MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ani červená, ani bílá – růžová je barva svěží chuti a lehkého požitku

4. 06. 2016 | Škola vaření
Růžové víno – není ani červené, ani bílé, je svěží a pije se nejčastěji mladé. Jak takové víno vzniká? Odpověď se nabízí sama. Slije se bílé a červené víno půl napůl a je to. Nevěříte? Dobře děláte. Tak jednoduchéto samozřejmě není. Stejně jako u všech jiných vín i u růžového vše začíná už na vinici – její poloha, půda,  orientace –  to všechno má na chuť a kvalitu vína nezanedbatelný vliv.

Na růžové víno se pro mnohé překvapivě používají  hrozny modrých odrůd jako je  Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Ty potřebují dostatek slunce a tepla a ideálně průměrnou teplotu nejméně 19oC. Hrozny se musí sbírat vyzrálé a jen odborníci poznají, kdy je ten správný čas.

Rozemlít a naležet

Hrozny  vyrostly  na  kvalitní  půdě,  nepoškodily je  bouřky ani škůdci, jsou tak  optimálně  zralé a je  tu čas zúčtování – tedy  sklizně. Hned po ní nechají  vinaři  oddělit bobule od  třapin, rozemelou je a vyrobí rmut. Potud je postup stejný jako při výrobě bílých nebo červených vín. Růžová se  liší  tím, že se rmut nelisuje  okamžitě, jako u bílého vína. Červené barvivo totiž  obsahují  slupky  hroznů a ty se  musí  nechat se rmutem krátce naležet.

růžové vínoA když krátce, tak opravdu jen několik hodin. Když na víno v této fázi vinař zapomene, brzy má ve sklepě spoustu červeného  vína. Poté se rmut vylisuje a vznikne mošt. Mošt vinaři  následně  odkalí  a nechají kvasit za použití speciálně vyšlechtěné kvasinkové kultury.

Vyškolit znamená vylepšit, ne pětku z tělocviku

Při kvašení se musí vznikající víno chladit, protože vysoké teploty mu nesvědčí. Následně se víno školí. Školení může znamenat řadu  kroků, které mají zvýšit kvalitu vína a zahrnuje například čeření, při kterém se odstraní nežádoucí látky, filtraci, zrání vína nebo síření, které chrání před znehodnocením.

Úplně nakonec se nechá už skoro hotové víno dozrát. Růžové víno ale nezraje moc dlouho a rozhodně není určené k archivaci. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes  jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Zdroj, foto: Bohemia Sekt
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !