Hrusice, kocour Mikeš a Ladovy obrázky – to bude zřejmě první asociace, která se vybaví všem, kteří s hrdiny Ladových knížek vyrůstali. Nejen pro ty jsme připravili dnešní (první) Hraní, ale také pro všechny ty, co rádi popustí uzdu své fantazii a s láskou se vrací do svých dětských let.
Bylo nebylo…
První hrušně se objevily v Kavkazu, odkud se následně rozšířily do antického Řecka a Říma. Do dalších zemí se poté rozšiřovaly po celou dobu raného středověku. Vzhledem k mírnému a teplému podnebí se hruškám výborně daří ve střední Evropě. Svou historii mají také v České republice, především v Českém středohoří dosahovaly jejich plody velmi vysoké jakosti a vynikající chuti.
Boudo, budko, kdo v tobě bydlí?
Hrušky obsahují přes 80 % vody, která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a také společně s vlákninou odstraňuje zácpu a střevní potíže. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitaminy B a C, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Prostě vitaminová bomba.
Tip (a ťap)
Pokud Vás (kouzelná) babička nenadále obdarovala košíkem hrušek, nakrájejte hrušky na slabé plátky a usušte na křížaly. Získáte vynikající a zdravou pochoutku, kterou oceníte zejména v zimních měsících. Pro inspiraci vám nabízíme následující recepty. Nalákali jsme vás? Tak neváhejte, uvařte si voňavou mňamku, vemte své ratolesti a otevřete si pohádkovou knížku. A třeba v knihovně narazíte právě na tu z Hrusic.
Smažená hruška s jahodovou omáčkou
4 hrušky, 200 g jahod, cukr, citronová šťáva, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 50 ml mléka, 150 g strouhaného kokosu, olej na smažení
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a potřeme citronovou šťávou (aby nám nezhnědly). Vejce rozmícháme s mlékem, poté přidáme mouku a vytvoříme těstíčko, ve kterém hrušky namáčíme a následně obalujeme v kokosu. Usmažíme do zlatova. Jahody (čerstvé či mražené) rozmixujeme s cukrem, omáčku vlijeme na talíře a poklademe hruškami. Dozdobíme podle fantazie třeba šlehačkou či snítkou máty.
Nepečený tvarohový dort s hruškami a piškoty
250 g másla, 120 g moučkového cukru, dva žloutky, 250 g měkkého tvarohu, vanilkový pudink uvařený z 0,45 l mléka a dvou lžíc cukru, hrušky (či jiné libovolné ovoce), piškoty
Máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky. Po lžičkách přidáváme tvaroh a pudink. Dortovou formu (pokud nemáte, stačí běžný hrnec) poklademe vrstvou piškotů a na to rozetřeme část krému. Poklademe ovocem. V tomto dortu vyniknou zejména hrušky, ale můžete nahradit např. banány, ananasem – fantazii se meze nekladou. Na ovoce opět dáme vrstvu piškotů, opět potřeme vrstvou krému a takto pokračujeme až do spotřebování surovin. Poslední vrstvu zakončíme piškoty, pomažeme krémem a dáme chladit do ledničky. Dozdobíme podle fantazie, například čokoládou, šlehačkou či dalším ovocem.
Čtěte také:
Co jíst, když chcete stárnout pomaleji?
Vláknina v našem jídelníčku