-Komerční sdělení-
Tento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením. Jak to u starých receptů bývá, vše je o postupu, který dokáže ze základních ingrediencí vykouzlit lahůdku. Dejte si proto načas a nechte každou ingredienci vyniknout trpělivým postupem, který jsme pro vás rozepsali krok za krokem.
Ingredience:
1,5 papriky kapie
2 lžičky uzené papriky1 lžička sladké papriky
půlka česneku
1,5 rajčete
200 g bomba rýže
1 mořský vlk celý – hlava + kosti odděleny
1 l rybího vývaru
šafrán podle chuti
Sůl a pepř
Aioli nebo majonéza na dozdobení
Instrukce:
Ve velkém hrnci rozpálíme 3 lžičky oleje a v něm opečeme na něm papriky, dokud nezčernají, následně je dáme stranou. V tom samém oleji opečeme rybí hlavu, opečenou ji dáme stranou. Poté do hrnce dáme česnek a velmi nadrobno nakrájená rajčata. Necháme vařit 5—10 minut na mírném ohni.
Zatímco se nám vaří rajčata v hrnci, vložíme opečené papriky (pokud se nám opravdu hodně spekly, odstraníme většinu černé části), jeden nahrubo nakrájený stroužek česneku a 3 malé špetky soli do vyšší nádoby a rozmixujeme ručním mixérem.
Tuto pastu přidáme do hrnce, ve kterém se nám vaří rajčata spolu s pár lžícemi rybího vývaru. Promícháme a 10 minut necháme zredukovat.
Přidáme rybí filety kůží dolů a povaříme 7 minut, poté otočíme a povaříme 2 minuty. Rybu vyjmeme.
Propláchneme rýži a přidáme ji do hrnce.
Takto upravený šafrán přihoďte do hrnce spolu s rybím vývarem. Toho by mělo být objemově 2x tolik jako rýže. Přivedeme k varu.
Na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 15 minut, dokud se vývar nenasákne do rýže, která by měla být měkká.
Podáváme ozdobené aioli nebo majonézou, která jídlo udělá krásně krémové.
Zdroj: www.edelikatesy.cz