Nejen zvýšeným obsahem alkoholu, ale také surovinami, které se používají při jeho přípravě. Správný punč by měl obsahovat asi 30 % alkoholu. Krásnou vůni a příjemnou chuť dodává punči voňavé koření jako je skořice, hřebíček, kardamom, badyán a vanilka. K dochucení se používá citrónová nebo pomerančová kůra. Punč se připravuje z ovoce, ovocných šťáv, koření, mandlí, alkoholu, čaje, vína, mléka, kávy a medu. Každý si najde svůj oblíbený nápoj, který si můžete připravit doma sami. K přípravě punče se dostanou zakoupit předem připravené směsi.
Punč, lahodný nápoj, který vás v zimě zahřeje
Jsou různé způsoby, jak můžeme punč připravit. Známé jsou punče vánoční, zimní, ovocné, mléčné, vinné, finské a jiné. V těchto mrazivých dnech nás určitě zahřeje teplý punč, který se dává do předem předehřátých pohárů.Druhy punčů
Medový punč - bílé víno svaříme s ovocným džusem, hřebíčkem a skořicí. Poměr mezi vínem a džusem si zvolíme sami. Obvykle dáváme v poměru dva díly bílého vína a jeden díl ovocného džusu. Teplý med rozmícháme s citrónovou nebo pomerančovou šťávou a kapkou rumu. Dáme do sklenic a zalijeme svařeným vínem. Při podávání můžeme ještě osladit medem.Finský punč - cukr podle chuti rozpustíme v teplé vodě, přidáme víno a zprudka zahřejeme. Po odstavení z plotny přidáme vodku a šťávu z citrónu. Finský punč podáváme s kolečkem citrónu.
Pomerančový punč - červené víno svaříme společně s džusem, skořicí a badyánem. Když se nám všechno provaří, hrnec odstavíme, přidáme cukr a nalijeme do sklenic. Plátky pomeranče naaranžujeme na okraje sklenice. Místo pomerančového džusu můžeme použít čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu.
Mléčný punč si připravíme z mléka, které svaříme s cukrem a skořicí, poté přilijeme rum nebo jiný alkohol a vše prohřejeme. Nalijeme do předehřátých pohárů.
Punč s vůní kávy si připravíme ze silné uvařené kávy, do které přidáme cukr, skořici, hřebíček a pomerančovou kůru, přivedeme k varu, poté přilijeme koňak.
Vánoční punč si připravíme z jakéhokoliv ovoce, které naaranžujeme do sklenice, například jablka, pomeranče, mandarinky, ananas aj. Zalijeme rumem nebo griotkou. Černý čaj, červené víno, plátky citrónu, hřebíček, skořici provaříme a nalijeme do pohárů. Osladíme dle chuti medem nebo cukrem. K ozdobení sklenic můžeme použít kolečko citrónu nebo pomeranče.
Osvěžující studený punč - pohár na punč naplníme do čtvrtiny ledem, na něj nalijeme kapku ovocného sirupu, zalijeme pomerančovou šťávou a vínem. Víno můžeme použít bílé i červené. Lžičkou pěkně promícháme. Do hotového punče přidáme čerstvé nebo kompotované ovoce a podáváme. Okraj sklenice můžeme ozdobit kolečkem citrónu.
Punč je výborný nápoj, který přijde vhod v každém ročním období. Zejména v zimě nás příjemně zahřeje.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz