Jak si nakombinovat mouku na domácí chléb
Kombinovat se mezi sebou dají prakticky všechny lepkové i bezlepkové mouky. Kouzlo domácího pečení a individuálního míchání mouk spočívá ve výsledné chuti a struktuře chleba, kterou ovlivňuje právě onen poměr jednotlivých zastoupených druhů.
Můžete si samozřejmě nakombinovat i směs tvořenou bezlepkovou i lepkovou mouku, jenom tato směs ztrácí efekt a případné benefity bezlepkového pečiva. Poměr záleží čistě na vás a na tom, co od chleba očekáváte.
Obecně platí, že čím více lepku je v těstě obsaženo, tím je pružnější a lépe se s ním pracuje. A to samozřejmě platí i obráceně. Bezlepkové těsto hůře drží pohromadě, častěji se trhá a práce s ním je obtížnější, ale ani to by vás nemělo odradit.
Jaký poměr je vhodný?
V jakém přesném poměru by se mouky na chleba měly míchat, je velmi těžké určit. Možností je nespočet a co chléb, to originál. Pokud patříte mezi začátečníky, je dobré držet se osvědčených receptů, než získáte potřebné zkušenosti, případně nahrazovat recepty pouze do 10 - 20 % objemu. Poté se nemusíte bát konkrétní recepty měnit a hrát si s poměry.
Čím obohatit vlastní chléb
Pokud se počítáte mezi už trochu zkušenější pekaře, nebojte se s recepty pracovat a různě je obměňovat. Vodu zčásti, nebo klidně úplně nahradit kefírem či podmáslím. Pamatujte také na to, že každý druh mouky potřebuje jiné množství tekutin.
Chlebové směsi
A kdybyste si chtěli domácí pečení udělat ještě o něco snazší, můžete si chléb z chlebové směsi upéct téměř bezpracně v domácí pekárně. Stačí do vlažné vody vysypat obsah sáčku a z nabídky programů vybrat ten základní s délkou trvání 3 hodiny a více.
3 úskalí domácího pečení chleba
1. Těsto se trhá – pokud jste experimentovali s kombinováním bezlepkové mouky, můžete se potýkat s těstem, které nedrží pohromadě a trhá se. Je to právě vlivem nedostatku lepku, který přirozeně drží těsto pohromadě. Pokud nemusíte dodržovat striktní bezlepkovou dietu, zkuste nejdříve péct z bezlepkové mouky v kombinaci s moukou, která lepek přirozeně obsahuje. Časem jistě najdete poměr, který vám bude přesně vyhovovat co do struktury i chuti.
2. Chléb nejde vyklopit – pravděpodobně jste nedostatečně vymazali a vysypali formu. U tohoto kroku buďte důslední. Po vyndání z trouby pak na vyklopení použijte utěrku a nebojte se s chlebem trochu klepnout o linku nebo stůl.
Zdroj, foto: Pernerka