Základní suroviny na boršč a postup při vaření
Základem je voda a zelenina. Dále jen záleží na tom, co kdo má rád. Jestli jste spíše na sytá a masitá jídla, tak uvařte vývar, na druhu masa nezáleží a ani nemusí být 3 druhy masa, jak jsem tady slyšela. Na boršč stačí i kosti anebo kuřecí polévkový vývar, třeba z drobů nebo kostí. Jestliže patříte mezi vegateriány, pak tak taky nepřijdete o své, stačí i obyčejná voda. Do vody nebo vývaru dáme pár bobkových listů. I tak získáme vývar, nebo dáme prostě vodu, do toho přidáme nakrájené brambory, (taky záleží na tom, jak chcete mít hustou polévku a v jak velkém hrnci to vaříte), všechno dávám podle oka - jak jinak, já podle kuchařek vařit neumímZásmažka
Než se brambory uvaří, tak si mezitím uděláme další základní věc - zásmažku. V pánvi na tuku, (taky podle toho, kdo co má rád) je možno na sádle, oleji nebo i na slanině, ale hlavně ne na másle! Máslo při smažení vylučuje škodlivé látky, takže na smažení radím - zásadně máslo nepoužívat, a pak také - máslo je tak drahé, že je to škoda ho používat na smažení. Máslem si raději namažte rohlík.Příprava zásmažky: na tuku osmažíme cibule, mrkev a kdo má rád, tak přidá i červenou řepu. Mezi další mýty při přípravě boršče je to, že se do něj přidává všechna kořenová zelenina. Ne, stačí opravdu jen řepa, mrkev a cibule. Možná si řeknete, proč osmažit? To Vám hned vysvětlím - nemám ráda tu barvu, která vznikne, když neosmaženou řepu dáme do boršče. Ale jestli Vám to nevadí, tak můžete přidat řepu do vody a vařit spolu s brambory. Náš boršč musí vypadat hezky, a proto všechno nastrouháme na struhadle, pouze nakrájené to v polévce nevypadá dobře. Jakmile naše zeleninka už bude mít hezkou hnědou barvu - ale pozor, nepřipálit! - přidáme nakrájenou čerstvou papriku, taky podle Vaší chuti a možností.
Na pánvi máme všechno krásně osmažené a můžeme přidat i protlak, taky je možné dát i rajčatovou šťávu, čerstvá rajčátka nebo ředěný rajský protlak, ale zdůrazňuji, že protlak musí být ředěný, ta naše zelenina se musí v něm jakoby produsit; a jakmile se na pánvičce tekutina vydusí a zásmažka nabude výraznou barvu, tak můžeme stáhnout z ohně a nechat dojít pod pokličkou.
Tak, brambory jsou už uvařené, přidáme zásmažku, nakrouháme čerstvé zelí, jestli máte, tak přidejte i nakrájenou čerstvou papriku - půlku jsme dali do zásmažky a zbytek dáme na konci vaření v syrovém stavu, okořeníme troškou nakrájeného česneku, osolíme a přivedeme k varu.
Doba vaření - jak dlouho vaříme, tak to záleží na tom, jak chcete, aby to zelí bylo v polévce, jestli měkké nebo křupavé. Já hned vypínám, protože u nás mají všichni rádi zelí ještě poněkud tvrdší a křupavé.
Ale jestli chcete, aby zelí bylo měkké, tak ho podle toho musíte i vařit, na konec vaření přidejte nakrájenou petrželovou nať a kopr.
A na závěr nejdůležitější rada - jakmile vypnete sporák, tak nechte boršč dojít na nějakou dobu bez pokličky, pod tou vrstvou tuku, který bude na povrchu, naše polévka spojí všechny chuti dohromady a bude mnohem lepší, než když hned uzavřete pokličkou a ten kondensát bude spadat do boršče, zkuste a nebudete litovat! Ověřila jsem si to a tak to dělám vždycky. A taky chci napsat, že do pravého boršče nepatří jíška, boršč zahustí ta zelenina, která je v něm obsažena. Takže - opravdu nedávat žádnou mouku.
Teď už nám zbývá jen jediné: nakoupit všechny suroviny a zkusit uvařit podle mých rad pravý boršč.
Přeji Vám dobrou chuť a budu moc ráda, jestli Vám aspoň něčím moje vyprávění o pravém boršči pomohlo.
Autor:tvackova1