Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrajeme si s lesními plody

27. 07. 2009 | Škola vaření
Také jste jako děti vždycky plakali, když zlá macecha vyhnala Marušku do lesa pro jahody? Až vás rodina po uvaření následujících receptů znovu vyžene pro lesní plody, nemusíte jít přesvědčovat dvanáct měsíčků. Stačí jen zajít na nejbližší trh nebo si udělat výlet do lesa a můžete opět kouzlit. Vítejte v dalším díle našeho Hraní, tentokrát zaměřeného na lesní plody.

Příběh zámku a podzámčí (vlastně borůvek a borůvčí)

Určitě nejúchvatněji ze všech lesních plodů působí borůvky, zejména pro dětskou fantazii. Jsou spojené s prázdninami, dobrodružstvím u babičky a dědečka, fialovou pusou a krásnou bezstarostností. Ale borůvky nabízí mnohem víc.

Tato zajímavá drobná rostlinka pochází z Přední Asie, odkud se rozšířila také do Evropy. U nás ji můžeme najít zejména v jehličnatých lesech. Borůvky jsou známé především jako vynikající pochoutka, ale málokdo ví o jejich léčebných účincích. V lidovém léčitelství se odvar z listů používá jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a horních cest dýchacích, obklady z odvaru zase při léčbě ekzémů, spálenin a dalších kožních problémů. Avšak Hrajeme si s lesními plodyprůlom v bádání o účincích této rostlinky způsobili až piloti Královského britského letectva. Proč? Zlepšilo se jim noční vidění poté, co začali snídat borůvkový džem.

Zrak jako ostříž

Na základě výzkumů se borůvky začaly používat jako podpůrný prostředek při léčbě zrakových obtíží a cukrovky. V plodech borůvek jsou obsaženy anthokyany, což jsou přírodní barviva, která se v těle přetvářejí na rodopsin a následně na retinol – barvivo, které je nezbytné pro kvalitní zrakové vnímání. Obohacením krve o rodopsin a jeho následnou přeměnou na retinol obohacujeme i oční barvivo a tímto předcházíme šerosleposti, která je mimo jiné často spojená právě s cukrovkou. Borůvky se také používají pro snížení hladiny cholesterolu v krvi a na ucpané cévy.

Zapomeňte na Alzheimera

Ještě zajímavější výsledky má neurovědní laboratoř Tuftovy Univerzity v Bostonu. Vědci zde zjistili, že extrakt z plodů borůvky černé chrání mozek (především hipokampus) před oxidačním poškozením a současně zlepšuje paměťové funkce mozku. Polyfenoly obsažené v extraktu borůvek příznivě ovlivňují aktivity enzymů, které souvisejí s motorickými a kognitivními funkcemi mozku – myšlením, učením i pamětí. Vědci také zjistili, že podobně působí i extrakty z plodů jahodníku či morušovníku bílého.

Co tedy dodat? Snad jen, že borůvkám, resp. lesním plodům obecně, k dokonalosti nic nechybí. Jsou výborné a vašemu zdraví přinesou jen to nejlepší, zvlášť pokud mlsání spojíte s vycházkou do lesa. A až si ponesete domů svůj úlovek, vzpomeňte si na naše stránky a inspirujte se následujícími recepty. Dobrou chuť!


Babka s lesními plodyHrajeme si s lesními plody

5 rohlíků, 400 g jablek, 3 vejce, 150 g cukru, skořice, vanilkový cukr, rozinky, máslo, oříšky, 200 g lesních plodů (borůvky, ostružiny, maliny, jahody), 3 dl mléka, k dochucení případně šlehačka, čokoláda či libovolný topping

V mléce rozmícháme žloutky a 1/3 cukru, rohlíky nakrájené na kolečka namáčíme do mléka a klademe vedle sebe do vymazaných formiček. Čištěná nastrouhaná jablka smícháme s vanilkovým cukrem, ořechy, rozpuštěným máslem, skořicí a nakonec jemně zamícháme sníh z bílků. Rozdělíme do formiček a jako poslední vrstvu namočené rohlíky. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s teplým lesním ovocem a zdobíme podle fantazie.

Borůvkový koláč

250 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 100 g másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1/8 l mléka, 2 vejce, 500 g borůvek
Drobenka: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla, 80 g krupicového cukru

V míse utřeme máslo, cukr a žloutky do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Drobenka: na pánvičce rozehřejeme máslo a cukr, přisypeme mouku a mícháme, až se začne hmota drolit. Necháme vychladnout. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Vynikající lesní čaj

Listy a plody: borůvčí, jahodníku, ostružiníku, maliníku, citron nakrájený na plátky, (pro mlsné jazýčky) med

Nasbíráme si lístky a plody z uvedených rostlinek, umyjeme je a vložíme do vroucí vody. Několik minut povaříme, poté odstavíme a necháme louhovat. Poté scedíme. Čaj je výborný jak teplý, tak studený, nejlépe s plátkem citronu. Děti čaj ocení s lžičkou medu.

Čtěte také:
Červen na zahradě - měsíc jahod, třešní a dalších chutných plodů
Bacte bacil vitamínem!


Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jjjen na to mít čas a správné spalování aby se po těch dobrotách tak nepřibývalo
Obrázek uživatelky
profil
dííky za supr recept na ořechovou náplň...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice