Po dlouhých desetiletích, kdy se na našem trhu čaj objevoval sice v různobarevných krabičkách a s rozdílnými názvy, avšak jen stěží rozeznatelného obsahu, je až s podivem, jak se koncem 20. století u nás kultura pití čaje začala rozmáhat, a to v době, kdy v některých zemích čajovou kulturou prosnulých pole postupně ovládá instantní čaj. V uplynulých letech byla vydána řada knih o čaji, z nichž se lze o něm všechno potřebné dozvědět.Kdo ovšem dobrý, správně připravený čaj nikdy nepil, stejně těžko pochopí, proč již před 1200 lety nazývali čínští básníci čajovny (oázami na smutné poušti života) a stoupenci čajového kultu hlásili, že čaj bystří
ducha, obměkčuje srdce a roveselí mysl.Ve většině našich domácností čaj připravujeme z nálevových sáčků, zřídka v konvicích a ani z mnoha restaurací a kaváren dosud nevymizel zlozvyk přinést hostovi šálek či konvičku nepříliš horké vody, nálevový sáček s čajem a dva sáčky cukru.
Hrst předpisů, které píšu není poučením, jak správně připravovat čaj (ani kávu), ale spíš inspirací jak z různých přísad, z nichž je čaj nebo káva u nás obvyklým způsobem připravovaná, namíchané horké či studené nápoje.
Závěrem je třeba podotknout, že obvyklý způsob přípravy je spraření čajových lístků vařící vodou, není vhodný pro všechny druhy čaje. Kdo chce přijít na chuť čaji zelenému, k jeho přípravě se vařící voda nepoužívá, by si měl čaj koupit ve specializované prodejně a řídit se přesně návodem, který k němu dostane.
Recepty na dobré čaje:
ČAJ KOŘENĚNÝ600 ml černého čaje, 2 kousky celé skořice, 4 hřebíčky, 4 lžičky cukru, 1 chemicky neošetřený citron.
Čaj spaříme spolu s kořením. Citron důkladně omyjeme vodou, osušíme, vymačkáme šťávu, kůru nastrouháme a obojí dáme do dorkého čaje. Osladíme. Koření před podáváním z čaje odstraníme.
ČAJ SKOTSKÝ
400 ml čaje, 200 ml whisky, med a šlehačka.
Horký čaj smícháme s whisky, podle chuti osladíme medem, ohřejeme, ale nevaříme.Slijeme do malých šálků a ozdobíme kopečkem šlehačky.
ČAJOVÝ FLIP
1 šálek silného čaje, 3 lžičky moučkového cukru, 50 ml rumu, 2 žloutky, 2 lžíce sladké smatyny, 2-3 rozdrcené kostky ledu.
Všechny přísady dáme do šejkru a dobře protřeseme. Podáváme v koktejlových sklenkách s brčkem.
Recepty na dobré kávy:
KÁVA BRAZILSKÁ120 g čokolády na vaření, 1/2 šálku silné černé kávy, 3 šálky studeného mléka a šlehačka.
Čokoládu na vaření necháme rozpustit v teplé černé kávě, promícháme a do směsi nalijeme vaříčí mléko. Osladíme, nalijeme do šálku a ozdobíme šlehačkou.
AFRICKÁ KÁVA S MLÉKEM
2 šálky silné kávy, 4 lžičky kondenzovaného mléka, 4 lžíce kakaového likéru, 4 kostky ledu.
Všechny uvedené přísady umixujeme, přelijeme do sklenic a doplníme kostkami ledu.
KÁVA TONIC-CAFÉ
1 šálek velmi silné černé kávy, 2 lžičky sladké smetany, 1 lžíce koňaku, 60 g moučkového cukru, jemně drcený led.
Vše dobře protřepeme v šejkru a nalijeme do sklenic.
Natural - čtenář
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz