Kdo by chtěl pátrat po jejím vzniku, musí nahlédnout do dávné historie. Už před několika tisíciletími začali staří Egypťané rozemílat obilí a po jeho zpracování s vodou připravovali ploché koláče z jednoduchého těsta. Později je začali obkládat různými doplňky. Mnohé jejich zvyky převzali staří Římané.
Z historie výroby
Po celá tisíciletí probíhala příprava tohoto pečiva bez velkých změn. Ke zlepšení jeho chutnosti došlo rozšířením výroby sýrů a také po řadě mořeplaveckých výprav Kryštofa Kolumba, kdy se do Evropy rozšířilo pěstování rajčat. Rajčata a rajčatové protlaky se totiž časem staly téměř nezbytným a dnes už neodmyslitelným doplňkem pizzy. Původní výraz "picea", ze kterého je odvozeno současné pojmenování pizza, pochází z jižní Itálie, konkrétně z okolí Neapole. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Na konci 17. století začaly vznikat první speciální restaurace - pizzerie, které nabízely pizzu v různých úpravách.V 18. století se začalo s přidáváním rajčat, a tím vlastně vznikla pizza v podobě, jak ji známe dnes.
Vývoj přípravy pizzy
Příprava pizzy procházela zajímavým vývojem. Nejprve byla pizza jen tenkým plochým koláčem z kynutého těsta obloženým rozsekaným česnekem. Ten se zakapal olejem a zapekl v malé peci nebo troubě. Až později se začal koláč obkládat rajčaty a rajčatovým protlakem a doplňovat drobnými rybami a sýrem. Tradičně se používal měkký sýr mozarella, který se vyráběl z buvolího a kravského mléka v okolí Neapole. Pizza se připravovala v různých variantách, ale většinou se společným názvem neapolská pizza.Premiéra pizzy v roce 1899
Slavnostní premiéru měla pizza v roce 1899, kdy ji známý pekař z jedné neapolské pizzerie připravil pro slavnost na letním královském sídle Capodimonte pro mladou královnu Margaretu Savojskou. Samotná pizza byla upravena v barvách italské národní trikolóry, byla obložena červenými rajčaty a smetanově bílým sýrem mozzarella a doplněna svěže zelenými lístky bazalky. Královna a její hosté byli nadšeni lahodnou chutí i barvami pizzy. Na počest královny byla takto upravená pizza později pojmenována pizza Margarita.O rozšíření pizzy v Americe se postarali italští přistěhovalci. Pizzu Margarita (v originále Margherita), pekli s mozarellou a oreganem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943. V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče. V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli rozšíření mražených polotovarů této oblíbené pochoutky v obchodech.
Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz