Černý bez má světle žlutá květenství a patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. Dělají se z něj různé čaje, šťávy, lektvary, sodovky, ocet a sirupy, nebo jsou dokonce obalené v různých těstíčkách jako řízek či polévka. Také se z něj dělá víno, med a povidla. Bez můžete pít jako osvěžující nápoje, nebo je používat proti nachlazení či horečce. Bez většinou najdete všude na mezích a sbírají se květy. Pro přípravu čehokoliv z bezu jej první řádně očistěte a dejte na 24 hodin louhovat do předem připravené převařené vody s kyselinou citronovou.
Bezová šťáva - nejoblíbenější recepty
Bezová šťáva - od uživatelky Kudrlinkac
Opláchnuté květy necháme ve vodě přejít varem. Po vychladnutí přidáme kyselinu citronovou, dobře omyté na kolečka nakrájené citrony bez jader necháme asi 24 hodin stát v chladu. Přecedíme, osladíme a necháme ještě přejít varem.
Celý recept zde: Bezová šťáva
Celý recept zde: Bezová šťáva
Domácí bezová šťáva - od uživatelky Curdibilka
Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Asi 15-20 květů bezu omyjeme.
Svaříme je s vodou a necháme zchladit. Přidáme kyselinu, kolečka citronu a vše dáme do lahve na 24 hodin uležet.
Celý recept zde: Domácí bezová šťáva.
Celý recept zde: Domácí bezová šťáva.
Čistá bezová šťáva - od uživatelky Veroka
Na 1 litr čistých a zralých bobulí dáme čtvrt litru vody a 15 minut POMALU vaříme. Pak protlačíme přes síto (ne kovové!!!). Do této šťávy přidáme 450-500 g cukru (nejlépe přírodní, ale stačí i krupice - já nesladím vůbec nebo dávám fruktózu kvůli diabetu) a ještě 10 min. vaříme.
Celý recept zde: Čistá bezová šťáva
Celý recept zde: Čistá bezová šťáva
Bezový sirup - nejoblíbenější recepty
Bezový sirup proti kašli - od uživatele Vydrysek
Bobule bezu dobře umyjeme, nasypeme do hrnce a zalijeme vodou - na 1 l bezu (bobule odměříme v hrnečku) dáme 1/4 l vody. Vaříme 10 minut, potom prolisujeme. Celý recept zde: Bezový sirup proti kašli
Bezový sirup z bobulí - od uživatelky Maartinka
Černé, dobře vyzrálé bezinky otrháme ze stopek, vložíme do mísy, zalijeme vodou, aby byly potopené, a necháme 24 hodin stát. Poté šťávu procedíme, bezinky propasírujeme nebo umeleme na strojku. Celý recept zde: Bezový sirup z bobulí
Bezový sirup - Můj recept
Pro přípravu bezového sirupu budete potřebovat přibližně 20 velkých květů bezu, 4 zarovnané lžičky kyseliny citrónové, 5 litrů vody a 4 kila krystalového cukru. Jako první si do připravené láhve nebo do hrnce dejte všechny květy černého bezu zbavené stonků a propláchnuté vodou. Já je nechávám louhovat 24 hodin. Potom přidejte kyselinu citrónovou a zalijte znova vodou. 15 minut pomalu vařte a potom propasírujte přes sítko. Můžete to nechat v lednici, ale není to nutné, já nechávám ve studené vaně. Potom přimíchejte cukr, naplňte do připravených, nejlépe vyvařených sklenic a uložte do chladna. Nahoru do sklenice, pokud sirup není určen dětem, můžete přidat lžíci alkoholu, aby to déle vydrželo. Po otevření sirupu jej uchovávejte v lednici. Sirup je také výborný naředěný jemně perlivou vodou.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz