Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat máslo

10. 02. 2016 | Škola vaření
Máslo, někdy též označované jako mlékárenské máslo, je potravinářský výrobek, obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze a vody. Smí se prodávat pouze balené. Na obalu najdeme řadu údajů, které jsou důležitým vodítkem pro rozhodování při nákupu. Povinným údajem je zejména obsah mléčného tuku, od kterého se také odvíjí cena výrobku.

Obsah mléčného tuku: České i unijní předpisy shodně nařizují, že ho v másle musí být nejméně 80 %, avšak méně než 90 %. Domácí i zahraniční másla nejčastěji obsahují 82 % mléčného tuku. Na pultech jsme našli i máslo s 85 % mléčného tuku, bylo však dražší než standardní máslo.

Obsah vody v másle nesmí překročit 16 %. I když se tento údaj na obalu neuvádí, pro výrobce je tento ukazatel závazný. Je-li v másle více vody než povolených 16 %, je to klamání spotřebitele. Kromě mléčného tuku a vody smí máslo obsahovat nejvýše 2 % mléčných netuků v sušině. Jsou to bílkoviny, mléčný cukr laktóza, vitamíny A, D a E, z prvků vápník, fosfor a draslík.

Jak vybrat másloHmotnost: Tradiční kostka másla má hmotnost 250 g, ale prodává se také máslo o hmotnosti 200 g; rozdíl ve velikosti obou balení se pouhým okem nepozná. Věnujme proto pozornost údajům na etiketě. Na trhu je i menší balení o hmotnosti 125 g.

Datum výroby mlékárny zpravidla neuvádějí.
Povinným údajem je datum nejzazší spotřeby, podle kterého poznáme, zda máslo není prošlé. Trvanlivost si stanoví každý výrobce sám. U českých másel je to zpravidla 40 dní, u zahraničních ještě déle.

Žluklá, tedy zkažená másla, se prodávat nesmí. Žluklost, jinak řečeno oxidaci mléčného tuku, prozradí natrpklá chuť a nepříjemný zápach. Kvalitní máslo má mít chuť mírně, lehce nasládlou a příjemnou; příjemná má být i vůně.

Čerstvé máslo je česká specialita, výrobek s tímto označením se smí prodávat do 20 dnů od data výroby.

Stolní máslo je z mrazírenských zásob, kde smí být skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotě mínus 18 ºC a nižších. Smí se prodávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny. Stolní máslo musí být označeno i datem výroby.

Solené máslo
je specialitou některých zahraničních výrobců, na obalu musí být přídavek soli uveden. K masu, sýrům a obloženým chlebíčkům takové máslo nevadí, ale ve sladkém pečivu či dortovém krému by to už byl problém.

Původ másla lze odvodit ze symbolu zdravotní nezávadnosti, což je oválek s kódem státu. Jde o povinný údaj na obalu.

Éčka, tedy přídatné potravinářské látky s písmenem E a příslušným číslem, pod kterým byly schváleny, do másla přijít nesmí.

Biomáslo pochází z mléka dojnic z ekologického zemědělství.

Pro výběr: Světlo a teplo máslu nesvědčí. Proto kupujeme jen výrobky v neporušeném obalu a nepomačkané. Máslo se musí na pultech skladovat při teplotě 4 až 8 ºC.

Zdroj: dTest
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Asi před měsícem jsem četla, že proběhl test na másla.
Nejkvalitnější bylo vybráno Máslo Halíř........ od té doby ho nikde v supermarketech nevidím Smajlík)) Kampak zmizelo?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles