštu z každé strany 4 minuty. Podle otisku grilovací mřížky poznáte skutečného grilovacího mistra. Steak nechte 4 minuty odpočinout. Klíčem k úspěchu pro perfektní steak je teplota masa 56 - 58°C (medium). Vychutnejte si jej s hrubou solí a čerstvým pepřem.Zdroj, foto: Weber