Arašídy, zvané též burské oříšky, jsou plody podzemnice olejné. Potravinářská vyhláška č. 157/2003 Sb. v platném znění pro ovoce a zeleninu je řadí mezi skořápkové plody. Prodávají se buď v surovém stavu nebo upražené. Pražené mohou být solené či nesolené. Žádné skořápkové plody, tedy ani arašídy, nesmí obsahovat škůdce.
Na obalu musí být uvedeno, zda jsou arašídy pražené či nepražené. K přímému konzumu se hodí pouze arašídy pražené. Zatímco neloupané arašídy se praží nasucho, loupané arašídy se tepelně upravují na rostlinném oleji. Stojí za zmínku, že například v USA jsou běžně ke koupi loupané arašídy pražené bez tuku, v českých obchodech jsme takové výrobky nenašli. Arašídy přirozeně obsahují až 48 % tuku, který je velmi kvalitní. Je proto škoda přidávat k němu další.
Solené či nesolené? Loupané pražené arašídy chutnají i bez soli a jsou zdravější. Na obalu si proto všimněte, zda jsou burské oříšky solené či nesolené.
Země původu se na skořápkových plodech uvádět nemusí, přesto ji někteří zpracovatelé arašídů uvádějí. My jsme tuto informaci našli na polovině testovaných výrobků.
Požadavky na jakost má vyhláška následující: Neloupané arašídy musí mít čistou a suchou skořápku. Loupané mají mít jádra bez osemení (hnědé blány). Jádra jsou na povrchu matná až mastná, na lomu bílá až mírně nažloutlá. Chuť musí být nasládlá tuková, nikdy ne hořká.