Bramboráky jsou tradičním pokrmem většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli, majoránky a dalšího koření jako kmín, pepř nebo nakrájená cibule.
Když je husté těsto, přidává se ještě mléko na zředění či přidá více mouky na zahuštění. Smaží se na tuku. Bramborák se jí samostatně teplý nebo se zelím a uzeným masem, jako obal vepřového či kuřecího masa nebo se škvarky. Také se může použít jako příloha, obvykle k masu a omáčce. Oblíbená je také varianta, kdy se místo brambor použije jako základ cuketa, tzv. cukeťák, kdy se do bramborového základu použije mimo brambor i cuketa nebo zeleninový bramborák z mrkve, celeru, baklažánu či jiné tvrdší zeleniny. V Německu je oblíbená i sladká varianta bramboráku, kdy se těsto připravuje bez česneku a koření, bramborák se jen potírá sladkým jablečným protlakem nebo v Polsku jen posypaný cukrem, případně politý smetanou.
Když je husté těsto, přidává se ještě mléko na zředění či přidá více mouky na zahuštění. Smaží se na tuku. Bramborák se jí samostatně teplý nebo se zelím a uzeným masem, jako obal vepřového či kuřecího masa nebo se škvarky. Také se může použít jako příloha, obvykle k masu a omáčce. Oblíbená je také varianta, kdy se místo brambor použije jako základ cuketa, tzv. cukeťák, kdy se do bramborového základu použije mimo brambor i cuketa nebo zeleninový bramborák z mrkve, celeru, baklažánu či jiné tvrdší zeleniny. V Německu je oblíbená i sladká varianta bramboráku, kdy se těsto připravuje bez česneku a koření, bramborák se jen potírá sladkým jablečným protlakem nebo v Polsku jen posypaný cukrem, případně politý smetanou.
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky s česnekem a kmínem- od admin
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Necháme odstát vodu, kterou nabíráme naběračkou a vyléváme. Nastrouhané brambory přelijeme mlékem, aby neztmavly. Vmícháme majoránku, kmín, sůl, pepř, lisovaný česnek, vejce, mouku a směs promícháme. Celý recept Bramboráky s česnekem a kmínem ZDE
Bramborák se zelím a slaninou - od uživatelky Chrastova
Nejprve brambory zbavíme slupek a řádně omyjeme, pak je nastrouháme na jemno do mísy. Do nastrouhaných brambor přidáme sůl, majoránku, pepř a pak vejce, česnek a nakonec kmín. Vše řádně rozmícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se pustila bramborová šťáva, kterou potom odstraníme. Celý recept Bramborák se zelím a slaninou ZDE
Bramborák na plechu s uzeninou - od uživatelky Sounicka
Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a mouku, aby vzniklo řídké těsto jako na klasické bramboráky. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Celý recept Bramborák na plechu s uzeninou ZDE
Bramboráky s tvarůžky - od uživatele Natural
Bramboráky s tvarůžky - od uživatele Natural
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a spolu s tvarůžky je nastrouháme nahrubo. Česnek a malou cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. V míse smícháme brambory, tvarůžky, česnek, cibuli, vejce, strouhanku. Nakonec vmícháme koření podle chuti. Celý recept Bramboráky s tvarůžky ZDE
Bramborák - moje recepty
Bramboráky dělám poměrně často, je to u nás jedno z nejoblíbenějších jídel. Dělám buď klasické bramboráky, nebo cuketové, většinou ale napůl z brambor, napůl z cukety, plněné bramboráky masovou směsí a nebo velmi často plněný řízek či sýr v bramboráku. Bramborák dělám klasicky z jednoho kila brambor, 1-2 vejce, trošku mléka, podle toho, jak je to husté, česnek, majoránku, trošku pepře, polohrubou mouku - jen tolik, aby nebylo těsto moc řídké a sůl. Brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme vejce, mléko, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl a mouku. Vše promícháme a smažíme na oleji. Když mám cuketu, dám poloviční dávku místo brambor cukety. Připravený jen z cuket se cuketový bramborák někdy může rozpadat, je lepší nějakou bramboru tam dát. Hotové bramboráky posypu nastrouhaným sýrem nebo plním jakoukoliv masovou směsí. Směs dělám většinou kuřecí se zeleninou, kořením a kečupem. Nejčastěji ale dělávám řízky v bramboráku. Udělám si klasické těsto na bramboráky, dám na pánvičku naběračku těsta, na to položím naložené kuřecí nebo vepřové řízky a zaleju druhou naběračkou těsta. Těsta je lepší více než méně. Jako přílohu podávám zeleninu.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz