Co je zavařování?
Zavařování je jeden ze způsobů tepelné konzervace potravin, při které se pokrm ve sklenici těsně uzavřené víčkem ohřívá krátce nad teplotu od 85°C v závislosti na zavařované potravině a doporučeném pracovním postupu. Ohříváním sklenic ve vodě dojde k uvaření nebo pasterizaci pokrmu. Zároveň je z nádoby vytlačen přebytečný vzduch, který se vlivem vysoké teploty roztahuje. Poté se nechá sklenice zchladnout, čímž dojde ke smrštění vzduchu uvnitř sklenice. Protože je sklenice uzavřena víčkem, sníží se v ní tlak. Víčko je okolním atmosférickým tlakem přitlačeno pevně ke sklenici a tím je dosaženo vzduchotěsnosti a zároveň pasterizaci pokrmu. Pokrm je chráněn před kontaminací mikroorganizmy z vnějšího prostředí.
Co zavařovat?
Velkou výhodou zavařování je, že se dá zavařit téměř vše – zelenina, ovoce, houby, maso, předpřipravené zeleninové či masové směsi, polévky.
Jak zavařovat?
Aby nedošlo k poškození zavařeniny mikrobiálními
organizmy a jejímu následnému zkažení, je třeba dodržet dvě pravidla. Musíme
použít kvalitní, zdravé a velmi dobře očištěné potraviny a sklenice se
speciálními víčky s vlisovanou gumou, které musí být téměř sterilní. Před
zavařováním je dobré položit sklenice i víčka do horké, převařené vody a osušit
je čistou utěrkou. Poté se jednotlivé zavařeniny nakládají a vaří
dle konkrétního postupu.
Čeho se vyvarovat
Důležité je dodržet správný technologický postup.
Zavařeniny je třeba skladovat v temnu a chladu víčkem dolů, abychom zabránili přístupu vzduchu a světla a vyvarovali se nepříjemného překvapení ve formě plísně.
Pokud je zavařenina nakažena plísní, je zcela nevhodné plíseň sejmout a zbytek zkonzumovat – spory plísní se šíří do celé potraviny!
Zdroj: Bezkonzervantů.cz
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz