Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 19.09. 2024
Dnes má svátek Zita
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cheesecake: oblíbený dezert antických Olympijských her

16. 09. 2024 | Škola vaření
Už jste někdy měli možnost ochutnat světoznámý dezert cheesecake? Krémový, jemný a neodolatelný? Tento lahodný sýrový koláč je symbolem mnoha kuchyní po celém světě a neodmyslitelnou součástí mnoha oslav a speciálních příležitostí. Vyrobený z křupavé sušenkové základny a lahodné smetanové náplně, cheesecake je dezertem, který si zvládne připravit každý. 

Jeho historie sahá až do antického Řecka a dodnes se těší velké oblibě. Je často podáván s různými ovocnými přelivy, čokoládou nebo karamelem, což mu dodává nezapomenutelnou chuť. Vyzkoušejte si jej i vy doma a objevte kouzlo tohoto nadčasového dezertu!


CheesecakeTradiční dezert mnoha tváří


Cheesecake má bohatou historii, která sahá až do antického Řecka, kde byl servírován sportovcům na prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. Řekové věřili, že je tento dezert skvělým zdrojem energie. Později, když Řím dobil Řecko, vzali Římané recept jako svou válečnou kořist a upravili jej podle vlastních zvyklostí – přidali ricottu a vejce. Cheesecake se poté šířil po celé Evropě a každá země si jej přizpůsobila dle svých tradičních surovin.

Proč právě sýr? 
Sýr je klíčovou ingrediencí díky své schopnosti dodat dezertu bohatou, krémovou texturu a jemnou chuť. Tradiční řecký recept využíval sýr feta nebo mizithra, zatímco moderní verze často používají smetanový sýr, tvaroh nebo ricottu.

Cheesecake je oblíbený nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro svou variabilitu. Lze jej upravit podle sezóny i chuti, s ovocnými přelivy, čokoládou, karamelem nebo ořechy. Tento dezert v sobě nese svědectvím o tom, jak může jednoduchý recept přetrvat staletí a stále přinášet radost novým generacím. Vyzkoušejte si jeho přípravu i vy doma a staňte se součástí této dlouhé kulinářské tradice!


Základem křehkého cheesecaku je správně zvolená mouka


Mouka na křehké pečivo je základním stavebním kamenem každého úspěšného pečení. V případě nedostupnosti mouky na křehké pečivo lze použít hladkou nebo univerzální mouku.

Ingredience


na sušenky:
250 g hladké mouky na křehké pečivo
60 g cukru moučka  
125 g másla  
1 menší vejce  
1 lžička vanilkového extraktu     
Budete potřebovat vykrajovátka a pečicí papír.     

na cheesecake:
125 g máslových sušenek  
55 g másla  
750 g směsi tvarohu a ricotty, krémového sýra (v poměru 1:1)  
3 vejce  
200 g moučkového cukru  
1 PL citronové šťávy  
1 ČL vanilkového extraktu    
Budete potřebovat dortovou formu o průměru 22 cm.

Postup
Nejprve upečte sušenky, které budou základem našeho dortu. Ze všech surovin vypracujte v robotu jednotné hladké těsto. Poté ho zabalte do fólie a nechte jej odpočinout v lednici, ideálně do druhého dne. Před pečením troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte z něj pravidelné tvary. Opatrně je pokládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10–15 minut a poté nechte sušenky vychladnout na mřížce.

Poté, co vám vychladly sušenky, můžete začít s přípravou cheesecaku samotného. Nejprve připravte sušenkové dno. Rozdrcené sušenky smíchejte s máslem v poměru 1:2. Sušenky můžete nadrtit v mixéru nebo je rozdrtit válečkem na těsto v mikrotenovém sáčku. Dno formy rovnoměrně pokryjte sušenkovou směsí a důkladně ji přitlačte ke dnu, nejlépe pomocí sklenice. Pečte při 150 °C. Mezitím promixujte všechny ingredience na krém. Nalijte krém na předpečený sušenkový základ a pečte dalších 70 minut. Při vyndání z trouby by měl být povrch krému ještě lehce „v pohybu“. Nechte cheesecake zcela vychladnout a až poté jej vyndejte z formy.


Zdroj, foto: Babiččina volba

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles