Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fusilli, makaróny nebo lasagne: Vyznáte se v těstovinách?

10. 09. 2021 | Škola vaření
Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte se, jak který druh co nejlépe využít.

Trocha historie

Vypátrat počátky historie těstovin v Evropě není jednoduché. Vzhledem k tomu, že základními ingrediencemi je mouka a vejce, se totiž v různých podobách vyskytovaly ve většině zemí. Je ale pravděpodobné, že kolébkou těstovin je Asie, kde se objevovaly už před tisíci lety v podobě nudlí. Cesta těstovin z Asie na starý kontinent je dodnes trochu nejasná. Svůj podíl měl jak středověký rozmach obchodování a s ním spojené zámořské cesty, tak i kočovné kmeny, které při svém putování obohacovaly evropskou kuchyni. Jiné zdroje uvádějí, že těstoviny znali již staří Řekové a Římané. Ať tak či onak, za kolébku těstovin je dodnes považována Itálie, která navíc díky svému příznivému klimatu může těstoviny doplnit řadou dalších kvalitních a čerstvých lokálních surovin.

Těstovinové trendy

Těstoviny jsou svým složením na první pohled velmi „obyčejné“. Kvalitní pšeničná mouka – nejčastěji se používá pšenice měkká nebo tvrdá (durum) tedy semolinová. Semolinové těstoviny mají přirozeně žlutou barvu, nelepí se a jen obtížně se rozvaří. Těstoviny jsou většinou bezvaječné, což určitě ocení vegani, nebo bezlepkové, takže vyhoví i osobám s potravinovými intolerancemi či alergiemi. Do sortimentu těstovin se promítají obecné trendy ve stravování a příklon ke zdravějším a bio alternativám. Stále oblíbenější jsou například těstoviny vyráběné z jiných druhů mouky, třeba žitné, anebo ty, které neobsahují mouku vůbec a jsou připravené pouze z luštěnin a zeleniny či sóji.

Běžně už bývají těstoviny i vícebarevné a v našich končinách jsou netradiční například černé sépiové těstoviny. Tu získávají díky přidanému sépiovému inkoustu, který jim dodává charakteristickou vůni i chuť mořských plodů.

Zdravé, nebo ne?

Měli bychom se konzumaci těstovin spíše vyhýbat, nebo si je lze dopřávat bez omezení? Těstoviny samy o sobě jsou tvořeny především komplexními sacharidy, takže jsou výborným zdrojem energie, kterou náš organismus potřebuje. Kromě toho obsahují také řadu minerálních látek – vápník, fosfor, sodík, hořčík či železo. Vždy ale záleží na tom, v jaké úpravě těstoviny jíme. Pokud je doplníme litry smetanové omáčky s tučným sýrem, nemůžeme se divit, že nám po čase začne být oblečení podezřele malé. Zrádné jsou i různé variace zapékaných těstovin nebo sladké úpravy. Ideální je těstoviny na talíři doplnit vydatným množstvím zeleniny a nebát se přidat maso a další zdroje bílkovin. I zde totiž platí, všeho s mírou. Pokud bude váš jídelníček vyvážený, nemusíte se konzumace těstovin nijak bát.

Čerstvé i sušené

Čerstvé těstoviny si po letech znovu nacházejí cestu do českých domácností a není problém je koupit ve většině obchodů. Oproti sušeným těstovinám jsou ty čerstvé porézní a krásně se tak spojí s lehkou omáčkou nebo s olejem. Navíc jsou díky nízkému glykemickému indexu lehce stravitelné. Nutností je uchovávání v lednici a rychlá spotřeba – tyto drobné nevýhody se však několikrát vrátí výbornou chutí čerstvých těstovin.

Sušené těstoviny je třeba oproti čerstvým déle vařit, glykemický index je vyšší, výhodou je však delší trvanlivost – ve spíži vám s přehledem vydrží i dva roky a jsou dobrou „pojistkou“ pro případ, kdy nevíte, co uvařit. Sušené těstoviny se hodí na zapékání a podávání s těžšími omáčkami, které díky své konzistenci dobře udrží. Kvalitu čerstvých i sušených těstovin však vždy určují suroviny použité při výrobě. Pokud tak máte chuť a čas, vyzkoušejte si jejich přípravu doma, tak, jak to dělávaly naše babičky.

Hrubší těstoviny na omáčky

Jakou roli hraje povrch těstovin a jak se dá ovlivnit? Při výrobě těstovin se používají matrice, přes které se těstoviny při výrobě vytlačují a získávají svůj konečný tvar. Matrice se vyrábí z různých materiálů, jako je teflon nebo nerez, které kromě tvaru ovlivňují i hrubost povrchu těstovin. Na hrubší těstoviny, které dobře drží i tužší omáčky, se používá speciální matrice, která je vyrobena z bronzu. Použití tohoto materiálu má pro spotřebitele i jednu nevýhodu - těstoviny vyrobené pomocí bronzové matrice jsou většinou trošku dražší.

Znáte je všechny?

Krátké, dlouhé, duté, plněné… Na světě existuje neuvěřitelných 300 druhů těstovin. V našich končinách se budeme pohybovat maximálně v desítkách variací, ale i ty je dobré představit a poznat. Jsou totiž jídla, u kterých hraje volba správné těstoviny důležitou roli.

Dlouhé těstoviny
Tagliatelle, pappardelle, spaghetti, linguine, fettuccine… výčet druhů dlouhých těstovin by mohl ještě chvíli pokračovat. Pojí je především to, že se skvěle hodí k hladkým omáčkám, které dobře drží.

Krátké těstoviny
Krátké těstoviny jsou na trhu dostupné v celé řadě tvarů. Díky tomu, že jsou duté, případně vroubkované, zvládnout držet hustší omáčky včetně kousků masa či zeleniny. Krátké tvary vyniknou i v těstovinových salátech. Patří sem například penne, fusilli, farfalle či rigati (kolínka).

Plátkové těstoviny
Tenké a ploché plátky těstovin se díky svému tvaru hodí na vrstvení a zapékání. Tenkost těstovin totiž zaručí, že dobře nasáknou náplň a nebudou po upečení tvrdé. Nejznámější jsou bez debat lasagne, které lze koupit i předvařené a ušetřit čas u některých receptů.

Plněné těstoviny
Pokud máte rádi plněné těstoviny, pravděpodobně vám v obchodě do ruky padnou ravioli, tortellini či cannelloni. Připravit si je můžete i doma – fantazii se meze nekladou a jako náplň můžete zvolit mleté maso, sýr, zeleninu anebo je zkusit nasladko.


Zdroj, foto: Košík.cz
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !