Mýty
• Biopotraviny jsou zdravější než běžně vyráběné potraviny.
• Biopotraviny mají nižší obsah nasycených tuků a cholesterolu.
• U bio ovoce a zeleniny je obsah vitaminů a látek vhodných pro náš organismus mnohem koncentrovanější než u běžných potravin.
Vysvětlení odborníků
Biopotraviny sice obsahují méně chemických kontaminantů (u
ostatních potravin je obsah kontaminantů, až na nepatrné výjimky v řádu desetin
procenta, podlimitní a tudíž zdraví neohrožující), ale na druhou stranu
obsahují více přírodních toxických látek, které si rostliny syntetizují na
svoji ochranu před škůdci.
Stejně tak obsah cholesterolu či nasycených tuků se u biopotravin neliší od běžně vyráběných potravin. Stejná situace je rovněž u sacharidů. Biopotraviny rostlinného původu mívají nižší obsah bílkovin. Obsah vlákniny je většinou vyšší, což je pozitivní z hlediska výživového, ale způsobuje tvrdší texturu, takže se lidem, kteří mají problémy s chrupem, hůře konzumují.
I ze samých biopotravin lze sestavit zcela nesprávnou stravu z hlediska obsahu jednotlivých živin (např. tuku, cukru apod.) a vlákniny.
ZÁVĚR
Autoři: Ing. Ctibor Perlín, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy