MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se káva pěstuje

15. 10. 2008 | Škola vaření
Káva se pěstuje po celém světě v páse mezi obratníkem Raka a Kozoroha.

Region, kde se káva pěstuje, hraje při určování její chuti velkou roli – místní půda, podnebí a metody zpracování používané při kultivaci dodávají kávovým zrnům jejich charakteristickou chuť. Francouzský vinař by to označil za „goût de terroir“ – „chuť místa“.

Ze zeměpisného hlediska rozlišujeme tři světové regiony pěstování kávy: Východní Afrika a Arabský poloostrov, Jihovýchodní Asie a Tichomoří a třetím regionem je Latinská Amerika.

Jak se káva pěstujeKávovník

Jako mnoho dalších plodů, plody kávovníku rostou na stromech. Půda, podnebí, nadmořská výška a okolní vegetace, jimž je kávovník vystaven v průběhu svého růstu, ovlivňují chuť produkovaných kávových zrn.
 
Některé kávovníky mohou vyrůst až do výšky 9 – 10 m. Většina z nich je však udržovaná v mnohem menší výšce, aby se usnadnila sklizeň. Průměrný kávovník vyprodukuje každou sezónu pouze tolik plodů, které stačí k výrobě zhruba půl kilogramu pražené kávy. Jednomu stromu trvá celý rok, aby vyplodil to, co většina lidí dokáže zkonzumovat za jediný týden!

Arabiky a robusty

Existují dva komerčně významné druhy kávy: arabika a robusta. Káva arabika roste nejlépe ve vysokých nadmořských výškách, má mnohem vytříbenější chuť než ostatní druhy a obsahuje zhruba 1 % kofeinu na svou hmotnost. Jak naznačuje název kávy robusta, jedná se o robustní druh, který odolává chorobám a dává velkou úrodu. Daří se mu v nižších nadmořských výškách a produkuje kávu s typickou hrubší chutí. Starbucks kupuje pouze kávu arabika nejvyšší kvality.

Začíná sklizeň

V době sklizně jsou kávovníky porostlé jasně červenými plody. Pecka tohoto plodu je jednoduše nepražené kávové zrno.
 
Slupka plodu kávovníku je velmi silná a má jemně nahořklou chuť. Dužnina pod slupkou je však velmi sladká a strukturou se podobá hroznovému vínu. Pod dužninou je další slupka, která slouží jako ochranná kapsa semene, podobně jako malé kapsy, které chrání semena jablek. Když tuto slupku odstraníte, najdete dvě zelená kávová zrna připravená k propláchnutí a pražení.


Objev zážitek z kávy – další články na Chytré Ženě:
Počátky a historie kávy
Příběh o pražení kávy
Vaření nejlepší kávy doma
Techniky ochutnávání kávy
Regiony pěstování kávy po celém světě



Kde nejlepší kávu ochutnat a odborně si nechat poradit? Navštivte kavárny Starbucks. Tuto výbornou kávu nebo čaj Starbucks také získáte exkluzivně jen na kurzech Coffee Break English.

V týdnu od 20. - 26. října 2008 můžete soutěžit nejen o tyto kurzy, ale také o šálky na kávu.
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !