Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Houbařská sezona pomalu končí

19. 10. 2015 | Škola vaření
Češi patří mezi nejvášnivější houbaře na světě, alespoň jednou za rok vyrazí na houby většina z nás. Ačkoliv pro mykology houbařská sezona trvá celých dvanáct měsíců, málokdo se vypraví s nadšením na houby v promrzlém prosinci. Až půjdete hledat své poslední úlovky, vybavte se houbařským nožíkem a pevnou  nepromokavou obuví. Houby nikdy nesbírejte do igelitové tašky, do lesa vezměte proutěný košík nebo i prodyšnou textilní tašku. Po osvěžující procházce lesem je třeba nasbíranou úrodu zpracovat, abyste měli zásobu i v zasněženém období.

Uvařte

Také se hned po příchodu z lesa těšíte, jak si sesbírané houby vychutnáte? Pokud nejste zkušené kuchařky či zkušení kuchaři, zkuste náš jednoduchý recept na houbové toasty.
Připravte si 1 menší cibuli, 2 lžíce másla, 150g čerstvých hub, 1 menší kapii, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, 4 plátky toastového chleba, 4 plátky šunky a 4 plátky tvrdého sýra.

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na polovině másla, přidáme nakrájené houby a krátce opečeme. Vmícháme kapii nakrájenou na nudličky, kečup, sůl a pepř a dusíme doměkka. Plátky toastů potřeme máslem a trochu osolíme a na každý položíme plátek šunky. Na něj navršíme houbovou směs, kterou překryjeme plátkem sýra. Toasty zapékáme ve středně předehřáté troubě asi 5 minut, dokud se sýr neroztaví a nezezlátne, nebo směs naneseme na křupavé topinky z topinkovače.

houbařská sezonaUsušte

Asi nejčastějším způsobem uchovávání hub je jejich usušení. Je zároveň také nejzdravější – houby si zachovávají vysoký obsah vitamínů a minerálů. Dříve se houby sušily rozložené na novinách nebo v troubě, dnes už na to máme sušičky. Moderní pomocníci umožňují kromě hub sušit i ovoce, zeleninu, bylinky nebo maso. Pokud chcete průběžně kontrolovat stav sušení, vybírejte takové, které mají průhledné víko a síta.


Naložte

Zavařovat houby můžete do soli, octového nebo sladkokyselého nálevu. Na ten octový si připravíme 1 kg hub, 70 g cukru, 25 g soli, 850 ml vody, 300 ml 3% octa, bobkové listy, hořčičné semeno, kuličky pepře, kuličky nového koření a sůl.

Houby očistíme a nakrájíme na kousky velké 2-3 cm, menší necháme celé. Nejprve všechny předvaříme 5 minut v osolené vodě (na 1 litr vody dáme 20 g soli). Do připravených půllitrových sklenic dáme na dno po jednom bobkovém listu, několik kuliček pepře a nového koření a 1/2 lžičky hořčičného semene. Připravíme si sladkokyselý nálev, a to tak, že cukr se solí smícháme s vodou a octem, přivedeme ho k varu a ihned odstavíme. Předvařené houby vložíme do sklenic, zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme asi 30 minut při teplotě vody 95 °C. Houby necháme nejméně 3 týdny uležet v chladnu a temnu.


Zamrazte

Houby lehce podusíme, směs zchladíme a opět zmrazíme. Pokud chcete houby mrazit čerstvé, hodí se zipové sáčky, do kterých je vložíte.

Zdroj, foto: Sencor
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ještě minulý týden jsme našli...a byla smaženice
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles