Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrá zpráva pro milovníky kávy

14. 12. 2009 | Škola vaření
Ačkoli je pití kávy pro většinu populace zavedeným společenským rituálem, je značná část lidí přesvědčena o jeho škodlivosti. Tiše se přitom předpokládá, že jeden či dva šálky kávy denně nemohou významně ublížit. Ve skutečnosti mohou dokonce významně pomoci.

Za zdravotně největší přínos kávy lze zřejmě považovat především skutečnost, že má z běžně dostupných potravin suverénně nejvyšší obsah antioxidantů, více než ovoce či zelenina a například čtyřnásobně více než zelený čaj.

KávaPodle odhadů může tak káva dodávat do lidského těla až 70 procent všech antioxidantů, které zkonzumujeme. O pozitivních účincích těchto látek bylo již napsáno mnohé, ve stručnosti tak lze připomenout jejich rozhodující roli v prevenci rakoviny a kardiovaskulárních nemocí. Pražení kávy přitom účinek antioxidantů dále zvyšuje.

Nejznámější „kávovou“ látkou je ale alkaloid kofein, klíčová látka pro stimulaci centrálního nervového systému. Kofein obsažený v kávě (v objemu jedno až dvě procenta z celkové hmotnosti) díky tomu zvyšuje fyzický výkon, stejně tak ale výkon psychický. Stimulační účinky kofeinu nicméně podporuje celá řada v kávě obsažených látek, z nichž množství není do současné doby chemicky identifikováno.

Ostatně jen antioxidantů je v kávě na tisíc druhů. Z klasických látek obsahuje káva vodu, tuk, cukry, bílkoviny, vlákninu i tuky. Podstatný je přitom obsah cukrů, které tvoří až polovinu hmoty usušených kávových bobů. V průměru 8 až 18 procent hmoty tvoří tuky příbuzné cholesterolu, z vitamínů je nejdůležitější niacin (B3), jehož obsah v pražené kávě stoupá oproti původní surovině (zelené nepražené kávě) až 25tinásobně.(zelené nepražené kávě) až 25tinásobně.

Zdroj: DTEST.CZ

Sixtie

ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
super charakteristika...potešila
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles