Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně uvařit chutný boršč

25. 11. 2011 | Škola vaření
Na začátku povídání se Vám chci představit - pocházím z Ukrajiny a tady v Čechách bydlím 10 let. Hodně jsem si tady četla a taky i viděla recepty na boršč, ale ujišťuji Vás, že to není ten pravý, který u nás na Ukrajině uvaří každý. Proto jsem se rozhodla podělit se s Vámi o finty a fígle při jeho vaření a taky vyvrátit mýty o připravě tohoto pokrmu.

Základní suroviny na boršč a postup při vaření

Základem je voda a zelenina. Dále jen záleží na tom, co kdo má rád. Jestli jste spíše na sytá a masitá jídla, tak uvařte vývar, na druhu masa nezáleží a ani nemusí být 3 druhy masa, jak jsem tady slyšela. Na boršč stačí i kosti anebo kuřecí polévkový vývar, třeba z drobů nebo kostí. Jestliže patříte mezi vegateriány, pak tak taky nepřijdete o své, stačí i obyčejná voda. Do vody nebo vývaru dáme pár bobkových listů. I tak získáme vývar, nebo dáme prostě vodu, do toho přidáme nakrájené brambory, (taky záleží na tom, jak chcete mít hustou polévku a v jak velkém hrnci to vaříte), všechno dávám podle oka - jak jinak, já podle kuchařek vařit neumím

Zásmažka

Než se brambory uvaří, tak si mezitím uděláme další základní věc - zásmažku. V pánvi na tuku, (taky podle toho, kdo co má rád) je možno na sádle, oleji nebo i na slanině, ale hlavně ne na másle! Máslo při smažení vylučuje škodlivé látky, takže na smažení radím - zásadně máslo nepoužívat, a pak také - máslo je tak drahé, že je to škoda ho používat na smažení. Máslem si raději namažte rohlík.

Příprava zásmažky: na tuku osmažíme cibule, mrkev a kdo má rád, tak přidá i červenou řepu. Mezi další mýty při přípravě boršče je to, že se do něj přidává všechna kořenová zelenina. Ne, stačí opravdu jen řepa, mrkev a cibule. Možná si řeknete, proč osmažit? To Vám hned vysvětlím - nemám ráda tu barvu, která vznikne, když neosmaženou řepu dáme do boršče. Ale jestli Vám to nevadí, tak můžete přidat řepu do vody a vařit spolu s brambory. Náš boršč musí vypadat hezky, a proto všechno nastrouháme na struhadle, pouze nakrájené to v polévce nevypadá dobře. Jakmile naše zeleninka už bude mít hezkou hnědou barvu - ale pozor, nepřipálit!  - přidáme nakrájenou čerstvou papriku, taky podle Vaší chuti a možností.

Na pánvi máme všechno krásně osmažené a můžeme přidat i protlak, taky je možné dát i rajčatovou šťávu, čerstvá rajčátka nebo ředěný rajský protlak, ale zdůrazňuji, že protlak musí být ředěný, ta naše zelenina se musí v něm jakoby produsit; a jakmile se na pánvičce tekutina vydusí a zásmažka nabude výraznou barvu, tak můžeme stáhnout z ohně a nechat dojít pod pokličkou.

Tak, brambory jsou už uvařené, přidáme zásmažku, nakrouháme čerstvé zelí, jestli máte, tak přidejte i nakrájenou čerstvou papriku - půlku jsme dali do zásmažky a zbytek dáme na konci vaření v syrovém stavu, okořeníme troškou nakrájeného česneku, osolíme a přivedeme k varu.
Doba vaření - jak dlouho vaříme, tak to záleží na tom, jak chcete, aby to zelí bylo v polévce, jestli měkké nebo křupavé. Já hned vypínám, protože u nás mají všichni rádi zelí ještě poněkud tvrdší a křupavé.
Ale jestli chcete, aby zelí bylo měkké, tak ho podle toho musíte i vařit, na konec vaření přidejte nakrájenou petrželovou nať a kopr.

A na závěr nejdůležitější rada - jakmile vypnete sporák, tak nechte boršč dojít na nějakou dobu bez pokličky, pod tou vrstvou tuku, který bude na povrchu, naše polévka spojí všechny chuti dohromady a bude mnohem lepší, než když hned uzavřete pokličkou a ten kondensát bude spadat do boršče, zkuste a nebudete litovat! Ověřila jsem si to a tak to dělám vždycky. A taky chci napsat, že do pravého boršče nepatří jíška, boršč zahustí ta zelenina, která je v něm obsažena. Takže - opravdu nedávat žádnou mouku.

Teď už nám zbývá jen jediné: nakoupit všechny suroviny a zkusit uvařit podle mých rad pravý boršč.

Přeji Vám dobrou chuť a budu moc ráda, jestli Vám aspoň něčím moje vyprávění o pravém boršči pomohlo.

Autor:tvackova1

Další fotografie ke článku Jak správně uvařit chutný boršč:

Jak správně uvařit chutný boršč
Jak správně uvařit chutný boršč
Jak správně uvařit chutný boršč
Jak správně uvařit chutný boršč
Jak správně uvařit chutný boršč
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem v Rusku asi šest týdnů a skoro denně jsme jedli boršč. Moc mi chutnal, i když co kuchař, to trochu jiný boršč. Od té doby jsem ho tak nějak intuitivně po svém zkoušela uvařit sama. Nevím, jestli to, co jsem uvařila, byl boršč, ale na polévky a lá boršč nedám dopustit.
Jo, všimla jsem si, že Rusové jej vařili z 90% z hovězího masa.
Obrázek uživatelky
profil
Blahopřeji ke článku!
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak my jsme opravdu delali asi jiný..vůbec nevím, proč se tu u nás říká, že ze 3 druhů masa..mamka je kuchařka a taky dělala z těch 3 druhů. Tak já ho zkusím teda a uvidímeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vždycky jsem jedla-a to i v restauracích-takovej ten co v něm jsou kusy tučného masa, řepy a zeli.
A popravdě-nic moc.
Tenhle recept je perfektní a navíc i pro mě ,co nemám moc ráda maso
Obrázek uživatelky
profil
Bezvadne napsany clanek s receptikem, vyzkousim jej co nejdrive. DikySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles