V Indii snad není nic obyčejné. Ženy chodí zahaleny do pestrobarevných sárí, bohové jsou zde uctíváni tancem, namísto tichou modlitbou, a pokud je někde nabízeno jídlo, rozhodně nestačí prostě sednout ke stolu a jíst…
Jak se jídlo podává
Pravý indický oběd rozhodně není určený pro malé žaludky. Obvykle se skládá z masového a rybího chodu, zeleninových a ovocných příloh, jogurtu jako další přílohy a nějakého sladkého jídla. A to nepočítám ještě řadu drobných pochutin a příkrmů.
Všechny chody se nosí na stůl najednou na velkých předehřátých podnosech, aby se jídlo udrželo déle teplé. Všichni stolovníci si nabídnou, na co mají v daný okamžik zrovna chuť. Žádné pořadí chodů se zde nedodržuje, ale slušnost je ochutnat od každého jídla malý kousek. Méně majetné rodiny používají místo podnosů banánové listy.
Při jídle se místo příborů používají pouze prsty pravé ruky (dlaně se nesmí zašpinit), protože levá je považována za nečistou. Někdy se k nabírání tekutých omáček používají chlebové placky, které mohou sloužit i jako pohotové mističky.
K dochucení vydatného oběda slouží mnoho druhů čatní, čalamád, omáček nebo kečupů, které se na stůl kladou v malých mističkách, do kterých se přímo namáčejí kousky pokrmu. Také je možné trochu pochutiny z mističek odlít a vmíchat ji třeba do oblíbené rýže.
Podávání nápojů má také svá specifika. Před jídlem Indové
obvykle nepijí, protože by si tak snížili chuť k jídlu. Naopak pití během
jídla chuť k jídlu povzbuzuje.
Jak se stoluje
Indové neznají židle. Okolo nízkých stolů se sedí nebo klečí na pestrobarevných kobercích. Někdy můžete narazit i na nízká sedátka a o něco vyšší stolky, na které se klade jídlo, ale klasický jídelní stůl a židle v Indii zkrátka nenajdete. Tradičním materiálem pro výrobu jídelních stolků je dřevo, mramor nebo kámen, jídlo na takových stolcích prý lépe vypadá i chutná.
Stůl, na kterém leží pokrmy, by měl být barevně ale vkusně vyzdobený vyšívanými utěrkami, ubrusy a dekorativním nádobím. Povzbuzuje to prý chuť k jídlu. Někdy se na stole mezi talíři objevují i čerstvé květiny.
Trochu zarážející může být pro náhodného návštěvníka pořadí, ve kterém indičtí muži a ženy jedí. První jsou na řadě muži, kteří mezi sebe často přijímají dospívající a dospělé chlapce. Ženy (i když si s přípravou jídla daly nejvíce práce) a děti jedí až později a obvykle někde v ústraní. Naštěstí v indických restauracích a veřejných jídelnách tento zvyk neplatí a nemusí ho dodržovat ani turisté, kteří do této krásné a exotické země náhodou zavítají…
Notburga
ChytráŽena.cz