Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čočka, pokrm nejen na Nový rok

31. 12. 2019 | Škola vaření

Čočku, luštěninu podobnou drobným lentilkám, bychom měli jíst nejen na Nový rok, ale zařazovat do jídelníčku bychom ji měli pravidelně. Na Nový rok nám pokrm z čočky dle pověstí přičaruje peníze, po celý rok prospěje našemu zdraví.

Čočka pochází z Přední Asie a je významnou součástí potravy již tisíce let. Mnozí se jí vyhýbáme právě kvůli jejím nadýmacím účinkům. Proto ji vařte s kurkumou či kmínem. Nejen, že podpoříte její stravitelnost, ještě tím vylepšíte její chuť. Víte, že mimo klasické hnědé čočky existuje také čočka červená, zelená a žlutá? Právě červený druh čočky nenadýmá, a proto je vhodný také pro kojící maminky. Čočku je vhodné vařit zároveň s rýží, protože obě potraviny mají stejně dlouhou dobu přípravy.

Hnědá čočka

Klasická velkozrnná hnědá čočka má vysoký obsah škrobu a hůř stravitelnou slupku, proto se před vařením namáčí, nejlépe přes noc.

čočka na Nový rokZelená čočka

Drobná tmavě zelená čočka z francouzské oblasti Le Puy má zrna velká jen asi 4 milimetry. Její slupka je jemnější než u jiných druhů, proto je lépe stravitelná a obejde se bez namáčení. Je bohatá na železo i vlákninu. Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, obsahuje jen 11,2 % vody, což z ní dělá jedinečný zdroj energie (309 kcal/100 g). Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka neobsahuje prakticky žádné tuky (méně než 1 %).

Žlutá čočka

Žlutá čočka se také před vařením nenamáčí. Pozor si musíte dát na dobu vaření, protože se snadno rozvaří. Je jemná a má dobrý vliv na podrážděný žaludek i slinivku.

 

Červená čočka

Také se před vařením nenamáčí a je lehce stravitelná. Hodí se k přípravě různých placiček a pomazánek. Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu. Pokud rádi experimentujete, zkuste kombinaci červené čočky a bulguru - speciálně upravené tvrdé pšenice. Zvláště při nemoci přijde k chuti typické indické postní jídlo - červená čočka vařená dohromady s bílou rýží. Protože je červená čočka chuťově jen málo výrazná, koření se nemusíme bát ani my. Ta relativní nevýraznost má totiž své výhody: Stejně jako třeba s dýní s ní můžete experimentovat do všech směrů a ochutit ji jak doslana, tak dosladka.

 

A na závěr přidám pár receptů z čočky:

 Novoroční čočka na kyselo

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody. Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou do vlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu. Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte. Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.

 

Zelená čočka po francouzsku

Pro 4 osoby potřebujeme:

500 g drobné zelené čočky, hrst sušených a předem namočených hříbků (nepovinné),        2 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej nebo přepuštěné máslo, kousek jemně nakrájené slaniny, 2 mrkve, 3 brambory, sůl, pepř, citrónová šťáva, zelená petrželka, příloha: klobáska a sázené vejce (volské oko).

Postup:

Na olivovém oleji nebo přepuštěném másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci na nudličky nasekané slaniny a necháme ji zvolna rozpustit. K základu vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Poté přidáme odkapané houby, které si pokrájíme na drobnější kousky. Není to nutné, ale je to chutné. Krátce orestujeme. Přidáme drobně pokrájený česnek a vsypeme čočku. Nesolíme! Zalijeme vodou tak, aby čočku převyšovala cca o 1 cm. Na mírném plameni vaříme tak dlouho, až se voda odpaří a čočka změkne. Pokud je třeba, trochu vody dolijeme ještě během dušení. Do cca 30 minut bude čočka měkká. Poté ji dosolíme a pro zvýraznění chuti můžeme přidat citrónovou šťávu. Na talíři sypeme nasekanou zelenou petrželkou. Podáváme s klobáskou a sázeným vejcem, ale zelenou čočku s houbami můžeme podávat jen tak samotnou. Kombinace čočky a vůně hub je nevšední a určitě si vás získá na svou stranu. Houby nejsou v tomto případě bezpodmínečně nutné a čočku si můžete připravit s klidem i bez nich.

 

V novém roce nechceme být rozhodně chudší, než v roce předešlém. A proto připravujeme pernatou zvěř, aby nám peníze neulétly, a připravujeme také penízkům podobnou čočku, abychom měli hojnost peněz.

…Tak ať se tu v tom novém roce opět ve zdraví setkáme…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Čočka, pokrm nejen na Nový rok:

Čočka, pokrm nejen na Nový rok
Čočka, pokrm nejen na Nový rok
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem někde četl, že na Nový rok se nemá jíst drůbež, aby nám peníze neuletěly. A nemá se jíst ani ryba, aby nám štěstí neuplavalo. Tak jak to vlastně je?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles