Poměr
Použijte správný poměr kávy a vody – je to nejdůležitější krok při přípravě. Pro nejchutnější šálek doporučujeme 10 gramů kávy na každých 180 mililitrů vody. Pokud se vám bude zdát takto připravená káva příliš silná, přidejte trochu horké vody.10 gramů kávy na 180 mililitrů vody
Namletí
Kávu můžeme vařit různými způsoby, které vyžadují správné namletí kávy, ale obecně řečeno, čím kratší doba vaření, tím jemněji by káva měla být namletá. Například káva umletá do stroje na espresso by měla být velmi jemná, protože cyklus vaření trvá pouze 18-23 sekund. Pro French Press by však káva měla být namletá nahrubo, protože voda a káva jsou v přímém kontaktu po dobu čtyř minut.Stroj na espresso: jemně mletá káva
Překapávače: středně mletá káva
French Press: hrubě mletá káva
Voda
Šálek kávy je z 95 % voda. Proto by voda, kterou používáte pro přípravu kávy, měla chutnat čistě, svěže a neměla by obsahovat nečistoty. Voda ohřátá na teplotu těsně pod bodem varu (90°C až 96°C) je pro získání plné škály chutě kávy nejlepší.Čistá voda – lepší káva
Čerstvost
Káva je čerstvý výrobek a její nepřátelé jsou kyslík, světlo, teplo a vlhko. Abyste kávu uchovali čerstvou, skladujte ji v neprůhledné, těsně uzavřené nádobě v pokojové teplotě. Takto ji můžete skladovat až jeden týden. Pro dosažení nejlepšího výsledku by káva měla být umleta až těsně před vařením.Čerstvá káva = káva, která není starší než jeden týden
Objev zážitek z kávy – další články na Chytré Ženě:Počátky a historie kávy
Příběh o pražení kávy
Techniky ochutnávání kávy
Regiony pěstování kávy po celém světě
Jak se káva pěstuje
Kde nejlepší kávu ochutnat a odborně si nechat poradit? Navštivte kavárny Starbucks. Tuto výbornou kávu nebo čaj Starbucks také získáte exkluzivně jen na kurzech Coffee Break English.
V týdnu od 20. - 26. října 2008 můžete soutěžit nejen o tyto kurzy, ale také o šálky na kávu.