MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čokoláda – požitek smyslů

26. 12. 2008 | Škola vaření

Ohlédnutí do historie

Zdrojem kakaa – základní suroviny pro výrobu čokolády- jsou kakaové boby z kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Jako první ho pěstovali Aztékové a Mayové už před 2000 lety. Kakaové boby rozemleli na pastu, kterou nechali ztuhnout nebo ji naředili vodou a získali tak tradiční čokoládu. Mezi Aztéky bylo pití čokolády výsadou aristokratů, jak nám dokazují tisíce nalezených zlatých nádobek, ve kterých byla čokoláda podávána. Jen pro zajímavost, aztécký král Montezuma II. zvládl denně vypít až 50 šálků čokolády, ale připít byste si s ním asi nechtěli. Oblíbenou aztéckou příchutí byla totiž čokoláda s chili. Kromě toho sloužily kakaové boby v Jižní Americe ještě donedávna jako platidlo.

Čokoládu do Evropy přivezl v 16. Století nechvalně proslulý kolonizátor a dobyvatel Hernando Cortés. První továrny na zpracování kakaových bobů ale na evropském území vznikly až v 18. století.

Čokoláda – požitek smyslůOd kakaa k čokoládě

Kakaovník pravý je stálezelený strom dosahující výšky 6-10 metrů. Dřevo kakaovníku je žluté až červené. Plody vyrůstají přímo z kmene, což je nutné, protože jsou velmi těžké. Plod je zpočátku zelený, později žlutý až hnědý a dlouhý asi 15 cm. Obsahuje velká hnědočervená až fialová semena. Jeden strom vyprodukuje zhruba 50-80 plodů. Usušeným semenům říkáme kakaové boby.

Na plantážích se plody sesbírají, vyloupnou se a semena se usuší. Sušené boby se pak praží, drtí a zbavují slupek. Poté se semelou a ze vzniklého másla se oddělí žlutá část, která se zpracovává na kakaový prášek. Pak se kakaová hmota znovu smísí s kakaovým máslem, přidá se cukr a další přísady a čokoláda je hotová.

Není čokoláda jako čokoláda

Kvalita čokolády je závislá na druhu kakaového bobu, jeho zpracování a zejména pak receptu. Opravdu nekvalitnější je kakao z nepražených bobů. Uchovává si veškeré výživné látky a čokoláda z něj vyrobená je čokoládou s velkým Č. Je typická svou nezaměnitelnou hořkou chutí.

Podle poměru surovin a obsahu kakaa se čokoláda dělí na čtyři skupiny: hořkou (pravou), mléčnou, bílou a čokoládové náhražky. Náhražky obsahují pouze kakaový prášek s nízkým obsahem tuků a kakaové máslo se nahrazuje jinými tuky.

Čokoláda – požitek smyslůMilujeme čokoládu

Kakao obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je významným zdrojem hořčíku a vápníku. Zejména ženy často čokoládu používají jako antidepresivum a dělají dobře. V čokoládě obsažený theobromin totiž zvyšuje hladinu hormonu serotoninu, který dodává pocit štěstí a uspokojení.

Denně pro zdraví

Kousek kvalitní hořké čokolády každý den nám dodá množství zdraví prospěšných látek. Především flavonoidy snižují krevní tlak, srážlivost krve a riziko kardiovaskulárních chorob.

Notburga
ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Neni nad hořkou čokoládu.Čokoládové náhražky nejsou k jídlu
Obrázek uživatelky
profil
čokoláda to je věc to člověk nepotřebuje ani chlapa, někdy se mě stane že sním celou tabulku
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles