Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.
Budete potřebovat pouze mléko, cukr a čerstvé droždí na zadělání kvásku, na těsto pak hladkou mouku, vejce, slunečnicový olej a sůl. Pokud budete dělat housky doma, po mašlování bochánků můžete dle chuti přidat i semínka bílého a černého sezamu, drcený kmín nebo hrubozrnnou sůl.
Tipy, aby se podařila příprava kvásku:
• Vyberte si větší nádobu, s nízkou se vám bude špatně pracovat.
• Dejte si pozor na teplotu mléka – nemůže být příliš teplé, pokud bude, kvásek vám nevzdejte. Při nákupu si proto raději vždy pořiďte více droždí.
• Cukr můžete použít krupicový, ale i moučkový.
Tipy, aby se podařilo těsto:
• Mouku je dobré před přípravou těsta prosát
• Poté ji smíchejte se všemi ingrediencemi kromě kvásku, ten přidávejte až na konec
• Těsto propracovávejte co možná nejdéle, aby bylo nadýchané, je potřeba, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu
Samotné pečení netrvá dlouho – při 200 °C je to zhruba 15 minut. Vždy se však řiďte jejich zlatavou barvou.
Pokud se na domácí přípravu necítíte a zdá se vám zdlouhavá, hamburgerové bulky můžete koupit i v pekařstvích.