MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čočka, pokrm nejen na Nový rok

31. 12. 2019 | Škola vaření

Čočku, luštěninu podobnou drobným lentilkám, bychom měli jíst nejen na Nový rok, ale zařazovat do jídelníčku bychom ji měli pravidelně. Na Nový rok nám pokrm z čočky dle pověstí přičaruje peníze, po celý rok prospěje našemu zdraví.

Čočka pochází z Přední Asie a je významnou součástí potravy již tisíce let. Mnozí se jí vyhýbáme právě kvůli jejím nadýmacím účinkům. Proto ji vařte s kurkumou či kmínem. Nejen, že podpoříte její stravitelnost, ještě tím vylepšíte její chuť. Víte, že mimo klasické hnědé čočky existuje také čočka červená, zelená a žlutá? Právě červený druh čočky nenadýmá, a proto je vhodný také pro kojící maminky. Čočku je vhodné vařit zároveň s rýží, protože obě potraviny mají stejně dlouhou dobu přípravy.

Hnědá čočka

Klasická velkozrnná hnědá čočka má vysoký obsah škrobu a hůř stravitelnou slupku, proto se před vařením namáčí, nejlépe přes noc.

čočka na Nový rokZelená čočka

Drobná tmavě zelená čočka z francouzské oblasti Le Puy má zrna velká jen asi 4 milimetry. Její slupka je jemnější než u jiných druhů, proto je lépe stravitelná a obejde se bez namáčení. Je bohatá na železo i vlákninu. Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, obsahuje jen 11,2 % vody, což z ní dělá jedinečný zdroj energie (309 kcal/100 g). Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka neobsahuje prakticky žádné tuky (méně než 1 %).

Žlutá čočka

Žlutá čočka se také před vařením nenamáčí. Pozor si musíte dát na dobu vaření, protože se snadno rozvaří. Je jemná a má dobrý vliv na podrážděný žaludek i slinivku.

 

Červená čočka

Také se před vařením nenamáčí a je lehce stravitelná. Hodí se k přípravě různých placiček a pomazánek. Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu. Pokud rádi experimentujete, zkuste kombinaci červené čočky a bulguru - speciálně upravené tvrdé pšenice. Zvláště při nemoci přijde k chuti typické indické postní jídlo - červená čočka vařená dohromady s bílou rýží. Protože je červená čočka chuťově jen málo výrazná, koření se nemusíme bát ani my. Ta relativní nevýraznost má totiž své výhody: Stejně jako třeba s dýní s ní můžete experimentovat do všech směrů a ochutit ji jak doslana, tak dosladka.

 

A na závěr přidám pár receptů z čočky:

 Novoroční čočka na kyselo

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody. Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou do vlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu. Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte. Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.

 

Zelená čočka po francouzsku

Pro 4 osoby potřebujeme:

500 g drobné zelené čočky, hrst sušených a předem namočených hříbků (nepovinné),        2 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej nebo přepuštěné máslo, kousek jemně nakrájené slaniny, 2 mrkve, 3 brambory, sůl, pepř, citrónová šťáva, zelená petrželka, příloha: klobáska a sázené vejce (volské oko).

Postup:

Na olivovém oleji nebo přepuštěném másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci na nudličky nasekané slaniny a necháme ji zvolna rozpustit. K základu vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Poté přidáme odkapané houby, které si pokrájíme na drobnější kousky. Není to nutné, ale je to chutné. Krátce orestujeme. Přidáme drobně pokrájený česnek a vsypeme čočku. Nesolíme! Zalijeme vodou tak, aby čočku převyšovala cca o 1 cm. Na mírném plameni vaříme tak dlouho, až se voda odpaří a čočka změkne. Pokud je třeba, trochu vody dolijeme ještě během dušení. Do cca 30 minut bude čočka měkká. Poté ji dosolíme a pro zvýraznění chuti můžeme přidat citrónovou šťávu. Na talíři sypeme nasekanou zelenou petrželkou. Podáváme s klobáskou a sázeným vejcem, ale zelenou čočku s houbami můžeme podávat jen tak samotnou. Kombinace čočky a vůně hub je nevšední a určitě si vás získá na svou stranu. Houby nejsou v tomto případě bezpodmínečně nutné a čočku si můžete připravit s klidem i bez nich.

 

V novém roce nechceme být rozhodně chudší, než v roce předešlém. A proto připravujeme pernatou zvěř, aby nám peníze neulétly, a připravujeme také penízkům podobnou čočku, abychom měli hojnost peněz.

…Tak ať se tu v tom novém roce opět ve zdraví setkáme…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Čočka, pokrm nejen na Nový rok:

Čočka, pokrm nejen na Nový rok
Čočka, pokrm nejen na Nový rok
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
novoroční oběd Čočka na kyselo, uzené, volske oko a kysela okurka
Uzena polevka
Obrázek uživatelky
profil
to je také tak. Já ale čerpala z jiných zdrojů. Jsou kraje, kde se drůbež naopak jí. Myslím, že právě Brňáci jedí kačeny... Ale ta čočka je stěžejní u všech...
Obrázek uživatelky
profil
Traduje se,že by se na Nový rok neměla jíst drůbež ani ryby,
čočku mám rádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to jsou všechno pověry a předsudky

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Co se jídla týká, není ani tak důležité, co člověk jí (pokud je to zdravé), jako to, s kým to jí a jestli je to připraveno s láskou.
Obrázek uživatelky
profil
Taky nam mamka vzdycky rikala, ze se nema jist drubez a ryby na Novy rok, aby stesti neuletlo a neuplavalo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles