Fenykl zná jistě i ten, kdo si ho nepěstuje na zahrádce - je zdravý a současně léčivý; i když některým lidem není příjemná jeho silně aromatická vůně, nic to na jeho prospěšnosti nemění. Fenykl se využívá úplně celý: plody (které připomínají semena) a kořeny mají své využití v lidové medicíně a masité hlízy slouží jako chutná zelenina.
Fenykl patří mezi nejstarší přírodní léčiva, jeho léčivé účinky i využití v kuchyni dobře znali už ve starověku. Vážili si ho staří Řekové, Římané i Egypťané. Dnes se fenykl pěstuje v mnoha odrůdách, které mají různé tvary semen: ať už jsou ale podlouhlá nebo kulatá, jejich chuť je vždy stejná, připomíná anýz. Svým tvarem semena připomínají kmín, jen jsou většinou větší a mají světle hnědou barvu. Právě užívání semen fenyklu je nejběžnější - obsahují pro člověka mnoho prospěšných látek. Fenykl se jí syrový i vařený. Hodně se využívá ve středomořské kuchyni, používá se jak do hlavních jídel, tak do salátů, zeleninových jídel, těstovin, ale také třeba do zmrzlin nebo masových kuliček a klobás.
Nákup a skladování:
Fenykl dnes můžeme koupit po celý rok, ale nejlevněji nás vyjde koncem jara a v létě, případně ještě na podzim. Většinou se dováží z Itálie. Při nákupu dbáme na to, aby hlíza byla bílá s jasně zelenou natí. Nedá se dlouho skladovat, po nákupu ho uchováváme v lednici nejlépe v plastovém sáčku a spotřebujeme do dvou dnů, jinak vysychá. Jemné lístky, které připomínají kopr, spotřebujte současně s hlízou.
Složení fenyklu:
Fenykl obsahuje relativně velký podíl vlákniny a sacharidů, dále velké množství betakarotenu, téměř dvojnásobné množství vitaminu C než pomeranč a značnou dávku vitaminů řady B. Z minerálních látek obsahuje sodík, poměrně hodně draslíku, vápník, fosfor a železo, kterého fenykl obsahuje dokonce nejvíc ze všech druhů zeleniny. Dále obsahuje éterické oleje a také poměrně málo tuku, proto je vhodný jako dietní potravina a ke snižování nadváhy.
Význam fenyklu pro zdraví:
- fenykl jako léčivá zelenina je vhodný pro každého, kdo trpí poruchami trávení, například pocitem plnosti, nadýmáním nebo zácpou (kdo mívá průjem, neměl by ho naopak konzumovat příliš často). Snad každá maminka ví, že fenyklový čaj je výborný prostředek proti plynatosti (prospívá malým dětem i dospělým). Éterické oleje fenyklu odstraňují ze střev vzduch, uvolňují je a napomáhají vylučování žluči.
- fenyklový čaj je účinný proti kašli, éterické oleje uvolňují hlen v dýchacích cestách
- samotný nebo v bylinných směsích se používá při nachlazení, chrapotu a chřipce
- má silné dezinfekční účinky, používá se jako kloktadlo při bolestech v krku
- vláknina pomáhá při snižování cholesterolu
- látky obsažené v semenech fenyklu působí lehce močopudně, draslík odvodňuje a čistí organismus
- fenykl povzbuzuje činnost žaludku a střev, ale čistí také játra a ledviny
- u kojících maminek povzbuzuje tvorbu mléka
- čaj může mírnit klimakterické potíže a zmírňovat menstruaci
- protože váže tuky ve střevech, je to ideální pomocník při hubnutí
- osvěžuje dech (používá se i jako složka do zubních past)
- konzumace fenyklu chrání oči před očními poruchami spojenými se stárnutím a před sklonem k tvorbě zánětů. Oční koupel při zánětech: do 2 dcl vody přidáme polévkovou lžíci semen, přivedeme k varu, stáhneme z ohně a necháme louhovat 7 minut. Vlažným odvarem oči několikrát denně vyplachujeme nebo přikládáme jako obklad.
- podle posledních výzkumů může fenykl zabránit vzniku některých rakovinových onemocnění
Recept na čaj:
2 - 3 čajové lžičky semen (nejlépe rozdrcených) zalejeme šálkem vroucí vody a necháme louhovat 10 - 15 minut. Scedíme a můžeme pít až 3 šálky denně.
Jak vidíte, fenykl má opravdu široké využití. Hořký a sladký typ se využívají jako bylinky a speciálně vypěstovaný masitý typ (tzv. italský fenykl) jako zelenina. Každopádně: přijít mu na chuť se vyplatí...
ChytráŽena.cz