Češi grilování milují a jsou schopni grilovat i v dešti, hlavně když to na rozpáleném kovu prská a syčí. Překvapivě však na českých grilech častěji najdeme kuřecí a vepřové maso.
Králem každé grilovačky je přitom dozajista šťavnatý hovězí steak. Lidé mají často zbytečnou obavu, že mohou toto kvalitní, zdravé a výživné maso na grilu pokazit. Příprava je přitom mnohem jednodušší než třeba u krkovičky a o kuřecím mase, které je potřeba grilovat i několik desítek minut, ani nemluvě.
Na kvalitně připravené hovězí nepotřebujete žádné pracné marinády ani grilovací koření. Stačí vyzrálý steak z českého chovu – osvědčený je z českého plemene Čestr nebo Angus.

Během grilování můžete na maso položit snítku rozmarýnu. Pepř a hrubou sůl přidejte až poté, kdy maso sundáte, aby se zbytečně nenarušovalo vlákno a šťáva zůstala uvnitř. Následně nechte – ideálně zabalené či zakryté alobalem – ještě pár minut odpočívat na vyhřátém talíři, třeba položeném na víku grilu, aby se udrželo v teple.
Steak krájejte přes vlákno a servírujte se salátem, dobrou omáčkou či dresinkem a opečenou bagetkou či s brambory z grilu. Pro své hosty se pak stanete kulinářským božstvem!
Zdroj, foto: Český steak Polička