8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fazole dokáží zastoupit maso i zeleninu

14. 01. 2021 | Škola vaření
Fazole se řadí mezi hodnotné luštěniny obsahující významné množství bílkovin (cca 20g/100g), rozpustnou i nerozpustnou vlákninu (více jak 8g/100g) a malé množství tuku (0,5-1,5g/100g). Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu.

Jako bohatý zdroj vlákniny jsou fazole vhodné pro ty, kteří do svého jídelníčku nezařazují optimální množství zeleniny. Lze je také používat místo přílohy k masu nebo rybě.

Jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávicí trakt. U konzumentů s citlivějším trávením mohou fazole zpočátku vyvolávat plynatost, která postupně mizí, protože časem se tělo dokáže jejich trávení přizpůsobit.

Fazole dokáží zastoupit maso i zeleninuU nás se setkáváme především se semeny fazolu obecného, který se pěstuje v mnoha odrůdách, jejich semena se liší barvou, tvarem a velikostí. V českých kuchyních mají stabilní postavení.

Konzumace fazolí je vhodná v jakoukoli denní dobu. Nedoporučuji je konzumovat pouze před pohybovou aktivitou, neboť můžou vyvolat, pro velký obsah vlákniny, zažívací potíže. Hodí se ovšem jako zdroj rostlinných bílkovin po tréninku a navíc jsou přirozeně bezlepkové.

Bílá


Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Používá se k přípravě různých druhů jídel. Díky své jemné struktuře se výborně hodí na výrobu fazolového pyré. Před uvařením se namáčí na 8-12 hodin. Bílá fazole je vhodná na polévky, pomazánky, saláty, zapečení, přílohy apod. Vaří se 20 min v tlakovém hrnci (1,5 hod v normálním hrnci).

Barevná


Moučná konzistence, široké využití. Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají v červené, hnědé i černé barvě. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ty pravé např. pro přípravu Chilli con carne.


Zdroj, foto: Menu Gold

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles