Rozinky jsou sušené hrozny révy vinné a jako každé sušené ovoce nesmějí být ničím přislazované. Potravinářská vyhláška č. 157/2003 Sb. pro ovoce a zeleninu uvádí, že: „Sušené ovoce je konzervované sušením bez použití přírodních sladidel.“ V případě, že by byl použit cukr nebo jiné přírodní sladidlo, šlo by již o ovoce proslazené (kandované).
Rozinky či hrozinky? Obojí je správně. Pravidla českého pravopisu povolují jak rozinky, tak hrozinky. Nejinak je tomu i v české potravinářské vyhlášce č. 157/2003 Sb. v platném znění pro ovoce a zeleninu. A tak lze na obalu výrobků najít jednou rozinky a jindy zase hrozinky.
Sušina rozinek, tedy to, co zbude po úplném odpaření vody, musí činit nejméně 70 %. Tuto povinnost vyhláška ukládá pro veškeré sušené ovoce. Výjimkou jsou sušené švestky, jejichž sušina musí činit nejméně 67 %. Sušinu rozinek tvoří zejména přirozeně obsažené jednoduché cukry glukóza a fruktóza. Dále jsou to bílkoviny a vláknina, z minerálů pak především železo, draslík a fosfor.
Pro konzistenci a vzhled sušeného ovoce včetně rozinek se ve vyhlášce stanoví, že plody musí být dostatečně vysušené, bez znečištění zeminou či prachem. Veškeré sušené ovoce nesmí vykazovat známky poškození živočišnými škůdci. Zakázána je přítomnost těchto škůdců ať živých či mrtvých, a to v jakémkoli stádiu jejich vývoje.
Rostlinný olej, který se uvádí ve složení výrobku s označením rozinky (hrozinky), přidávají výrobci z technologických důvodů, aby se plody nelepily a při sušení nepraskaly.
Pro výběr: Některé rozinky mají ve složení uveden i oxid siřičitý (E 220), který je konzervantem a antioxidantem, takže kromě jiného zabraňuje tmavnutí plodů. Kdo nestojí o éčka v rozinkách, ten se těmto výrobkům raději vyhne.