Uvařte
Také se hned po příchodu z lesa těšíte, jak si sesbírané houby vychutnáte? Pokud nejste zkušené kuchařky či zkušení kuchaři, zkuste náš jednoduchý recept na houbové toasty.Připravte si 1 menší cibuli, 2 lžíce másla, 150g čerstvých hub, 1 menší kapii, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, 4 plátky toastového chleba, 4 plátky šunky a 4 plátky tvrdého sýra.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na polovině másla, přidáme nakrájené houby a krátce opečeme. Vmícháme kapii nakrájenou na nudličky, kečup, sůl a pepř a dusíme doměkka. Plátky toastů potřeme máslem a trochu osolíme a na každý položíme plátek šunky. Na něj navršíme houbovou směs, kterou překryjeme plátkem sýra. Toasty zapékáme ve středně předehřáté troubě asi 5 minut, dokud se sýr neroztaví a nezezlátne, nebo směs naneseme na křupavé topinky z topinkovače.
Usušte
Asi nejčastějším způsobem uchovávání hub je jejich usušení. Je zároveň také nejzdravější – houby si zachovávají vysoký obsah vitamínů a minerálů. Dříve se houby sušily rozložené na novinách nebo v troubě, dnes už na to máme sušičky. Moderní pomocníci umožňují kromě hub sušit i ovoce, zeleninu, bylinky nebo maso. Pokud chcete průběžně kontrolovat stav sušení, vybírejte takové, které mají průhledné víko a síta.Naložte
Zavařovat houby můžete do soli, octového nebo sladkokyselého nálevu. Na ten octový si připravíme 1 kg hub, 70 g cukru, 25 g soli, 850 ml vody, 300 ml 3% octa, bobkové listy, hořčičné semeno, kuličky pepře, kuličky nového koření a sůl.Houby očistíme a nakrájíme na kousky velké 2-3 cm, menší necháme celé. Nejprve všechny předvaříme 5 minut v osolené vodě (na 1 litr vody dáme 20 g soli). Do připravených půllitrových sklenic dáme na dno po jednom bobkovém listu, několik kuliček pepře a nového koření a 1/2 lžičky hořčičného semene. Připravíme si sladkokyselý nálev, a to tak, že cukr se solí smícháme s vodou a octem, přivedeme ho k varu a ihned odstavíme. Předvařené houby vložíme do sklenic, zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme asi 30 minut při teplotě vody 95 °C. Houby necháme nejméně 3 týdny uležet v chladnu a temnu.
Zamrazte
Houby lehce podusíme, směs zchladíme a opět zmrazíme. Pokud chcete houby mrazit čerstvé, hodí se zipové sáčky, do kterých je vložíte.Zdroj, foto: Sencor