Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Grilování lilku a cukety

23. 05. 2015 | Škola vaření
Jak vybrat správný lilek pro grilování?
Abyste si na grilované zelenině pochutnali, je velice důležité dbát na výběr surovin. Zaměřte se především na celkový vzhled zeleniny – čerstvý lilek je lesklý a má zelenou stopku, která není vysušená. Při výběru si zkontrolujte slupku lilku – vyvarujte se plodů se skvrnami, ty totiž značí, že lilek není čerstvý a brzy se zkazí. Čerstvý lilek má slupku, která lehce pruží. Pokud tedy plod mírně stlačíte palcem, slupka by se měla vrátit do původního stavu. Lilek obecně by rozhodně neměl být příliš měkký, ani ale příliš tvrdý.

Jak vybrat vhodnou cuketu na gril?

Cukety vybíráme podobně jako lilky. Čerstvost této zeleniny se běžně pozná podle žlutě rozkvetlého květu. Přestože prodej takto vypěstovaného cukety je v zahraničí běžnou praxí, v České republice se cuketa s květem prodává jen zřídka. Při výběru cukety dejte přednost spíše větším plodům – menší jsou příliš vodnaté, a ty se pro grilování nehodí.

Grilování lilku a cuketyJak lilek a cuketu správně připravit pro grilování?

Zelenina na grilu patří mezi oblíbené a zdravé pochoutky, je proto nutné dodržovat správný postup, aby plody neztratily cenné vitamíny. Cuketu a lilek nejdříve nakrájíme na kolečka
o průměru zhruba 1 cm, vykrojená kolečka poté potřeme přiměřeným množstvím soli z obou stran. Takto připravenou zeleninu necháme tzv. vypotit zhruba 30 minut. Zelenina nejen pustí přebytečnou vodu, ale i hořkost, je proto nezbytné zeleninu po „vypocení“ osušit ubrouskem.

Jak zeleninu grilovat?

Připravenou zeleninu na gril můžeme libovolně dochutit, doporučuji například plátky pokapat olivovým olejem, zelenina tak dostane výraznější chuť. Plátky můžeme i různě okořenit, pozor však na přílišné množství soli, která v nepřiměřeném množství zeleninu vysušuje. Pokud chcete zeleninu na grilování naložit do marinády, je nutné, aby zelenina v připravované směsi byla alespoň 24 hodin. Samotná doba grilování se může u různých grilů lišit, v zásadě však platí, že grilování by mělo být rychlé, aby zelenina nepřišla o důležité minerální látky a stopové prvky. Obecně platí, že cuketu i lilek grilujeme zhruba 7-12 minut.


Zdroj, foto: TESCO
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles