Protože je právě čas hub a někteří si z lesa donesete velké množství, smaženice už jste třeba přejezení, je výbornou variantou si udělat houbovou omáčku. Houbové omáčce se lidově říká houbovka.
Většinou se vaří ze smetany a sušených, zavařených či čerstvých hub. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem a v některých případech může obsahovat také plátky hovězího masa. Houbovka patří mezi typická česká jídla.
Většinou se vaří ze smetany a sušených, zavařených či čerstvých hub. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem a v některých případech může obsahovat také plátky hovězího masa. Houbovka patří mezi typická česká jídla.
Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Máslo rozpustíme a orestujeme na něm cibuli. Vsypeme houby, kmín, rozdrobíme masox a dusíme... Celý recept Houbová omáčka se smetanou ZDE.
Sušené houby propláchneme a namočíme asi na půl hodiny do vody, aby nabobtnaly. Pak je nadrobno nakrájíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou a přidáváme houby i s nálevem... Celý recept Staročeská houbová omáčka ZDE.
Šalvěj nasekáme, česnek prolisujeme. Asi 30 g másla rozehřejeme a zpěníme na něm šalvěj a česnek. Zalijeme smetanou, přidáme nastrouhanou nivu, tavený sýr a zvolna zahříváme, až se sýr rozpustí... Celý recept Houbová omáčka se sýrem ZDE.
Houby nakrájíme na malé kousíčky a opláchneme v sítu, necháme odkapat. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby, bobkový list, nové koření, osolíme a zalijeme vývarem z masa... Celý recept Houbová omáčka se zakysanou smetanou ZDE.
Oboje maso pomeleme. Houby můžeme použít čerstvé nebo mražené.
V kastrolku si rozpálíme olej a dáme na drobno pokrájenou cibulku. Až je cibulka dozlatova, dáme na ni pomleté maso a pokrájené houby a osmažíme... Celý recept Houbová omáčka a dvojím masem ZDE.
Většinou se houby do omáčky přidávají nakrájené na plátky nebo rozčtvrcené, záleží na jejich velikosti. Jestliže dáváte houby sušené, doporučuje se před použitím namočit je do mléka nebo vody a pokud dáváte houby zavařené, doporučuje se je propláchnout. Houby jsou potravina s malou kalorickou hodnotou, spíše jen jako pochutina, ale jsou velice bohaté na vitamíny a minerální látky.
Autor - Markéta
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz