MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Charakter pokrmů cizí kuchyně 3

12. 03. 2009 | Škola vaření

Bulharská kuchyně

Je typická jídly připravovanými na oleji. Z jatečního masa se připravuje skopové a jehněčí. Často se používá drůbež a ryby. K přípravě pokrmů se obvykle používají fazole, rajčata, papriky a salát z okurek a hrášku. Množství zeleniny, zvlášť rajčat, lilku s česnekem a cibulí, se v různých obměnách vyskytují ve většině bulharských pokrmů. Specialitou jsou výrobky z mléka - ovčí sýry, jogurty a studená mléčná polévka. Oblíben je šopský salát, který tvoří doplněk většiny masitých pokrmů. Jako příloha se používá chléb, rýže a brambory. Z nápojů se nejčastěji podávají minerální vody, ovocné šťávy a kvalitní vína.


Rýže

Čínská kuchyně

Vyvíjela se po staletí a příprava pokrmů je součástí národní kultury. Podle kantonů má vždy jiný ráz a proto nejde mluvit o jednotné čínské kuchyni. Kombinací surovin, jejich krájením a úpravou dovedou čínští kuchaři připravit velké množství chutných pokrmů. Tato jídla jsou dobře stravitelná, připravená z drobně krájených surovin. Čínská kuchyně rozeznává až 11 způsobů krájení a mnoho způsobů zpracovaní. Vlastní úprava je rychlá - minutková. Mezi lahůdky čínské kuchyně patří fermentovaná černá vejce, ptačí hnízda, žraločí ploutve, bambusové výhonky a korýši. Oblíbené jsou ryby a vepřové maso. Na dochucování se používá sojová omáčka, ústřicová omáčka, wei-su, zázvor, badyán, anýz, leknín, sušené houby, ochucené oleje a ochucené octy. Stálým doplňkem pokrmů jsou různé druhy zeleniny a jako příloha jsou podávány čínské nudle z rýžové moučky a samozřejmě rýže. Suroviny jsou baleny a zahušťovány rýžovým škrobem. V Číně se stoluje u kulatých stolů, pokrmy jsou předkládány na porcelánových mísách a host si je překládá do misky sám. Jako příbor jsou používány jídelní hůlky z různých materiálů. Z nápojů je podáván silný čaj, ovocné šťávy a z alkoholických nápojů rýžový destilát a rýžové víno.



Americká kuchyně

Americká kuchyně není jednotná a typicky národní, ale byla vytvořena z evropských i jiných kuchyní. Přistěhovalci z celého světa jí vtiskli pestrost a rozmanitost. Hlavní vliv měla anglická, španělská a francouzská. Typické pokrmy rychlého občerstvení, které je možno konzumovat v kteroukoli denní dobu jsou hamburger, hot-dog a sendviče. Hamburger se skládá z mletého masa, ochuceného většinou solí a pepřem, a Hamburgerze žemle. Hot-dog je podobný našemu párku v rohlíku. Tyto pokrmy jsou doplněny kečupem a hořčicí, ale je možno je podávat i s dalšími variantami. Snídaně začíná rajčatovým či ovocným džusem a vychlazeným citrusovým ovocem. Jsou podávány kukuřičné nebo ovesné kaše, toasty a masité pokrmy včetně ryb. K obědu se podávají zeleninové saláty s grilovaným nebo pečeným masem drůbeže, ryb a ostatních mořských živočichů. Oběd je doplněn ovocem, ovocnými koláči, zmrzlinou, kávou se smetanou nebo čajem. Večeře je hlavním chodem dne, má více chodů. Mimo obvyklé aperitivy jsou podávány zeleninové šťávy, pivo, šumivá vína a whisky s ledem. Masité pokrmy jsou upravovány přírodním způsobem, grilováním nebo pečením na pánvi. Z jatečních mas je nejčastěji podáváno hovězí. Vepřové je méně oblíbené. Z drůbeže je oblíbeno kuřecí maso. Národním pokrmem jsou různé úpravy krocana. Jako přílohy jsou podávány těstoviny, rýže a brambory v různých úpravách. Pokrmy jsou doplněny velkým množstvím zeleniny, ať už ve své čerstvé podobě nebo ve formě zeleninových salátů. Ryby a ostatní mořští živočichové jsou často upravovány ve formě salátů a předkrmových koktejlů. Při každém stolování je servírována stolní nebo minerální voda s ledem.

Horazu – čtenářka
ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !