Ovoce patří mezi nejvšestrannější potraviny. Nabízí nepřeberné množství druhů, barev, chutí, vůní a konzistencí. Obsahuje velké množství vitamínů a přírodních cukrů, které rychle dodají energii. Většinu ovoce lze konzumovat v čerstvém stavu, ale lze jej i zajímavě upravovat a díky tomu je ovoce oblíbené po celém světě.
Obecně vybíráme ovoce, které má neporušenou a neotlačenou slupku a je v perfektním stavu – nenese tedy stopy hniloby a plísní. Zároveň dbáme na to, aby ovoce bylo dobře vyzrálé. Konzumace nedozrálého ovoce může přivodit zažívací potíže.
Jablka – v každém případě se vyhněte poškozeným plodům.
Hrušky – rychle podléhají zkáze, proto vybírejte ovoce, které je v dokonalém stavu.
Broskve, nektarinky a meruňky – po utržení již nedozrávají, proto vybírejte jen pěkné plody, které nejsou nazelenalé.
Třešně a višně – vybírejte baculaté třešně s lesklou a pevnou, neporušenou slupkou. Nejlepší je kupovat je ještě se stopkami, podle kterých se pozná, že jsou třešně čerstvé.
Citrusy – vybírejte pevné plody, které na svou velikost působí těžkým dojmem – ty budou zaručeně šťavnaté.
Bobuloviny – u jahod i malin se vždy podívejte, zda nejsou poškozené. Jahody je ideální sníst ihned v den nákupu, ale vydrží i dva dny v chladničce, zakryté potravinářskou fólií. Rybíz v chladničce vydrží i několik dní a lze jej také dobře mrazit. Vybírejte pevný rybíz s lesklou slupkou.
Exotické ovoce – banány se sklízejí nezralé a skladují se v atmosféře s ethylenem, aby pomalu dozrály. Nekupujte banány s poškozenou slupkou, ani přezrálé. Pozor – banány nikdy neuchovávejte v chladničce, brzy zčernají! Zralost manga nejlépe poznáte podle vůně, která by měla být výrazná. Pro zajištění plné zralosti můžete mango ještě ponechat až tři týdny dozrát v chladničce, v prostoru určeném pro ovoce.
U ananasu vybírejte pěkné plody, které se zdají těžké na svůj objem, vyhněte se otlačeným seschlým plodům s nahnědlými listy. Melouny by měly působit těžkým dojmem a vydávat příjemnou, sladkou vůni. Zralost melounu lze zjistit poklepem na slupku a lehkým stiskem plodu dlaněmi. Meloun dozraje při pokojové teplotě.