Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně nakupovat a skladovat ovoce?

3. 08. 2012 | Škola vaření
Ovoce patří mezi nejvšestrannější potraviny. Nabízí nepřeberné množství druhů, barev, chutí, vůní a konzistencí. Obsahuje velké množství vitamínů a přírodních cukrů, které rychle dodají energii. Většinu ovoce lze konzumovat v čerstvém stavu, ale lze jej i zajímavě upravovat a díky tomu je ovoce oblíbené po celém světě.


Obecně vybíráme ovoce, které má neporušenou a neotlačenou slupku a je v perfektním stavu – nenese tedy stopy hniloby a plísní. Zároveň dbáme na to, aby ovoce bylo dobře vyzrálé. Konzumace nedozrálého ovoce může přivodit zažívací potíže.

BanányJablka – v každém případě se vyhněte poškozeným plodům.
Hrušky – rychle podléhají zkáze, proto vybírejte ovoce, které je v dokonalém stavu.
Broskve, nektarinky a meruňky – po utržení již nedozrávají, proto vybírejte jen pěkné plody, které nejsou nazelenalé.
Třešně a višně – vybírejte baculaté třešně s lesklou a pevnou, neporušenou slupkou. Nejlepší je kupovat je ještě se stopkami, podle kterých se pozná, že jsou třešně čerstvé.
Citrusy – vybírejte pevné plody, které na svou velikost působí těžkým dojmem – ty budou zaručeně šťavnaté.
Bobuloviny – u jahod i malin se vždy podívejte, zda nejsou poškozené. Jahody je ideální sníst ihned v den nákupu, ale vydrží i dva dny v chladničce, zakryté potravinářskou fólií. Rybíz v chladničce vydrží i několik dní a lze jej také dobře mrazit. Vybírejte pevný rybíz s lesklou slupkou.

Exotické ovocebanány se sklízejí nezralé a skladují se v atmosféře s ethylenem, aby pomalu dozrály. Nekupujte banány s poškozenou slupkou, ani přezrálé. Pozor – banány nikdy neuchovávejte v chladničce, brzy zčernají! Zralost manga nejlépe poznáte podle vůně, která by měla být výrazná. Pro zajištění plné zralosti můžete mango ještě ponechat až tři týdny dozrát v chladničce, v prostoru určeném pro ovoce.

U ananasu vybírejte pěkné plody, které se zdají těžké na svůj objem, vyhněte se otlačeným seschlým plodům s nahnědlými listy. Melouny by měly působit těžkým dojmem a vydávat příjemnou, sladkou vůni. Zralost melounu lze zjistit poklepem na slupku a lehkým stiskem plodu dlaněmi. Meloun dozraje při pokojové teplotě.

Zdroj, foto: Interspar.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmyslím,že to dělám dobře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles