Deset důvodů, proč jíst chřest
• Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.• Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
• Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
• Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém.
• Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
• Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
• Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
• Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
• Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
• Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.
Chřest obalený ve strouhance a parmezánu
Ingredience500 gramů chřest
2 velká vejce
2 šálky strouhanky
1/2 šálku nastrouhaného parmazánu
1/4 šálku polohrubé mouky
olej
pečící papír
Postup přípravy
1. Troubu předehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj pár kapek oleje. Rovnoměrně vysypeme strouhankou a dáme péct na 5 minut nebo dozlatova. Vyjmeme, necháme vychladnout a teplotu v troubě zvýšíme na 220°C.
2. Do vychlazené strouhanky přimícháme parmazán a směs rovnoměrně rozetřeme po plechu. Vejce rozšleháme v nádobě, do které se vejde celý chřest, do další dostatečně dlouhé nádoby nasypeme mouku. Chřest očistíme a omyjeme.
3. Chřest namáčíme do vajec, mouky, opět do vajec a nakonec ji obalujeme ve směsi strouhanky a sýra. Obalený chřest ukládáme na plech tak, aby se jednotlivé stonky nedotýkaly.
4. Při teplotě 220 °C pečeme 10 - 12 minut dokřupava. Podáváme s oblíbeným dipem.
5. Nádoba na obalování chřestu, dostatečně dlouhá, aby se vešel Plech na pečení.
Zapečený chřest s parmskou šunkou
Ingredience1 svazek chřestu
100 g parmské šunky
200 ml smetany na vaření
1 vajíčko
50 ml bílého vína
100 g parmazánu
olivový olej
citronová šťáva
sůl
pepř
Postup přípravy
1. Chřest opláchneme a odstraníme tuhé dřevnaté stonky. Pokud je chřest starší, je nutné ho oškrábat.
2. Chřest dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty. Jakmile jej uvaření, opláchneme ho studenou vodou a necháme ho okapat.
3. Chřest pokapeme citronovou šťávou a po třech výhoncích jej zabalíme do parmské šunky a naskládáme do zapékací misky.
4. Smetanu smícháme s vajíčkem, ochutíme ji solí, pepřem a nalijeme do zapékací misky. Vše posypeme strouhaným parmazánem a podlijeme vínem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.
5. Chřest podáváme se smetanovou omáčkou.