Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se vyznat v tučných sýrech

1. 10. 2008 | Škola vaření
Plnotučný, polotučný, nízkotučný – kolik tuku se ve skutečnosti skrývá v sýru? Kdo si hlídá váhu, určitě si nekoupí tvaroh s obsahem 40%tuku. A hned také pomyslí na množství kalorií. Ovšem ve skutečnosti to není vůbec tak zlé.


Tuk v sušině (t. v s.)

Výše udaná vysoká hodnota naznačuje, kolik procent tuku obsahuje sýr úplně zbavený vody. Hodnoty se udávají tímto způsobem, protože obsah sušiny je to jediné, co zůstává v sýru konstantní. Obsah vody a tím i váha se časem snižují. Absolutní obsah tuku je naproti tomu vztažen k celkové váze sýru a je o hodně nižší než obsah tuku v sušině. Tvaroh s obsahem 40% t. v s. má například jen 12% tuku absolutního. Čtěte proto pozorně etikety. Často bývá vedle údaje o procentech tuku v sušině také údaj o tuku absolutním.

sýryStupně podle obsahu tuku

Pro zákazníky bývá skutečně matoucí, když je na balení uveden pouze stupeň tučnosti. Co si například představit pod slovem „plnotučný“? Není to tak složité, protože stupňů tučnosti existuje u sýrů jen 7.

Vysokotučné sýry mají obsah tuku v sušině nad 60%. Smetanové 50 – 60%. Plnotučné 45 – 50%. Tučné 40 – 45%. Tříčtvrtětučné 30 – 40%. Polotučné 20 – 30%. A odtučněné mají obsah tuku v sušině do 10%.



Zjednodušený vzorec jak zacházet s tukem

Za pomoci jednoduchého vzorce lze zhruba odhadnout, kolik tzv. absolutního tuku sýr skutečně obsahuje.

1.    U čerstvého sýra vydělte údaj o tuku v s. třemi.
2.    U měkkého a krájeného sýra jako je camembert nebo eidam můžete obsah tuku vydělit dvěma.
3.    U tvrdých sýrů činí podíl absolutního tuku asi dvě třetiny z hodnoty tuku v sušině.


Pomoci může také tabulka:


Druh sýru      Obsah tuku v sušině    Absolutní obsah tuku

Brie                                50                                27,9
Camembert                    30                                13,5
Camembert                    60                                34
Eidam                            30                                16,2
Eidam                            45                                28,3
Ementál                         45                                31,2
Parmazán                       37                               25,8
Tvaroh                        odtučněný                        0,3
Tvaroh                           40                                11,4




Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ZAJÍMAVÁ INFORMACE.....DÍK
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles