Při jaké teplotě servírovat jednotlivé druhy vín?
Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci. Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. Počítejte také s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C.
Jak poznám v restauraci při ochutnání zkažené víno a mohu jej vrátit?
Pokud vám víno nechutná, automaticky to neznamená, že není kvalitní nebo je dokonce zkažené. Pokud trváte na vrácení, musíte mít vhodné důvody i argumenty jako například: víno je cítit po korku jakousi nepřirozenou zatuchlinou s nádechem korku. K této vadě může dojít pouze tehdy, pokud je víno uzavřeno přírodním korkem, nehledejte ji u alternativních uzávěrů, jako jsou kovové šroubovací uzávěry, plastové špunty nebo skleněné zátky. Dále pokud pozorujete nežádoucí perlení vína, pravděpodobně došlo v lahvi k druhotnému kvašení, takové víno můžete vrátit. Ovšem pozor, u některých mladých bílých vín nemusí být jemné, svěží perlení závadou.
Jak uchovat otevřené víno v lahvi, co nejdéle?
Chcete-li uchovat kvalitu vína v otevřené lahvi, musíte se zbavit vzduchu v lahvi. Nejlepší je použít vakuovou pumpu, odčerpat vzduch z lahve a zabránit tak oxidaci vína. Ta by ubrala vínu jeho chuť i vůni, tedy vlastnosti, jichž si na vinném moku tolik ceníme, a které mu dávají nezaměnitelný charakter. Podle druhu vína jej pak můžete skladovat při optimální teplotě několik dní, maximálně však týden. Tradiční vína, zejména pak francouzská, vydrží o něco déle než ovocná vína z Nového světa, která často ztrácí svou chuť již několik hodin po otevření. Některá francouzská červená vína jsou den po otevření dokonce chutnější. Alkoholizovaná vína, jako je například portské, vydrží delší dobu, přesto by však neměla být skladována otevřená déle než měsíc.
Jak správně ochutnat přinesené víno v restauraci?
Nejprve sklenkou pomalu zakružte, aby se uvolnily vůně i chutě. Poté se zlehka napijte a můžete začít hodnotit. Stačí souhlasné přikývnutí směrem k číšníkovi, pokud uznáte, že je víno v pořádku. V lepších podnicích by měl víno ochutnat i čišník/sommelier a sám případnou vadu vína odhalit. V opačném případě se dá očekávat, že je víno v pořádku a vy jen stvrdíte názor sommeliera.
Zdroj, foto: Global Wines