Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 18.10. 2024
Dnes má svátek Lukáš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Grilovací sezona je tu! Jak vybrat to správné maso na gril

16. 06. 2024 | Škola vaření
Burgery, špízy, ale i propečené steaky a k tomu nějaká ta voňavá příloha. Grilovací sezóna je tady a s ní i každoroční dilema, jaký kus masa na gril vybrat, aby přátelům a rodině chutnalo. Přinášíme vám několik tipů, se kterými povýšíte své grilovací umění na novou úroveň.

Zdravé, nebo ne?


Rozpálený gril, sluníčko, něco dobrého k pití, a hlavně dobré maso jsou pro mnoho z nás synonymem té pravé víkendové pohody. Jak to ale je se zdravotními přínosy a riziky grilování? Vše začíná už výběrem grilu – ze zdravotního hlediska jsou vhodnější grily elektrické, kde potraviny nepřicházejí do kontaktu s ohněm. Pokud ale nedáte dopustit na klasiku v podobě grilu na uhlí, pohlídejte si kvalitu uhlí a zabrańte odkapávání tuku do ohně. Právě zde totiž dochází k uvolňování karcinogenních látek, které pak stoupají zpět ke grilovanému masu.

grilováníZdravotní rizika ovšem nečíhají jen na grilu. Každoročně řadě lidí způsobí nepříjemné zažívací potíže bakterie, které se množí na syrovém mase a velmi snadno se šíří i křížovou kontaminací, tedy například použitím prkénka od masa na krájení zeleniny. Pokud si chcete užít grilování bez následků, důsledně dbejte na hygienu a syrové maso zpracovávejte mimo ostatní potraviny.

Na grilování lze využít i oblíbenou metodu sous-vide. Maso si tak můžeme připravit a tepelně upravit už den před grilováním, a pak ho jen doladit na grilu. Vyhneme se situacím s nedopečeným masem, a navíc předejdeme možné kontaminaci.

Dobrá příprava je základ


Jiné maso, jiná teplota. Úspěch vašeho grilování závisí na správné přípravě grilu, který by měl být rozpálený tak, abyste maso hned nespálili a uvnitř zároveň nezůstalo syrové. Grilovat můžete jak na přímém ohni s odkrytým víkem, tak na nepřímém, kdy je maso mimo hlavní žár a víko je přikryté. Pokud se nepovažujete za grilovacího profíka, mějte po ruce chytrou tabulku nebo web s přehledem teplot, při kterých jednotlivé druhy masa připravovat, a vybavte se vpichovým digitálním teploměrem na kontrolu propečenosti.

Grilovací tipy:


- Maso před grilováním nechte alespoň 30 minut odpočinout při pokojové teplotě
- Maso nesolte předem, ale těsně před grilováním nebo po něm, nebude tak suché
- Využívejte grilovací tácky a podložky na zachycení tuku
- Do masa nepíchejte vidličkou, vytekla by z něj šťáva
- Po grilování nechte maso několik minut odpočívat, než se do něj pustíte – šťáva se tak dostane do celého kusu
- Investujte do steakových příborů, ať si steak opravdu užijete
- Vše si připravte předem – od rozpáleného grilu byste neměli odbíhat

Hovězí potřebuje čas


Špatný výběr hovězího na gril může celé grilování pokazit. Maso proto vybírejte pečlivě, aby bylo dostatečně uzrálé a prorostlé. Nakupujte z prověřených řeznictví a farem nebo maso vyberte online – širokou nabídku vyzrálých steaků, ale i ryb na gril nabízí například Košík ve spolupráci s Makrem. Na grilu vám bude chutnat třeba nízký a vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička, ale zkusit můžete i další částí hovězího. Základní pravidlo při výběru masa je jednoduché – tuk nese chuť. Správně prorostlý steak tak bude díky tuku i po grilování šťavnatý a nezmění se v tuhou nepoživatelnou placku.

Pokud milujete hovězí burgery, vybírejte při nákupu čistě mleté hovězí bez přídavku dalších „pojítek“ či dochucovadel. V ideálním případě si maso namelte doma sami – opět se hodí takové, které je tučnější, třeba jako hovězí z krku. Držte se pravidla, že méně je více, a do masa už přidejte jen sůl a pepř. Burgery tvarujte rychle, abyste příliš neporušili strukturu mletého masa a burger pak nebyl příliš tuhý.


Vepřové na sto způsobů


Vepřové se na českých talířích objevuje jako maso nejčastěji a není divu, že má své pevné místo i na grilovačkách. Nabízí totiž nespočet možností, jak si ho připravit, a na rozdíl od hovězího nemusíte řešit jeho vyzrálost. Na grilování je nejlepší částí krkovice, která má vyšší obsah tuku a bude tak dostatečně šťavnatá. Chybu ovšem neuděláte ani s kotletou, která je sice libovější a může se rychleji vysušovat, ale snadno jí dodáte chuť a křehkost správně zvolenou marinádou.

Ozdobou každé grilovací akce jsou pak jednoznačně vepřová žebírka. Na grilování se hodí spíše vysoká žebra s dostatečným množstvím masa, které po grilování krásně odpadne od kosti. Trendem posledních let je pak grilovaný bůček. Můžete ho připravit třeba na asijský způsob s marinádou ze zázvoru, česneku a sójovou omáčkou nebo zkusit klasiku s podobě medu a piva. V obou případech je grilovací úspěch zaručený!


Zdroj, foto: Košík.cz

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles