Červená řepa je dvouletá rostlina, kde se konzumuje její podzemní část a její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Syrová řepa je vhodná na saláty a výborně chutná také s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy se připravují saláty se smetanou, majonézou či marinádou. Řepa je také dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Pro toho, kdo nemá rád kyselé saláty, je výbornou alternativou mladá uvařená červená řepa, kterou můžete jen osolit, pokapat citronem a máslem. Používá se také pro přípravu boršče. Z řepy můžete také využít zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené nebo vařené a mají chuť podobnou špenátu.
Červená řepa - nejoblíbenější recepty:
Červená řepa - od uživatelky Yourimp
Červenou řepu povaříme, oloupeme, nakrájíme na kostky a zamícháme asi na 20 min. se směsí koření anýzu, fenyklu, kmínu. Celý recept Červená řepa ZDE
Červená řepa s křenem - od uživatelky Veroka
Červená řepa s křenem - od uživatelky Veroka
Červenou řepu uvaříme ve slupce, pak ji oloupeme a na hrubším struhadle nastrouháme. Do hrnce vložíme nastrouhanou řepu, křen, šťávu a smetanu, promícháme a chvíli povaříme. Celý recept Červená řepa s křenem ZDE
Červená řepa se smetanou - od admin
Řepu uvaříme v osolené vodě, oloupeme ji a nastrouháme nahrubo. Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na másle. Pak k ní přidáme strouhanou řepu. Celý recept Červená řepa se smetanou ZDE
Červená řepa pikant - od uživatelky Draconic
Řepu omytou vaříme cca 1 hodinu, po uvaření přelijeme studenou vodou a oloupeme, nakrájíme na požadované kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Celý recept Červená řepa pikant ZDE
Červená řepa - můj recept
Já červenou řepu vždy zavařuji, máme jí vždy hodně a velice se jí u nás daří. Máme ji rádi trošičku sladší, než třeba koupíte v obchodech, hlavně dětem bude ale moc chutnat. Takže kdo nemá rád sladkou, dejte méně cukru než já. Připravte si červenou řepu, 1/3 lžičky fenyklu nebo 1/4 lžičky anýzu, 3 dkg křenu - ten být nemusí, takže jen kdo chce. Na nálev 1 litr vody, 3 dl octa, 3 dkg soli, 10 dkg cukru. Řepu namočte na chvíli do vody, omyjte, dejte do hrnce, zalijte vařící vodou a vařte do měkka. Až je řepa měkká, nechte ji vychladnout, oloupejte, nakrájejte na kostičky, dejte do nahřátých sklenic, a můžete proložit kousky křenu, kořením a zalijte horkým nálevem. Sklenice poté uzavřete a sterilujte při 90°C asi 35 minut. Zavařenou řepu nechte vychladnout víkem dolů.
Červená řepa je velice zdravá, protože obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Také má močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči a je vhodná při ateroskleróze. Z dalších jejích výborných účinků na lidské zdraví například: zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra, aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem, neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku, zlepšuje využití bílkovin, zesiluje stěny cév, vytváří vazivové tkáně, napomáhá při alergiích, vyvolává optimističtější náladu, dodává pružnost a lesk pleti, zpevňuje pokožku, pomáhá vlasům a nehtům a v neposlední řadě je cenným pomocníkem v boji proti mykózám.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz