Obsah mléčného tuku: České i unijní předpisy shodně nařizují, že ho v másle musí být nejméně 80 %, avšak méně než 90 %. Domácí i zahraniční másla nejčastěji obsahují 82 % mléčného tuku. Na pultech jsme našli i máslo s 85 % mléčného tuku, bylo však dražší než standardní máslo.
Obsah vody v másle nesmí překročit 16 %. I když se tento údaj na obalu neuvádí, pro výrobce je tento ukazatel závazný. Je-li v másle více vody než povolených 16 %, je to klamání spotřebitele. Kromě mléčného tuku a vody smí máslo obsahovat nejvýše 2 % mléčných netuků v sušině. Jsou to bílkoviny, mléčný cukr laktóza, vitamíny A, D a E, z prvků vápník, fosfor a draslík.
Hmotnost: Tradiční kostka másla má hmotnost 250 g, ale prodává se také máslo o hmotnosti 200 g; rozdíl ve velikosti obou balení se pouhým okem nepozná. Věnujme proto pozornost údajům na etiketě. Na trhu je i menší balení o hmotnosti 125 g.
Datum výroby mlékárny zpravidla neuvádějí. Povinným údajem je datum nejzazší spotřeby, podle kterého poznáme, zda máslo není prošlé. Trvanlivost si stanoví každý výrobce sám. U českých másel je to zpravidla 40 dní, u zahraničních ještě déle.
Žluklá, tedy zkažená másla, se prodávat nesmí. Žluklost, jinak řečeno oxidaci mléčného tuku, prozradí natrpklá chuť a nepříjemný zápach. Kvalitní máslo má mít chuť mírně, lehce nasládlou a příjemnou; příjemná má být i vůně.
Čerstvé máslo je česká specialita, výrobek s tímto označením se smí prodávat do 20 dnů od data výroby.
Stolní máslo je z mrazírenských zásob, kde smí být skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotě mínus 18 ºC a nižších. Smí se prodávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny. Stolní máslo musí být označeno i datem výroby.
Solené máslo je specialitou některých zahraničních výrobců, na obalu musí být přídavek soli uveden. K masu, sýrům a obloženým chlebíčkům takové máslo nevadí, ale ve sladkém pečivu či dortovém krému by to už byl problém.
Původ másla lze odvodit ze symbolu zdravotní nezávadnosti, což je oválek s kódem státu. Jde o povinný údaj na obalu.
Éčka, tedy přídatné potravinářské látky s písmenem E a příslušným číslem, pod kterým byly schváleny, do másla přijít nesmí.
Biomáslo pochází z mléka dojnic z ekologického zemědělství.
Pro výběr: Světlo a teplo máslu nesvědčí. Proto kupujeme jen výrobky v neporušeném obalu a nepomačkané. Máslo se musí na pultech skladovat při teplotě 4 až 8 ºC.
Zdroj: dTest