MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak připravit vynikající kávu

18. 10. 2008 | Škola vaření
Vynikající kávu nedělá jenom kávovar, ještě důležitější jsou „čtyři základní principy“ – poměr, namletí, voda a čerstvost. Pokud budete o kávě něco vědět, můžete si sami připravit vynikající kávu ve French Pressu, domácím kávovaru nebo stroji na espresso.
 

Poměr

Použijte správný poměr kávy a vody – je to nejdůležitější krok při přípravě. Pro nejchutnější šálek doporučujeme 10 gramů kávy na každých 180 mililitrů vody. Pokud se vám bude zdát takto připravená káva příliš silná, přidejte trochu horké vody.
 

10 gramů kávy na 180 mililitrů vody

kávaNamletí

Kávu můžeme vařit různými způsoby, které vyžadují správné namletí kávy, ale obecně řečeno, čím kratší doba vaření, tím jemněji by káva měla být namletá. Například káva umletá do stroje na espresso by měla být velmi jemná, protože cyklus vaření trvá pouze 18-23 sekund. Pro French Press by však káva měla být namletá nahrubo, protože voda a káva jsou v přímém kontaktu po dobu čtyř minut.

 
Stroj na espresso: jemně mletá káva
Překapávače: středně mletá káva
French Press: hrubě mletá káva

 

Voda

Šálek kávy je z 95 % voda. Proto by voda, kterou používáte pro přípravu kávy, měla chutnat čistě, svěže a neměla by obsahovat nečistoty. Voda ohřátá na teplotu těsně pod bodem varu (90°C až 96°C) je pro získání plné škály chutě kávy nejlepší.

 

Čistá voda – lepší káva



Čerstvost

Káva je čerstvý výrobek a její nepřátelé jsou kyslík, světlo, teplo a vlhko. Abyste kávu uchovali čerstvou, skladujte ji v neprůhledné, těsně uzavřené nádobě v pokojové teplotě. Takto ji můžete skladovat až jeden týden. Pro dosažení nejlepšího výsledku  by káva měla být umleta až těsně před vařením.


Čerstvá káva = káva, která není starší než jeden týden



Objev zážitek z kávy – další články na Chytré Ženě:
Počátky a historie kávy
Příběh o pražení kávy
Techniky ochutnávání kávy
Regiony pěstování kávy po celém světě
Jak se káva pěstuje






Kde nejlepší kávu ochutnat a odborně si nechat poradit? Navštivte kavárny Starbucks. Tuto výbornou kávu nebo čaj Starbucks také získáte exkluzivně jen na kurzech Coffee Break English.

V týdnu od 20. - 26. října 2008 můžete soutěžit nejen o tyto kurzy, ale také o šálky na kávu.


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !