Vánočka. Kdysi vánoční dar a symbol rituálů, dnes jemné pečivo, které nesmí o svátcích chybět.
Víte, proč se pekla právě na Vánoce? Svým tvarem připomínala Ježíška v povijanu, stala se tak symbolem nového zrození, plodnosti a nových začátků. O Vánocích prostě nesměla chybět, a to přetrvává dodnes.
Kynuté těsto na vánočku se zadělávalo na noc, aby na druhý den ráno bylo dozrálé, a postupovalo se podle přísných pravidel. Hospodyně musela mít čistou bílou zástěru a šátek a během zadělávání nesměla s nikým ani slovo promluvit.
Vánoček se peklo tolik, kolik měla rodina členů. Symbolika křížového pletení pramenů měla ochránit všechny členy rodiny před zlými silami. Každý z pramenů měl svůj význam. Spodní patro představovalo základ bytí - zemi, slunce, vzduch a vodu. Prostřední patřilo duševním vlastnostem vůli, rozumu a citu. Vrchní dva zapletené prameny představovaly lásku a vědění.
Nejenom kvůli všem těmto hodnotám byla vánočka svátečním pokrmem. A to přetrvává dodnes, vysoké dozlatova upečené vánočky jsou rodinnou chloubou a receptury se předávají z pokolení na pokolení. Samotné pletení ale vyžaduje velkou míru zručnosti. Víte, jak obratně zaplést všech devět pramenů?
Postup pletení domácí vánočky:
1) Z těsta vyválíme dlouhý válec, abychom z něj dokázali oddělit 9 částí. Z těch vyválíme 9 stejně dlouhých a stejně silných pramenů.
2) Prameny by měly být silnější, aby byla vánočka vyšší.
3) Začínáme plést. Z 9 pramenů odložím jeden stranou a spojím 8 pramenů nejdříve po čtyřech a pak obě čtveřice k sobě. (Nemažeme ničím, bílek není vhodný, při pečení se připaluje).
4) Prameny rozložíme tak, aby byly přehledně od sebe.
5) První pramen z levé strany a druhý pramen z pravé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru. První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava.
6) Na opačné straně uděláme to samé, pouze obráceně.
7) První pramen z pravé strany a druhý pramen z levé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru. První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava.
8) Stejným způsobem pokračujeme střídáním stran až do konce.
9) Na konci zbývá 8 špiček, které zručně spojíme tak, aby držely u sebe, a podvlékneme je pod konce vánočky.
10) Zbylý jeden pramen rozválíme na dvojnásobně dlouhý pramen, rozdělíme ho v polovině, překřížíme a spleteme dohromady.
11) Hřbetem ruky uděláme na vrcholu vánočky rýhu, do které položíme poslední spletený pramen. Z obou stran vánočku tímto pramenem podložíme tak, aby hladce překryl oba konce vánočky.
12) Necháme na plechu dalších 40 minut až hodinu vykynout. (Pokud nebude dostatečně nakynutá, má tendenci praskat, protože i při pečení dál kyne).
13) Rozšleháme žloutek s bílkem a vykynutou vánočku vajíčkem dokonale potřeme.
14) Do obou dlaní si nasypeme mandlové plátky a vánočku rukama „pohladíme“, aby mandle z vánočky nepadaly. Lze využít i vlašské ořechy.
15) Rozehřejeme troubu na 220 °C a vánočku v ní po dobu 10 minut pečeme. Pak stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut, a nakonec stahujeme ještě na 140 °C a pečeme dalších 15 minut na „dobarvení“ vánočky. Časy pečení jsou orientační, vždy záleží ne její velikosti. Plech neotáčíme a doporučujeme péci v troubě bez ventilátoru.
Zdroj, foto: Globus