1. Máta
Svěží mátové listy dodají vodě více než povzbuzující nádech. Ukázalo se, že peprmint blahodárně působí na svaly žaludku, což napomáhá trávit těžká jídla a uvolňovat plyny. Je také dobré mít mátu po ruce, když dostanete rýmu nebo chřipku. Mentol, což je aktivní látka peprmintu, může pomoci uvolnit hlen a zmírnit bolest v krku, zjistili vědci z lékařského centra Marylandské univerzity.Jak mátu použít: Přidejte nasekané mátové listy a plátky okurky do vody. Také můžete natrhané listy zalít horkou vodou a spolu s citronem a medem pít jako čaj.
2. Citronová tráva
Citronová tráva je typicky využívaná v thajském curry, jelikož má trpkou, ale kyselou chuť podobně jako citron. Nejen její chuť je ale speciální. Citronová tráva se také často používá k uvolnění svalové bolesti a zmírnění horečky i fyzického vyčerpání. Ba co víc, dle expertů z americké Souhrnné databáze přírodních léčiv také obsahuje antioxidační sloučeniny, které zabraňují růstu zákeřných bakterií.Jak použít citronovou trávu: Přidejte rozdrcené listy nebo stonky do studené vody s malinami nebo žlutým melounem, který seženete i na podzim. Sladká chuť ovoce výborně doplní trpkou příchuť trávy.
3. Čerstvý zázvor
Mnoho z nás má již se zázvorem pozitivní zkušenost, a není se čemu divit. Po více jak 2000 let se zázvor využívá pro lepší trávení, k uklidnění bolestí břicha, při nevolnostech i průjmu. Díky svým protizánětlivým účinkům také zmírňuje bolest kloubů a svalů, dokládají vědciMarylandské univerzity.
Jak zázvor použít: Oloupeme a nastrouháme zázvor a zalijeme horkou vodou. Můžeme přidat i nakrájenou cibuli, která je přímo zásobárnou důležitých látek, jako jsou kyselina listová, vitaminy ze skupiny B, vitamin C a E, karoteny i minerály. Do směsi přidáme třtinový cukr a necháme vychladit. Na závěr můžeme přidat citronovou šťávua dozdobit mátou. Tip! Horký zázvorový čaj vyzkoušejte po cvičení, abyste předešli výraznější bolesti svalů.
4. Šalvěj
Studie Národního institutu zdraví v USA ukazuje, že tato zemitá bylina přispívá ke zlepšení kognitivních funkcí, a dokonce u mladých lidí zlepšuje náladu. Výsledky dále naznačují, že u starších osob s mírnou až střední formou Alzheimerovy choroby zlepšuje šalvěj myšlení a proces učení.Jak šalvěj použít: Zkombinujte ostrou chuť šalvěje s něčím sladkým. Zkuste v teplé nebo studené vodě promíchat nasekané lístky s medem a čerstvými plátky pomeranče.
5. Kurkuma
Jediná věc, která je na kurkumě ještě působivější než její zlatavá barva, jsou její léčivé účinky. Toto výrazné zemité koření se již po staletí používá v tradiční čínské a ájurvédské medicíně pro podporu trávení a při pálení žáhy. Obsahuje totiž látku kurkumin, která se vyznačuje protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.Jak kurkumu použít: Rozpusťte lžičku mleté kurkumy v teplé vodě a ochuťte citronovou šťávou nebo pokrájejte čerstvý kořen do studené vody.
6. Heřmánek
Cítíte se pod psa? Heřmánek může pomoci! Po staletí se tato bylina používá proti úzkosti a nespavosti, jakož i žaludečním křečím, průjmu nebo zažívacím obtížím. Někteří dokonce žvýkají sladké heřmánkové květy jako lék proti zánětům dásní a aftům.Jak heřmánek použít: Sušený heřmánek přelijte vroucí vodou a nechte louhovat minimálně 10 minut před podáváním. Můžete nechat i vychladit v ledničce nebo přidat kostky ledu.
7. Bazalka
Tato bylinka se nejčastěji využívá v italské kuchyni, nicméně tím její role rozhodně nekončí. Bazalka je bohatá na flavonoidy, což je typ antioxidantu, který dle odborného časopisu American Society for Nutrition napomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a oslabuje chuťna fast-food občerstvení.Jak bazalku použít: Nakrájenou bazalku ponořte do studené vody a přidejte plátky jahod nebo okurky.
Zdroj, foto: SodaStream