Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Červená řepa - nejoblíbenější recepty

9. 09. 2012 | Škola vaření
Červená řepa je dvouletá rostlina, kde se konzumuje její podzemní část a její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Syrová řepa je vhodná na saláty a výborně chutná také s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy se připravují saláty se smetanou, majonézou či marinádou. Řepa je také dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Pro toho, kdo nemá rád kyselé saláty, je výbornou alternativou mladá uvařená červená řepa, kterou můžete jen osolit, pokapat citronem a máslem. Používá se také pro přípravu boršče. Z řepy můžete také využít zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené nebo vařené a mají chuť podobnou špenátu.

Červená řepa - nejoblíbenější recepty:


červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - od uživatelky Yourimp
Červenou řepu povaříme, oloupeme, nakrájíme na kostky a zamícháme asi na 20 min. se směsí koření anýzu, fenyklu, kmínu. Celý recept Červená řepa ZDE


Červená řepa s křenem - od uživatelky Veroka
Červenou řepu uvaříme ve slupce, pak ji oloupeme a na hrubším struhadle nastrouháme. Do hrnce vložíme nastrouhanou řepu, křen, šťávu a smetanu, promícháme a chvíli povaříme. Celý recept Červená řepa s křenem ZDE


Řepu uvaříme v osolené vodě, oloupeme ji a nastrouháme nahrubo. Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na másle. Pak k ní přidáme strouhanou řepu. Celý recept Červená řepa se smetanou ZDE


Červená řepa pikant - od uživatelky Draconic
Řepu omytou vaříme cca 1 hodinu, po uvaření přelijeme studenou vodou a oloupeme, nakrájíme na požadované kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Celý recept Červená řepa pikant ZDE
 

červená řepa - receptyČervená řepa - můj recept

Já červenou řepu vždy zavařuji, máme jí vždy hodně a velice se jí u nás daří. Máme ji rádi trošičku sladší, než třeba koupíte v obchodech, hlavně dětem bude ale moc chutnat. Takže kdo nemá rád sladkou, dejte méně cukru než já. Připravte si červenou řepu, 1/3 lžičky fenyklu nebo 1/4 lžičky anýzu, 3 dkg křenu - ten být nemusí, takže jen kdo chce. Na nálev 1 litr vody, 3 dl octa, 3 dkg soli, 10 dkg cukru. Řepu namočte na chvíli do vody, omyjte, dejte do hrnce, zalijte vařící vodou a vařte do měkka. Až je řepa měkká, nechte ji vychladnout, oloupejte, nakrájejte na kostičky, dejte do nahřátých sklenic, a můžete proložit kousky křenu, kořením a zalijte horkým nálevem. Sklenice poté uzavřete a sterilujte při 90°C asi 35 minut. Zavařenou řepu nechte vychladnout víkem dolů.

Červená řepa je velice zdravá, protože obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Také má močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči a je vhodná při ateroskleróze. Z dalších jejích výborných účinků na lidské zdraví například: zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra, aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem, neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku, zlepšuje využití bílkovin, zesiluje stěny cév, vytváří vazivové tkáně, napomáhá při alergiích, vyvolává optimističtější náladu, dodává pružnost a lesk pleti, zpevňuje pokožku, pomáhá vlasům a nehtům a v neposlední řadě je cenným pomocníkem v boji proti mykózám.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Červená řepa - nejoblíbenější recepty:

Červená řepa - nejoblíbenější recepty
Červená řepa - nejoblíbenější recepty
Červená řepa - nejoblíbenější recepty
Červená řepa - nejoblíbenější recepty
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
práve včera som zavárala červenú repu s chrenom
Obrázek uživatelky
profil
Repu miluji,od nakladane,se zakysankou i pecenou.Muzu jist poradSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mnam! Repu miluju. At za syrova a mebo pecenou.
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší je z domácí sklizně.
Mně se daří pěstování, rodině chutná v zimě zavařená, recept jednoduchý:
Řepu uvaříme do poloměka ve slupce, scedíme, necháme trochu vychladnout oloupeme, nakrájíme na kostky, malé hranolky , zalijeme připraveným nálevem -sůl,cukr,cukerin,fenykl,ocet, povařit nálev dopředu-propojení chutí. Sklenice naplnit nakrájenou řepou, zalít nálevem, uzavřít a 20min. sterilizovat při tepl. 80-85st.C.
Nálev na cca 7 zavař. sklenic o obsahu 0,7lt.:
0,45lt, octa, cukru a cukerinu (celkem za sladivost 35dkg cukru)sůl 2 lžíce,fenykl 3/4 balíčku, po odstátí nálev před použitím do sklenic přecedím, abych odstanila semínka fenyklu. Takto jednoduše a velmi OK chutná, nálev si může upravit každý dle svých chutí.Když jsem jeden rok nesehnala fenykl, zavařila jsem s přípravkem DEKO (viz. nakládačky),ale nebylo to ONO, chce to fenykl- výborný na trávení....
Obrázek uživatelky
profil
ve vakuu již předpřipravenou.
Nastrouham na hrzbším struhadle, sůl, pepř a zakysanou smetanu.
Příprava trva 5minut a přiloha/pečivo/ ani být nemusí
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles