-Komerční sdělení-
Blíží se konec roku, a s ním jsou spojené nejen bujaré oslavy, zábava, novoroční přípitek, ale i sváteční tabule, na které nesmí chybět jednohubky. Kanapky patří mezi rychlé chuťovky, které se dokonale hodí k silvestrovskému oslavování a krásně naladí chuťové buňky všech hostů.
Jejich velikost odpovídá často malému soustu. Nejčastěji je vídáme jako malý kousek pečiva či krekru s pomazánkou. Kouzlo delikátní chuti pomazánky je především ve vhodném kombinování surovin, tak aby se všechny harmonicky propojily nejen barevně ale i chuťově.
Říká se, že „jíme hlavně očima“, proto se rozhodně vyplatí dát si záležet i na precizním zdobení. Právě prezentace kanapek většinou naláká k ochutnání. Buďte kreativní a použijte semínka, oříšky, bylinky nebo třeba jedlé květiny.
Základem jednohubek může být pečivo, krekry nebo přímo plátek zeleniny. Velký důraz se v poslední době klade právě na fit varianty chuťovek, které jsou lehké nejen na přípravu ale jsou i snadněji stravitelné.
Tip: Křupavé zapékané chlebíčky s vysokým obsahem vlákniny z pěti zrn bez lepku od společnosti SEMIX nadchnou vyváženou chutí a křehkostí. Rýžový sirup a rozmarýn příjemně doplní a podtrhnou lahodnou chuť jakékoliv pomazánky, se kterou vytvoří nezapomenutelný gurmánský zážitek. Fit alternativa vhodná i pro vegany.
Oslava nového roku může být připravena i tematicky, kdy se výběr svátečního občerstvení může inspirovat mezinárodní kuchyní. Mezi velmi oblíbené zahraniční jednohubky patří například sushi, malé burgery či tortilly.
Během vánočních svátků si nikdo většinou linii nehlídá a dopřáváme si všechno, co k tomu tradičně patří. Na stolech nechybí smažená a tučná jídla, cukroví, popíjí se sladké likéry, a tak může být velmi příjemnou a vítanou změnou vidět na silvestrovské tabuli i odlehčené varianty chuťovek.
Nemáte vlastní recepty na sváteční pomazánky a nakupovaly byste naslepo? Zkuste se inspirovat osvědčenými a chutnými pomazánkami, které jsou hotové během chvilky. Domácí přípravu hosté nejen ocení, ale poznají i hned na první sousto.
Vyzkoušejte pomazánku s avokádem, která si vás podmaní bohatou krémovou chutí. Vysoká nutriční hodnota avokáda a velké množství minerálů a vitamínů, včetně zdravého tuku napovídá, že toto ovoce je velmi vyhledávanou surovinou pro přípravu fit jídel. Ano, čtete správně, avokádo je ovoce a řadí se z botanického hlediska do kategorie bobulí. Jeho typická pistáciová barva je dominantním prvkem celé pomazánky. Ve spojení s bylinkami a křupavým chlebíčkem se bude skvěle vyjímat na svátečním stole.
Kanapky s avokádovou pomazánkou
1 středně velké, zralé avokádo; šťáva z 1 limetky; 1 menší stroužek česneku; 1 lžíce tahini pasty; 3 lžičky kokosového jogurtu (lze nahradit bílým jogurtem); 1/4 lžičky mletého římského kmínu; 1/4 lžičky mletého koriandru; sůl, SEMIX Pětizrnné chlebíčky
K dohotovení kanapek: cuketa nebo okurka; sedmikrásky nebo jiné jedlé květiny; čerstvý koriandr; sezamová semínka
Postup:
1/ Avokádo oloupejte, zbavte pecky a vložte do food procesoru. Zakápněte limetkou, přidejte nadrobno nakrájený česnek, tahini pastu, kokosový jogurt, koření a špetku soli.
2/ Rozmixujte dohladka. Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
3/ Zbylou pomazánku uložte do krabičky a v lednici uchovávejte maximálně 2 dny.
4/ Cuketu pomocí škrabky naškrábejte na tenké plátky. Plátky stočte do ruličky a uprostřed překrojte. Řeznou stranou dolů usaďte cuketové ruličky do pomazánky. Dozdobte jedlými květy, sezamovými semínky a koriandrem.
Šťáva z limetky plní velmi důležitou funkci, kdy pomáhá nejen zvýraznit pomazánku, ale zároveň zabrání oxidaci avokáda.
Originální pomazánku si můžete připravit i s pomocí luštěnin. Zkuste například cizrnu, která je úžasným zdrojem rostlinných bílkovin. V arabských zemích je neodmyslitelnou součástí pokrmů. A právě arabské pojmenování cizrny skrývá nejvíce oblíbenou pomazánku z této luštěniny – hummus. Spojení oříškové chuti cizrny a nasládlé chuti paprik tvoří dokonalou symbiózu, která polechtá všechny chuťové buňky.
Kanapky s paprikovou pomazánkou s cizrnou
1 červená paprika; 200 g sterilované cizrny; 3 sušená rajčata naložená v oleji; 1 stroužek česneku; 1/2 lžičky mletého římského kmínu; 1 lžíce nadrobno nakrájené petržele; 1 lžíce olivového oleje; 1 lžička mleté uzené papriky; 1/2–1 lžička jablečného octa; čerstvě mletý pepř; sůl; kajenský pepř (lze vynechat); SEMIX Pětizrnné chlebíčky
K dohotovení kanapek:
Velká hrst sterilované cizrny; olivový olej; 1/4 lžičky sušeného česneku; 1/4 lžičky mleté papriky; 1/4 lžičky mletého koriandru; sůl; čerstvě mletý pepř; hrst zelených oliv; petržel; oregano
Postup:
1/ Červenou papriku položte na plech a při 200 °C pečte asi 30 minut, dokud se na paprice neudělají černé puchýře. Papriku opatrně přendejte do misky a zakryjte fólií. Nechte zapařit. Po 15 - 30 minutách slupku sloupněte. Buďte opatrní, uvnitř papriky bude ještě horká pára a tekutina. Odstraňte semínka a papírovou utěrkou osušte. Papriku vložte do food procesoru.
2/ Cizrnu propláchněte v cedníku a otřepejte přebytečnou vodu. Přendejte do food procesoru k paprice. Přidejte sušená rajčata, nadrobno nasekaný česnek, mletý římský kmín, petržel, olej, uzenou papriku, jablečný ocet, pepř, sůl a případně kajenský pepř podle chuti.
3/ Rozmixujte dohladka. Zbylou cizrnu, dobře okapanou, zakápněte trochou olivového oleje, lehce poprašte kořením a solí a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C v režimu horkovzduch pečte 15 - 20 minut. Po vyndání z trouby bude cizrna pěkně křupavá.
4/ Olivy nechte okapat od nálevu. Přendejte do misky. Zakápněte olivovým olejem a přidejte najemno nakrájené bylinky - petrželku a oregano (celkem asi ½ - 1 lžičku bylinek). Promíchejte.
5/ Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou. Zbylou pomazánku uložte do krabičky a v lednici uchovávejte maximálně 3 dny.
6/ Kanapky ozdobte kuličkami křupavé cizrny, polovinou olivy a lístkem petržele. Křupavou cizrnu můžete nahradit růžnými klíčky a microgreens. A křupavou cizrnu naopak můžete využít i do salátů nebo k podávání k různým krémovým polévkám, například k mrkvové nebo dýňové.
Kanapky s bylinkovou pomazánkou a lososem
200 g čerstvého smetanového sýra typu lučina; 1 lžíce najemno nakrájených bylinek (mix bazalky, pažitky, tymiánu, oregana – nebo jiných, které máte rádi); 1 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu; špetka soli; SEMIX Pětizrnné chlebíčky
K dohotovení kanapek: Ředkvičky; uzený losos; řeřicha
Postup:
1/ Čerstvý sýr promíchejte s najemno nakrájenými bylinkami, zakysanou smetanou nebo jogurte a podle chuti dosolte, je-li to potřeba. Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
2/ Zbylou pomazánku zavřete do krabičky a v lednici skladujte maximálně 2 dny.
Ředkvičky nakrájejte na slabá půlkolečka a do pomazánky vždy po kousku usaďte. Ozdobte kouskem uzeného lososa a řeřichou nebo jinými bylinkami, které máte rádi.