Bylinky dodávají masu nejen výtečnou chuť, ale také krásnou vůni. Na dochucení masa můžeme použít bylinky čerstvé i sušené.
Tymián je vhodný
na různé druhy pečeného, grilovaného a dušeného masa, k dochucení
vepřové pečeně. Mletá vepřová masa. Přidává se do masitých nádivek.
Zázvor je vhodný na dušené a pečené maso.
Rozmarýn se používá na
vepřovou pečeni, do karbanátků, pokrmům dodává chuť zvěřiny.
Kmín můžeme
použít na vepřovou pečeni.
Hořčice je vhodná na pečená tučná masa. Celá
hořčice se může rozpálit v horkém oleji, čímž dostane lahodnou
oříškovou chuť.
Bazalka je výborná do mletého masa.
Majoránka se hodí na
všechny druhy dušeného masa, grilovaná masa, karbanátky, hodí se
zejména k tučným masům.
Pepř celý nebo drcený, můžeme využít na všechny
masitá jídla, pečená, vařená, dušená, smažená i grilovaná.
Paprika
sladká i pálivá je vhodná na guláše, dušená masa, pečená masa a
grilované maso. V žádném případě paprice neprospívá přepalování, hrozí
zhořknutí pokrmu.
Badyán se uplatní v asijské kuchyni na vepřové maso.
Celé nebo mleté chilli se dá použít k zvýraznění chuti mnoha vepřových pokrmů. Do guláše a pikantních vepřových jídel.
Fenykl použijeme do vepřové pečeně a masových směsí.
Cibule, česnek, šalotka a pórek
Tyto druhy zeleniny – bylinek dávají vepřovým pokrmům příjemnou chuť a vůni. Obsahují spoustu vitamínů. Můžeme je použít při vaření různých vepřových jídel, dušených, vařených, smažených i grilovaných. Bez cibule a hlavně česneku se česká kuchyně neobejde.Kořenící směsi jsou velice praktické, namíchané jednotlivé varianty
umožní dokonalé ochucení nejrůznějších druhů vepřového masa. Například
kořenící směs Klasik na vepřové maso. Grilovací směsi na vepřové maso,
Směs koření na pečené maso, pikantní směsi, bylinkové aj.
Ochucovadla
Na rychlá jídla a minutky můžeme použít sójovou nebo worcestrovou
omáčku. Sójové omáčky výborně ochutí vepřovou čínu, nebo různá asijská
jídla. Worcestrová omáčka dodá vepřovým masům výbornou chuť. Steakové
omáčky jsou výtečným doplňkem nejen při grilování. Na vepřová masa je
velký výběr omáček, například česnekových, křenových, hořčičné,
dijonské, krémové, medové s pažitkou a jinými bylinkami. Chilli omáčky
dodají pokrmům pikantní chuť. Ne příliš pálivé jsou omáčky chilli
sladké.
Marinády
Do marinád nakládáme zejména vepřové maso na grilování. Maso necháme v marinádě nejméně 24 hodin uležet. Marinády jsou v různých variantách s pivem, česnekem, křenem, pikantní, bylinkové aj.
Vepřové maso má všestranné použití. Můžeme z něj připravit různé pokrmy ochucené bylinkami, různými ochucovadly, omáčkami, kečupy a hořčicemi. Při přípravě jídel používáme čerstvou, mraženou i sterilovanou zeleninu, čerstvé i sterilované houby nejsou výjimkou. Maso můžeme nakládat do různých marinád, nejen na grilování. K přípravě vepřového masa můžeme použít víno a také pivo. Ovoce jako jsou jablka, švestky, pomeranče a ananas dodají pokrmům výtečnou chuť a vůni.ChytráŽena.cz