Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 tipů pro zdravější a chutnější smoothie

2. 09. 2021 | Škola vaření
Přemýšlíte, jak dochutit své smoothie nebo jak zvýšit jeho nutriční hodnoty? Podívejte se na sedm tipů a 15 ingrediencí doporučovaných expertkou na výživu.

Smoothie a koktejly většinou obsahují jako základ mléko nebo jeho rostlinné náhražky, proteinový prášek a často také porci ovoce. Skvělé na nich je, že si přímo říkají o nejrůznější doplňující ingredience. Můžete je přizpůsobit nejen svým preferencím, ale i potřebám – jediným limitem je vaše vlastní představivost. Pokud potřebujete dodat tělu více bílkovin, kalorií, vlákniny nebo třeba jen hledáte nové chutě, existuje mnoho způsobů, jak si smoothie vylepšit.

1. Bílkoviny

Potřebné množství bílkovin pro lidské tělo je individuální. Záleží na věku, pohlaví či velikosti a složení těla. Způsobů, jak zvýšit obsah bílkovin ve smoothie, je mnoho.
Proteinový prášek se již možná ve složení vašeho smoothie nachází, ale přidání porce prášku navíc je jedním z nejjednodušších způsobů, jak dodat tělu více bílkovin. Navíc se ve smoothie snadno rozpustí. Jedna polévková lžíce čistého proteinového prášku obsahuje přibližně 5 gramů bílkovin.

Nízkotučné mléčné výrobky jako sýr cottage, ricotta nebo jogurt obsahují kromě bílkovini vápník a vitaminy A a D. Přidáním 100 g nízkotučného cottage, ricotty nebo řeckého jogurtu získáte přibližně 7 gramů bílkovin.
Tofu: Měkké tofu lze do smoothie velmi dobře přimíchat. Jemná chuť zároveň nechá vyniknout ostatní přísady. Přidáním 120 g tofu získáte přibližně 7 gramů bílkovin.

2. Ovoce a zelenina

Pokud se vám nedaří přijímat dostatečné množství ovoce a zeleniny, můžete problém vyřešit právě přípravou smoothie.
Ovoce: Kromě typických přísad, jako jsou banány nebo lesní plody, zkuste experimentovat třeba s kiwi, melounem nebo semínky granátového jablka.
Zelenina jako vařená mrkev, dýně nebo červená řepa se do smoothie skvěle hodí díky své mírně nasládlé chuti. Některé druhy listové zeleniny, např. baby špenát, nemají příliš výraznou chuť, a jsou proto také vhodné.

3. Zdravé tuky

Přidáním tuku samozřejmě zvýšíte kalorickou hodnotu svého smoothie. Díky zdravým tukům ale získáte také vitaminy, minerály, vlákninu a esenciální mastné kyseliny.
Slunečnicová, lněná, konopná nebo chia semínka dodají vašemu smoothie kromě lahodné struktury i vitaminy, minerály, vlákninu a esenciální mastné kyseliny.
Ořechová másla (mandlové, pistáciové nebo z vlašských ořechů) obsahují také zinek, měď bílkoviny a vlákninu.
Avokádo smoothie zjemní a obsahuje stejné zdravé tuky, které najdeme v olivovém oleji, navíc spolu s vitaminem E.

4. Více vlákniny

Většina lidí nekonzumuje doporučenou denní dávku vlákniny, která činí zhruba 25 gramů. Se správnými ingrediencemi je ale zvýšení obsahu vlákniny ve smoothie snadné.
Ovesné vločky, chia semínka, lněná semínka, jablka a bobule pomohou zvýšit příjem tzv. rozpustné vlákniny. Tento typ vlákniny má schopnost absorbovat vodu a bobtnat, což přispěje k pocitu sytosti.
Mrkev, většina ostatních semínek a listová zelenina obsahují tzv. nerozpustnou vlákninu, která má blahodárný vliv na trávení.

5. Kalorie

Pokud potřebujete přijímat zvýšené množství kalorií nebo se snažíte přibrat, přidání vhpdných vysokokalorických ingrediencí do vašeho smoothie může opravdu pomoci.
Ovesné vločky: Hrst ovesných vloček může obsahovat více než 100 kalorií spolu s rozpustnou vlákninou a trochou bílkovin.
Avokádo a ořechová másla: Přidejte do svého nápoje půlku avokáda nebo vrchovatou lžíci ořechového másla a získáte alespoň 100 kalorií navíc.
Sušené ovoce nebo 100 % džusy: Kvůli vysoké koncentraci kalorií se sušené ovoce a džusy nedoporučují při hubnutí. Jsou ale skvělými pomocníky pro ty, kteří se snaží přibrat. Vyzkoušejte 100 % pomerančový, mrkvový nebo ananasový džus. Do smoothie můžete přidat také hrst sušených broskví, meruněk, třešní, datlí nebo rozinek.

6. Více chuti

Vaše smoothie může být lahodné, ale pokud ho pijete každý den, rychle se omrzí. Čas od času je proto dobré udělat malou změnu pro oživení. Můžete změnit příchuť proteinového prášku a obměňovat různé druhy ovoce a zeleniny. Nebojte se ale sáhnout ani po koření, bylinkách, extraktech a dalších přírodních dochucovadlech.
Koření: Vyzkoušejte trochu skořice, nového koření nebo hřebíčku. Pokud máte rádi pikantnější chuť, poslouží vám zázvor nebo špetka bílého pepře. Další výhodou přírodních koření je, že obsahují i množství fytonutrientů a antioxidantů.
Bylinky možná nejsou přísadou, po které byste při přípravě smoothie sáhli, ale mnoho z nich se do něj skvěle hodí. Zkuste mátu, rozmarýn, tymián nebo bazalku. Fantazii se meze nekladou – jsou i lidé, kteří ve smoothie milují třeba čerstvou petrželku či koriandr.
Extrakty a ovocné kůry: Trocha čerstvé pomerančové nebo citronové kůry nejenže smoothie příjemně osvěží, ale obsahuje také zdravé oleje. Pro dochucení je dobré mít po ruce rovněž různé extrakty (vanilka, mandle, kokos, máta…), které pak můžete používat podle chuti.

7. Podpora trávení

Některé přísady kromě toho, že dodají smoothie chuť a živiny, rovněž pomáhají zdravému trávení.
Džus z aloe vera má jemnou sladkou chuť a podporuje vstřebávání živin v trávícím traktu.
Jogurt obsahuje probiotika, tzv. „dobré bakterie“ působící ve střevech.
Zázvor a máta jsou známé svými blahodárnými účinky na trávení.
Chia semínka jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá množení dobrých bakterií ve střevech.

15 skvělých přísad do vašeho smoothie


Zlepšete své smoothie pomocí některých z těchto přísad.
1. Džus z aloe vera pro podporu trávení
2. Avokádo* pro dodání zdravých tuků, vlákniny, vitaminů a minerálů, fytonutrientů
3. Sýr cottage pro přísun bílkovin, vitaminů a minerálů
4. Sušené ovoce* plné vlákniny, vitaminů a minerálů, fytonutrientů, pro podporu trávení
5. OvocePřínosy: vláknina, vitaminy a minerály, fytonutrienty, podpora trávení
6. Ovocné džusy* plné vitaminů, minerálů a fytonutrientů
7. Bylinky a koření pro doplnění fytonutrientů
8. Ořechy a ořechová másla* bohatá na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerály, fytonutrienty
9. Proteinový prášek pro dodání bílkovin
10. Ricotta pro doplnění bílkovin, vitaminů a minerálů
11. Ovesné vločky* plné vlákniny, vitaminů a minerálů, pro podporu trávení
12. Semínka obsahující zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerály, fytonutrienty, pro podporu trávení
13. Tofu s obsahem bílkovin, zdravých tuků, vitaminů a minerálů
14. Zelenina bohatá na vlákninu, vitaminy a minerály, fytonutrienty, pro podporu trávení
15. Jogurt pro dodání bílkovin, vitaminů a minerálů, pro podporu trávení

*Ingredience označené hvězdičkou jsou vhodné pro zvýšení množství kalorií.


Zdroj, foto: Herbalife Nutrition
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !