Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 05.02. 2025
Dnes má svátek Dobromila
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Delikátní a fit jednohubky

31. 12. 2024 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Blíží se konec roku, a s ním jsou spojené nejen bujaré oslavy, zábava, novoroční přípitek, ale i sváteční tabule, na které nesmí chybět jednohubky. Kanapky patří mezi rychlé chuťovky, které se dokonale hodí k silvestrovskému oslavování a krásně naladí chuťové buňky všech hostů.

Jejich velikost odpovídá často malému soustu. Nejčastěji je vídáme jako malý kousek pečiva či krekru s pomazánkou. Kouzlo delikátní chuti pomazánky je především ve vhodném kombinování surovin, tak aby se všechny harmonicky propojily nejen barevně ale i chuťově.

Říká se, že „jíme hlavně očima“, proto se rozhodně vyplatí dát si záležet i na precizním zdobení. Právě prezentace kanapek většinou naláká k ochutnání. Buďte kreativní a použijte semínka, oříšky, bylinky nebo třeba jedlé květiny.

Delikátní a fit jednohubkyZákladem jednohubek může být pečivo, krekry nebo přímo plátek zeleniny.  Velký důraz se v poslední době klade právě na fit varianty chuťovek, které jsou lehké nejen na přípravu ale jsou i snadněji stravitelné.

Tip: Křupavé zapékané chlebíčky s vysokým obsahem vlákniny z pěti zrn bez lepku od společnosti SEMIX nadchnou vyváženou chutí a křehkostí. Rýžový sirup a rozmarýn příjemně doplní a podtrhnou lahodnou chuť jakékoliv pomazánky, se kterou vytvoří nezapomenutelný gurmánský zážitek. Fit alternativa vhodná i pro vegany.

Oslava nového roku může být připravena i tematicky, kdy se výběr svátečního občerstvení může inspirovat mezinárodní kuchyní. Mezi velmi oblíbené zahraniční jednohubky patří například sushi, malé burgery či tortilly.

Během vánočních svátků si nikdo většinou linii nehlídá a dopřáváme si všechno, co k tomu tradičně patří. Na stolech nechybí smažená a tučná jídla, cukroví, popíjí se sladké likéry, a tak může být velmi příjemnou a vítanou změnou vidět na silvestrovské tabuli i odlehčené varianty chuťovek.

Nemáte vlastní recepty na sváteční pomazánky a nakupovaly byste naslepo?  Zkuste se inspirovat osvědčenými a chutnými pomazánkami, které jsou hotové během chvilky. Domácí přípravu hosté nejen ocení, ale poznají i hned na první sousto.

Vyzkoušejte pomazánku s avokádem, která si vás podmaní bohatou krémovou chutí. Vysoká nutriční hodnota avokáda a velké množství minerálů a vitamínů, včetně zdravého tuku napovídá, že toto ovoce je velmi vyhledávanou surovinou pro přípravu fit jídel. Ano, čtete správně, avokádo je ovoce a řadí se z botanického hlediska do kategorie bobulí. Jeho typická pistáciová barva je dominantním prvkem celé pomazánky. Ve spojení s bylinkami a křupavým chlebíčkem se bude skvěle vyjímat na svátečním stole. 

Kanapky s avokádovou pomazánkou


Suroviny: Kanapky s avokádovou pomazánkou
1 středně velké, zralé avokádo; šťáva z 1 limetky; 1 menší stroužek česneku; 1 lžíce tahini pasty; 3 lžičky kokosového jogurtu (lze nahradit bílým jogurtem); 1/4 lžičky mletého římského kmínu; 1/4 lžičky mletého koriandru; sůl, SEMIX Pětizrnné chlebíčky

K dohotovení kanapek: cuketa nebo okurka; sedmikrásky nebo jiné jedlé květiny; čerstvý koriandr; sezamová semínka

Postup:
1/ Avokádo oloupejte, zbavte pecky a vložte do food procesoru. Zakápněte limetkou, přidejte nadrobno nakrájený česnek, tahini pastu, kokosový jogurt, koření a špetku soli.
2/ Rozmixujte dohladka. Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
3/ Zbylou pomazánku uložte do krabičky a v lednici uchovávejte maximálně 2 dny.
4/ Cuketu pomocí škrabky naškrábejte na tenké plátky. Plátky stočte do ruličky a uprostřed překrojte. Řeznou stranou dolů usaďte cuketové ruličky do pomazánky. Dozdobte jedlými květy, sezamovými semínky a koriandrem.

Šťáva z limetky plní velmi důležitou funkci, kdy pomáhá nejen zvýraznit pomazánku, ale zároveň zabrání oxidaci avokáda.

Originální pomazánku si můžete připravit i s pomocí luštěnin. Zkuste například cizrnu, která je úžasným zdrojem rostlinných bílkovin. V arabských zemích je neodmyslitelnou součástí pokrmů. A právě arabské pojmenování cizrny skrývá nejvíce oblíbenou pomazánku z této luštěniny – hummus.  Spojení oříškové chuti cizrny a nasládlé chuti paprik tvoří dokonalou symbiózu, která polechtá všechny chuťové buňky. 


Kanapky s paprikovou pomazánkou s cizrnou


Suroviny:Kanapky s paprikovou pomazánkou s cizrnou
1 červená paprika; 200 g sterilované cizrny; 3 sušená rajčata naložená v oleji; 1 stroužek česneku; 1/2 lžičky mletého římského kmínu; 1 lžíce nadrobno nakrájené petržele; 1 lžíce olivového oleje; 1 lžička mleté uzené papriky; 1/2–1 lžička jablečného octa; čerstvě mletý pepř; sůl; kajenský pepř (lze vynechat); SEMIX Pětizrnné chlebíčky

K dohotovení kanapek:
Velká hrst sterilované cizrny; olivový olej; 1/4 lžičky sušeného česneku; 1/4 lžičky mleté papriky; 1/4 lžičky mletého koriandru; sůl; čerstvě mletý pepř; hrst zelených oliv; petržel; oregano

Postup:
1/ Červenou papriku položte na plech a při 200 °C pečte asi 30 minut, dokud se na paprice neudělají černé puchýře. Papriku opatrně přendejte do misky a zakryjte fólií. Nechte zapařit. Po 15 - 30 minutách slupku sloupněte. Buďte opatrní, uvnitř papriky bude ještě horká pára a tekutina. Odstraňte semínka a papírovou utěrkou osušte. Papriku vložte do food procesoru.
2/ Cizrnu propláchněte v cedníku a otřepejte přebytečnou vodu. Přendejte do food procesoru k paprice. Přidejte sušená rajčata, nadrobno nasekaný česnek, mletý římský kmín, petržel, olej, uzenou papriku, jablečný ocet, pepř, sůl a případně kajenský pepř podle chuti.
3/ Rozmixujte dohladka. Zbylou cizrnu, dobře okapanou, zakápněte trochou olivového oleje, lehce poprašte kořením a solí a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C v režimu horkovzduch pečte 15 - 20 minut. Po vyndání z trouby bude cizrna pěkně křupavá.
4/ Olivy nechte okapat od nálevu. Přendejte do misky. Zakápněte olivovým olejem a přidejte najemno nakrájené bylinky - petrželku a oregano (celkem asi ½ - 1 lžičku bylinek). Promíchejte.
5/ Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou. Zbylou pomazánku uložte do krabičky a v lednici uchovávejte maximálně 3 dny.
6/ Kanapky ozdobte kuličkami křupavé cizrny, polovinou olivy a lístkem petržele. Křupavou cizrnu můžete nahradit růžnými klíčky a microgreens. A křupavou cizrnu naopak můžete využít i do salátů nebo k podávání k různým krémovým polévkám, například k mrkvové nebo dýňové.


Uzený losos je vnímaný jako delikatesa, kterou si každý dopřeje jen při svátečních příležitostech, neměl by tedy chybět ani na Silvestra. Znamenitě se vyjímá na chlebíčcích nebo právě na jednohubkách. Slaná chuť se báječně doplňuje se sýrem nebo bylinkami. Jedinečná kombinace si jistě získá všechny náročné labužníky.


Kanapky s bylinkovou pomazánkou a lososem


Suroviny:SEMIX Pětizrnné chlebíčky
200 g čerstvého smetanového sýra typu lučina; 1 lžíce najemno nakrájených bylinek (mix bazalky, pažitky, tymiánu, oregana – nebo jiných, které máte rádi); 1 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu; špetka soli; SEMIX Pětizrnné chlebíčky

K dohotovení kanapek: Ředkvičky; uzený losos; řeřicha

Postup:
1/ Čerstvý sýr promíchejte s najemno nakrájenými bylinkami, zakysanou smetanou nebo jogurte a podle chuti dosolte, je-li to potřeba. Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
2/ Zbylou pomazánku zavřete do krabičky a v lednici skladujte maximálně 2 dny.
Ředkvičky nakrájejte na slabá půlkolečka a do pomazánky vždy po kousku usaďte. Ozdobte kouskem uzeného lososa a řeřichou nebo jinými bylinkami, které máte rádi.



SEMIX Pětizrnné chlebíčky























 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !