Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesta do bretaňského ráje

24. 04. 2017 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

aneb O tom, jak jsme zjistili, že není důležité jen co, jak a z čeho uvařit, nýbrž že tajemství skvělé kuchyně může být i v tom, na čem vařit a že pánve, hrnce, pekáče a rendlíky mají svoje království.
 

Protože se ještě neznáme, začnu docela prostě – jmenuju se Martina a chci se s vámi podělit o naprosto úžasné zážitky z cesty po Francii. Původně jsme s Vojtou, to je můj partner (já strašně nesnáším, když se říká: Můj kluk – tak to snad dá rozum, že to není holka, ne?), mysleli, že půjde o úplně normální výlet do míst, která jsou voňavá, krásná a přetékají skvělým vínem a dobrým jídlem (já totiž hrozně ráda a vášnivě vařím a Vojta stejně rád a vášnivě jí). Že se prostě tak jako na blind budeme toulat po Francii a že se uvidí. Vidíte, a nakonec z toho byla objevitelská výprava. Už jsme se nějaký čas toulali po zemi, kde historie je úplně samozřejmou kulisou současnosti, když nás náhoda spojila s Anne-Marie. Anička (strašně se jí líbilo, když jsme jí říkali Aničko) ztratila peněženku s kartou a doklady a byla tak trochu v pytli a my jsme jí pomohli a nabídli jí, že ji dopravíme, kam bude potřebovat, protože stejně vlastně jen tak bloumáme bez cíle a necháváme se překvapovat, kam nás osud zanese. A tak jsme se dostali do Bretagne. Já nevím, jestli jste tam někdy byli, ale strašně to doporučuju. Úplně idylická krajina s tak kouzelnými vesničkami, že to bere dech. Anička bydlela až u moře, v městečku plném malebných kamenných domků, s klenutým kamenným mostem přes řeku, uprostřed luk plných obrovských balvanů jakoby rozhozených rukou rozmarného obra. Chtěli jsme se tu porozhlédnout a vyrazit dál, ale podle Aničky o tom nemohlo být ani řeči. Budeme prý jejími hosty a ona nás seznámí se vším, co je u nich k vidění a co se tu dá zažít.


nádobí LamartByl to úplně fantastický týden. Denně jsme courali po městečku i okolí a velmi rychle propadali kouzlu tohohle kousku pobřeží. No, a právě tehdy došlo k tomu objevu. Anička okamžitě pochopila, že jídlo a pití je tak trochu středobod našeho života a nadšeně nás seznamovala se zdejšími restauracemi, obchůdky, rybářským trhem přímo na zakotvených loďkách, neskutečnými zeleninovými a ovocnými trhy na náměstíčku… My byli jak u vidění, ale Anička pořád, že to ještě nic není, že to hlavní nás teprve čeká. A tak jsme objevili Piera Lamarta. Tedy přesněji, jeho svět. Piere (vážně se takhle píše, Anička nám vysvětlila, že je to staré bretoňské jméno, vlastně ještě keltské a že Piere byl za svého života velmi pyšný, že se nepíše Pierre jako většina francouzských Petrů) byl bezkonkurenčně nejpopulárnější kuchař v širokém okolí. Dokonce se o něm velmi romanticky říkalo, že uzavřel smlouvu s andělem. Ne s ďáblem, s andělem, protože jeho jídlo chutnalo jako mana nebeská. Anička o něm přímo básnila, ale skutečnost předčila očekávání. Útulná restaurace ve starém kamenném domě s výhledem na oceán. Seděli jsme na terase a pomaličku chápali, že naše představy o francouzské kuchyni byly naprosto zkreslené tím, co Francouzi předkládají turistům, o nichž vědí, že na všechno strašně spěchají. Večeře začala odpoledne a skončila, až když už stál měsíc přímo nad hospůdkou. Nic nebylo důležité, čas přestal existovat – bylo jen jídlo, víno a příjemné tlachání o všem možném. Guillaume Bernanosse, majitel tohohle ráje, je zetěm Piera Lamarta a dokáže o něm vyprávět celé hodiny. O jeho pohodové životní filozofii, smyslu pro humor, nekonečné hravosti, kulinářské genialitě a až neskutečné vynalézavosti. Piere Lamart prý celý život říkával, že z čeho a jak vařit, ví ve Francii skoro každý, ale na čem – to ví jenom on. Byl vlastně svého druhu vynálezcem. Doslova bádal v oblasti přípravy jídel a nechával si pro sebe vyrábět speciální a neskutečně vymazlené nádobí.


nádobí LamartDruhý den mě Anička zavedla k sobě do kuchyně a skoro obřadně otevřela skříň s nádobím. „Tak tohle, to je nádobí Piera Lamarta,“ řekla tak pyšně, jakoby mi ukazovala sbírku umění. Něco mě napadlo. „Aničko, nevadilo by ti, kdybych dneska uvařila já? V tomhle nádobí?“ Nejen, že jí to nevadilo, byla nadšená. Vydali jsme se na trh, zatímco Vojta ještě vyspával včerejší příliv vína, a za chvíli už jsem tančila u plotny. Bylo to, jako bych měla třetí ruku. Chef Lamart prostě věděl, co dělá. Jestli dovolíte – pozvu vás taky ke stolu a prozradím, co jsem vařila:

Dršťková polévka z hlívy ústřičné v Lamartově nerezovém kastrolu Joli se skleněnou poklicí

Jednu cibuli, najemno nakrájenou, orestuju na oleji, zapráším moukou, asi minutu restuju, přidám lžičku papriky, nechám rozpustit a zaliju litrem chladného vývaru. Rozšlehám Lamartovou metličkou Ergo, přivedu k varu, osolím, opepřím a přidám rozmáčknutý stroužek česneku. Pak na sádle orestuju dvacet deka hlívy ústřičné nakrájené na proužky s trochou kmínu. Přidám do polévky, chvíli povařím, jen aby se houba nerozpadla, ochutím čerstvou majoránkou, snítkou tymiánu a – pozor finta – špetkou cukru.

Jehněčí kolínko dušené na zelenině a červeném víně v Lamartově pekáči Olympia s varnou poklicí

Ještě než začnu, pár slov k tomu neskutečnému pekáči – je z litého hliníku s vymakaným povrchem, na kterém se nic nepřipaluje, má zesílené dno a poklici z varného skla… Prostě pohádka. Takže: vezmu čtyři jehněčí kolínka, protknu několika stroužky česneku a potřu směsí jemně nasekané bazalky s olivovým olejem. Osolím, opepřím… V ideálním světě bych ho ještě šoupla do misky a nechala přes noc odpočinout. V kastrolu rozpustím sádlo a zprudka na něm opeču kolínka. Pak je vyndám a na výpek nasypu na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (tak kilo) a pak i cibuli. Restuju do zlatova a pak přiliju tři deci červeného. Lehce odvařím, přidám 300 g drcených rajčat, dvě snítky tymiánu a zaliju litrem vývaru z kostí. Vrazím tam kolínka a dusím hoďku, hoďku a půl, dokud nejsou měkká. Pak je vyndám, do základu ještě přiliju trochu vývaru, zavařím, dosolím, dopepřím a zase zasypu špetkou cukru. Někdy i trochu vína přileju.


nádobí Lamart


Restované brambory v Lamartově nerezové pánvi Inox se skleněnou poklicí


Necelé kilo brambor uvařím ve slupce, nechám vychladnout a i se slupkou nakrájím na kostičky. Čerstvou brokolici, tak dvacet deka, rozdělím na růžičky a spařím tak tři minutky ve vroucí vodě. Jak ji vyndám, hned s ní do studené vody, aby křupala a nezblátovatěla. Jednu červenou cibuli a větší hrst žampiónů nakrájím na plátky. Dobrou anglickou slaninu nakrájím na širší nudle, orestuju v pánvi do křupava a přidám brambory – opeču dozlatova. Pak přidám cibuli, houby a okapanou brokolici a restuju asi pět minut. Sůl, pepř, snítka tymiánu, lehce promíchám a na talíři ještě posypu na kostičky nakrájeným modrým sýrem, třeba gorgonzolou, doma často i nivou.

Dýňový koláč v Lamartově formě na dort Base

Z mouky (150 g), moučkového cukru (50 g), másla (100 g) a jednoho vejce vypracuju měkké linecké těsto a dám do formy lehce vymazané máslem, vymačkám tak, aby okraje byly asi dva centimetry vysoké. Na několika místech propíchnu těsto vidličkou a peču ve vyhřáté troubě tak 10 minut na 180°C. Mezitím připravím náplň – očistím a nastrouhám asi 150 g dýně. Smíchám tvaroh (300 g), pět vajec a cukr krupici (150 g) a spojím to s dýní. Směs naliju na předpečený korpus a dál peču v troubě asi tři čtvrtě hodinky na 150°C. Zdobím lístky máty a moučkovým cukrem.


Anička nadšená, Vojta se cpal – a do toho gůglil. „Tak se podrž – nádobí Lamart se prodává i v Česku! A za hodně rozumný ceny, dokonce.“ Čili nám bylo okamžitě jasné, čím vybavíme kuchyň hned po návratu. Tak to je dneska všechno, příště vám napíšu víc…

Vaše Martina

Další fotografie ke článku Cesta do bretaňského ráje:

Cesta do bretaňského ráje
Cesta do bretaňského ráje
Cesta do bretaňského ráje
Cesta do bretaňského ráje
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
17. 06. 2017 09:40 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:35 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:29 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:24 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:20 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:15 Sebrán "Vstupenka" za 5 bodů
17. 06. 2017 09:09 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:05 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:00 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 08:56 Sebrán "Dort" za 2 bodů
Obrázek uživatelky
profil
pomalu vás doháním, už dort 10 x
Obrázek uživatelky
profil
mám nový notas a internet je rychlý a jinde mi padá po 3 až do 4 minut,jen při takovém sbírání to padá pomaluSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsi šikulkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dorty padaly i jindeSmajlíka něco k tomu:
17. 06. 2017 09:34 Sebrán "Pamlsek" za 10 bodů
17. 06. 2017 09:25 Sebrán "Auto" za 20 bodů
17. 06. 2017 09:18 Sebrán "Hračka" za 15 bodů
17. 06. 2017 09:12 Sebrán "Dort" za 2 bodů
17. 06. 2017 09:05 Sebrán "Dort" za 2 bodů
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles