Důvěra Čechů k mraženým hotovým jídlům roste.
Se změnou životního stylu se mění i způsob stravování.
„Čtyři z deseti českých žen se cítí provinile, dávají-li své rodině jídlo připravené z polotovarů,“ říkají spotřebitelské průzkumy, ale nákupy hotových mražených jídel v tuzemsku přesto rostou. „V západní Evropě je spotřeba hotových mražených jídel mnohem vyšší než v České republice,“ říká Silvie Medková, marketingová manažerka firmy Findus ČR. „Tyto výrobky šetří čas zaměstnaným lidem a jsou dobrým řešením zdravého stravování během náročného pracovního týdne. Nesmíme zaměňovat mražená jídla jaká si pamatujeme z období před deseti a více lety, s kvalitní a plnohodnotnou verzí, která se prodává na západ od nás,“ dodává.
Mražená hotová jídla vyžadují jen krátké ohřátí na pánvi, pod některá ještě můžete kápnout trochu oleje.
Při své výrobě jsou mražená jídla po uvaření ihned zamražena, proto mají stejnou chuť i nutriční hodnoty jako jídla čerstvá.
Což takhle dát si:
Italské bramborové knedlíčky gnocchi s pesto omáčkou
Orientálně ochucený kuskus se zeleninou
Španělská rýžová delikatesa paella
Mražená zelenina
Mražená zelenina se stává pro dnešní domácnosti tak samozřejmým výrobkem, jako třeba těstoviny – ty už také jen málokdo vyrábí ručně. V kuchyni se využívá nejen v zimě, kdy je na trhu méně druhů čerstvé zeleniny, ale i v ostatních obdobích roku – především díky rychlé přípravě. Mezi nejoblíbenější druhy mražených zeleninových produktů patří v České republice bramborové hranolky, špenát a polévkové směsi.
Z jednodruhových výrobků se těší náklonnosti spotřebitelů také kukuřice a hrášek, ale i mrkev, brokolice a zelené fazolové lusky – tedy druhy, jejichž nákup byl dříve jednoznačně upřednostňován v čerstvém stavu. Moderní stroje dokáží zpracovat zeleninu tak, že zůstane zachována většina vitamínů, barva, chuť i vůně – zelenina tak celkově působí jako čerstvá. Podíl vitaminů je v mražené zelenině oproti dlouho skladované zelenině nesrovnatelně vyšší. U kvalitních značek se zelenina mrazí do několika hodina po sklizni, takže její kvalita je po rozmražení vynikající a jde z hlediska obsahu živin a vitamínů o čerstvější produkt než ten, který najdete na pultech s nemraženou zeleninou.
Zdroj: Findus
Jana Zedníčková
Chytrá Žena.cz