Trocha historie
Vypátrat počátky historie těstovin v Evropě není jednoduché. Vzhledem k tomu, že základními ingrediencemi je mouka a vejce, se totiž v různých podobách vyskytovaly ve většině zemí. Je ale pravděpodobné, že kolébkou těstovin je Asie, kde se objevovaly už před tisíci lety v podobě nudlí. Cesta těstovin z Asie na starý kontinent je dodnes trochu nejasná. Svůj podíl měl jak středověký rozmach obchodování a s ním spojené zámořské cesty, tak i kočovné kmeny, které při svém putování obohacovaly evropskou kuchyni. Jiné zdroje uvádějí, že těstoviny znali již staří Řekové a Římané. Ať tak či onak, za kolébku těstovin je dodnes považována Itálie, která navíc díky svému příznivému klimatu může těstoviny doplnit řadou dalších kvalitních a čerstvých lokálních surovin.Těstovinové trendy
Těstoviny jsou svým složením na první pohled velmi „obyčejné“. Kvalitní pšeničná mouka – nejčastěji se používá pšenice měkká nebo tvrdá (durum) tedy semolinová. Semolinové těstoviny mají přirozeně žlutou barvu, nelepí se a jen obtížně se rozvaří. Těstoviny jsou většinou bezvaječné, což určitě ocení vegani, nebo bezlepkové, takže vyhoví i osobám s potravinovými intolerancemi či alergiemi. Do sortimentu těstovin se promítají obecné trendy ve stravování a příklon ke zdravějším a bio alternativám. Stále oblíbenější jsou například těstoviny vyráběné z jiných druhů mouky, třeba žitné, anebo ty, které neobsahují mouku vůbec a jsou připravené pouze z luštěnin a zeleniny či sóji.
Zdravé, nebo ne?
Měli bychom se konzumaci těstovin spíše vyhýbat, nebo si je lze dopřávat bez omezení? Těstoviny samy o sobě jsou tvořeny především komplexními sacharidy, takže jsou výborným zdrojem energie, kterou náš organismus potřebuje. Kromě toho obsahují také řadu minerálních látek – vápník, fosfor, sodík, hořčík či železo. Vždy ale záleží na tom, v jaké úpravě těstoviny jíme. Pokud je doplníme litry smetanové omáčky s tučným sýrem, nemůžeme se divit, že nám po čase začne být oblečení podezřele malé. Zrádné jsou i různé variace zapékaných těstovin nebo sladké úpravy. Ideální je těstoviny na talíři doplnit vydatným množstvím zeleniny a nebát se přidat maso a další zdroje bílkovin. I zde totiž platí, všeho s mírou. Pokud bude váš jídelníček vyvážený, nemusíte se konzumace těstovin nijak bát.Čerstvé i sušené
Čerstvé těstoviny si po letech znovu nacházejí cestu do českých domácností a není problém je koupit ve většině obchodů. Oproti sušeným těstovinám jsou ty čerstvé porézní a krásně se tak spojí s lehkou omáčkou nebo s olejem. Navíc jsou díky nízkému glykemickému indexu lehce stravitelné. Nutností je uchovávání v lednici a rychlá spotřeba – tyto drobné nevýhody se však několikrát vrátí výbornou chutí čerstvých těstovin.
Hrubší těstoviny na omáčky
Znáte je všechny?
Krátké, dlouhé, duté, plněné… Na světě existuje neuvěřitelných 300 druhů těstovin. V našich končinách se budeme pohybovat maximálně v desítkách variací, ale i ty je dobré představit a poznat. Jsou totiž jídla, u kterých hraje volba správné těstoviny důležitou roli.Dlouhé těstoviny
Tagliatelle, pappardelle, spaghetti, linguine, fettuccine… výčet druhů dlouhých těstovin by mohl ještě chvíli pokračovat. Pojí je především to, že se skvěle hodí k hladkým omáčkám, které dobře drží.
Krátké těstoviny
Krátké těstoviny jsou na trhu dostupné v celé řadě tvarů. Díky tomu, že jsou duté, případně vroubkované, zvládnout držet hustší omáčky včetně kousků masa či zeleniny. Krátké tvary vyniknou i v těstovinových salátech. Patří sem například penne, fusilli, farfalle či rigati (kolínka).
Plátkové těstoviny
Tenké a ploché plátky těstovin se díky svému tvaru hodí na vrstvení a zapékání. Tenkost těstovin totiž zaručí, že dobře nasáknou náplň a nebudou po upečení tvrdé. Nejznámější jsou bez debat lasagne, které lze koupit i předvařené a ušetřit čas u některých receptů.
Plněné těstoviny
Pokud máte rádi plněné těstoviny, pravděpodobně vám v obchodě do ruky padnou ravioli, tortellini či cannelloni. Připravit si je můžete i doma – fantazii se meze nekladou a jako náplň můžete zvolit mleté maso, sýr, zeleninu anebo je zkusit nasladko.
Zdroj, foto: Košík.cz