Česká kuchyně je jednou z nejuznávanějších kuchyní světa. Nechybí jí pestrost, chutnost a nutno říci, že také tučnost. Cizinci si často a rádi libují v českých pochoutkách a kuchařky či kuchaři se snaží naučit se nejznámějším českým receptům.
My Češi jsme zvyklí na českou kuchyni a jen neradi ji měníme za jinou. Oblíbili jsme si pouze známá jídla například italské kuchyně, čínské kuchyně či indické kuchyně… Celkově jsme však v přejímání cizích kuchařských zvyků spíše zdrženliví. A přitom existuje tolik chutných kulinářských záležitostí! Jednou z nich je flambování.
Flambování má svůj původ ve slunné Francii, kde jej místní kuchaři doslova povýšili na kuchařské umění. Svůj název získalo od francouzského slova „flambé“, což v překladu znamená hořet. A to doslova. Při flambování se totiž pokrm polije určitou dávkou destilátu a zapálí. Hořící mňamka se upravuje pomocí flambovaní lžíce a během přípravy tak vzniká chutná šťáva, která pokrmu dodává svou specifickou chuť.
Dalším plusem flambování, kromě již zmíněné delikátní chuti flambovaných pokrmů, je jeho široké využití. Flambovat se dá téměř vše. Nejčastěji flambovaným pokrmem jsou tradičně všechny druhy masa, ale také moučníky, zmrzlina nebo třeba polévka. Alkoholem, který se používá při flambování, je nejčastěji koňak, oblíbeným „zapalovačem“ u nás je slivovice, pověstná svým jemným švestkovým nádechem. Sladkým pokrmům nejlépe lahodí ovocné likéry.
Flambování však není jen tak nějaká hračka, proto je lepší si na taková jídla zajít do restaurace nebo se nechat dlouhodobě školit skutečnými odborníky. Číšníkovi trvá přibližně rok, než získá potřebnou praxi, to znamená, že musí správně určit přesné množství destilátu, délku flambování a zvolit správný druh destilátu. Výsledkem nezdařené akce může být jídlo nevábné chuti, ale dokonce i pěkná popálenina!
Flambování tedy věnujte náležitou a odbornou přípravu. Buďte pečliví a trpěliví a uvidíte, že vaše úsilí přinese své ovoce. A pokud se na školu flambování zrovna necítíte, zajděte si prostě do specializované restaurace. I když u nás nejsou tolik rozšířené jako ve své rodné zemi, i tady najdete spoustu dobrých míst, kam na flambované pochoutky zajít.
Dobrou chuť vám přeje Chytrá žena!
Zdroj: vinárna U Královny Elišky
Alena Rašková
ChytráŽena.cz