MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Flambování – kuchařské umění, hostův labužnický zážitek

9. 03. 2009 | Škola vaření

Česká kuchyně je jednou z nejuznávanějších kuchyní světa. Nechybí jí pestrost, chutnost a nutno říci, že také tučnost.  Cizinci si často a rádi libují v českých pochoutkách a kuchařky či kuchaři se snaží naučit se nejznámějším českým receptům.


My Češi jsme zvyklí na českou kuchyni a jen neradi ji měníme za jinou. Oblíbili jsme si pouze známá jídla například italské kuchyně, čínské kuchyně či indické kuchyně… Celkově jsme však v přejímání cizích kuchařských zvyků spíše zdrženliví. A přitom existuje tolik chutných kulinářských záležitostí! Jednou z nich je flambování.


Flambované pokrmy chutnají báječně

Flambování má svůj původ ve slunné Francii, kde jej místní kuchaři doslova povýšili na kuchařské umění. Svůj název získalo od francouzského slova „flambé“, což v překladu znamená hořet.  A to doslova.  Při flambování se totiž pokrm polije určitou dávkou destilátu a zapálí. Hořící mňamka se upravuje pomocí flambovaní lžíce a během přípravy tak vzniká chutná šťáva, která pokrmu dodává svou specifickou chuť.


Dalším plusem flambování, kromě již zmíněné delikátní chuti flambovaných pokrmů,  je jeho široké využití. Flambovat se dá téměř vše.  Nejčastěji flambovaným pokrmem jsou tradičně všechny druhy masa, ale také moučníky, zmrzlina nebo třeba polévka. Alkoholem, který se používá při flambování, je nejčastěji koňak, oblíbeným „zapalovačem“  u nás je slivovice, pověstná svým jemným švestkovým nádechem. Sladkým pokrmům nejlépe lahodí ovocné likéry.

Flambovat se dají také moučníky nebo třeba polévky...
Flambování však není jen tak nějaká hračka, proto je lepší si na taková jídla zajít do restaurace nebo se nechat dlouhodobě školit skutečnými odborníky. Číšníkovi trvá přibližně rok, než získá potřebnou praxi, to znamená, že musí správně určit přesné množství destilátu, délku flambování a zvolit správný druh destilátu. Výsledkem nezdařené akce může být jídlo nevábné chuti, ale dokonce i pěkná popálenina!


Flambování tedy věnujte náležitou a odbornou přípravu. Buďte pečliví a trpěliví a uvidíte, že vaše úsilí  přinese své ovoce. A pokud se na školu flambování zrovna necítíte, zajděte si prostě do specializované restaurace. I když u nás nejsou tolik rozšířené jako ve své rodné zemi, i tady najdete spoustu dobrých míst, kam na flambované pochoutky zajít.


Dobrou chuť vám přeje Chytrá žena!

 

Zdroj:  vinárna U Královny Elišky


Alena Rašková
ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !